Sprawdzony przepis na tort wiśniowy "Dziewczyn z wypiekami". Jak przygotować idealny biszkopt?

Robimy wielki tort dla WOŚP
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz nie bez powodu mówią o sobie, że są "Dziewczynami z wypiekami". To prawdziwe cukiernicze czarodziejki, które uwielbiają słodkie wyzwania. W swojej kameralnej pracowni tortów artystycznych przygotują nawet tort w kształcie sukni ślubnej! Z okazji 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyczarowały tort wiśniowy. Zdradziły, jak przygotować idealny biszkopt.

Tort wiśniowy - przepis i składniki. Jak przygotować tort wiśniowy?

Składniki na tort wiśniowy

Krem z białej czekolady:

  • 750 ml śmietanki 30/36%
    • 500 g serka mascarpone
      • 400 g białej czekolady

        Biszkopt:

        • 120 g maki pszennej
          • 40 g maki ziemniaczanej
            • 165 g cukru
              • 5 jajek

                Konfitura wiśniowa:

                • 500 g mrożonych wiśni
                  • 20 g cukru
                    • 5 g agaru
                      • 120 ml soku pigwowego
                        • 120 ml wody

                          Tort wiśniowy - sposób przygotowania tortu wiśniowego

                          1. Śmietankę podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc albo do zamrażalki na kilka godzin. Po mocnym schłodzeniu ubić na sztywną masę razem z mascarpone. Schłodzić.
                            1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na gęstą pianę. Po tym czasie zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając na wysokich obrotach.
                              1. Sprawdzamy, czy cukier całkowicie się rozpuścił - pianę przecieramy między palcami. Jeśli grudki cukru są wyczuwalne - ubijamy dalej, jeśli nie, możemy zakończyć ubijanie.
                                1. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku na niskich obrotach. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej w 3 partiach, po każdej dokładnie i delikatnie mieszając szpatułą.
                                  1. Biszkopt przelewamy do rantu lub tortownicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Pieczemy przez ok. 40 minut w 170 st. C do suchego patyczka.
                                    1. Na samym końcu do środka tortu wkładamy wiśnie.
                                      1. Wiśnie mieszamy z cukrem i agarem, zagotowujemy (agar zacznie żelować po zagotowaniu) , odstawiamy do ostygnięcia.

                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                        Autor: Mateusz Łysiak

                                        Źródło: Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, "Dziewczyny z wypiekami"

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości