Domowy sobotni obiad, czyli kotlet schabowy, warzywne risotto i pieczone lody. Oto ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Popisowe dania Sebastiana Olmy
Zastanawiasz się, co przygotować na domowy, sobotni obiad? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dałby się pokroić". Specjalnie dla nas szef kuchni przygotował swoje popisowe dania: kotlet schabowy, zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu oraz tartę z pieczonymi lodami waniliowymi z kajmakiem pod korzenną bezą.

Kotlet schabowy z kością, panierką parmezanową i kremowymi ziemniakami z oliwą truflową

Składniki na kotlet schabowy z kremowymi ziemniakami

  • kotlet schabowy z kością x 3 szt. po 180g
  • sól zwykła, czarny pieprz do smaku
  • czosnek x 3 ząbki
  • musztarda sarepska x 10g
  • mąka pszenna x 100g
  • jajka x 4 szt.
  • bułka tarta x 100g
  • tarty parmezan x 100g
  • zioła prowansalskie x 10g
  • ziemniaki x 1 kg
  • słodka śmietana 36% x 200 ml
  • masło x 50g
  • oliwa truflowa x 50 ml
  • natka pietruszki x 1 mały pęczek
  • mix salat x 200g
  • cytryna x 1 szt.
  • sól morska w płatkach x 1 łyżka

Sposób przygotowania kotletów schabowych z kością

  1. Schab z kością natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą sarepską. Mięso oprósz mąką pszenną, włóż do rozbitych jajek i na koniec dorzuć do mieszanki bułki tartej z parmezanem i ziołami prowansalskimi.
  2. Kotlety smaż na klarowanym maśle z każdej strony około 5-6 minut, jeśli mięso jest bardzo grube możesz je jeszcze wstawić do piekarnika.
  3. W posolonej wodzie ugotuj obrane ziemniaki, gdy będą miękkie odcedź je i dodaj do nich słodką śmietanę, masło, sól i oliwę truflową. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  4. Mix sałat dopraw oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i posyp solą w płatkach.

Zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu

Składniki na zielone risotto z warzywami

  • brokuł x 4 szt.
  • młody szpinak x 200g
  • fasolka szparagowa świeża zielona x 100g
  • groszek cukrowy x 100g
  • cukinia zielona x 1 szt.
  • natka pietruszki, kolendra po 1 małym pęczku
  • ryż do risotto arborio x 1 kg
  • czosnek x 5 ząbków
  • cebula szalotka x 2 szt.
  • białe wino x 200 ml
  • wywar warzywny x 1 l
  • masło x 100g
  • pieprz czarny zmielony w młynku x 1 mała łyżka
  • parmezan tarty x 200g

Sposób przygotowania zielonego risotto

  1. Brokuły potnij na mniejsze kawałki, ugotuj w posolonej wodzie z liśćmi młodego szpinaku, gdy brokuł będzie miękki zmiksuj go do gładkiej konsystencji.
  2. Zielone warzywa (fasolka szparagowa, brokuł, groszek cukrowy, cukinia) pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Świeże zioła (natka pietruszki, kolendra) drobno posiekaj.
  3. W rondelku podsmaż ryż do risotto z czosnkiem i szalotką, dodaj po kilku minutach białe wino i gdy odparuje zacznij podlewać ryż wywarem. Gotuj ciągle mieszając około 15 minut, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj wcześniej przygotowane zielone warzywa , zmiksowane brokuły i świeże posiekane zioła.
  4. Ryż dopraw do smaku masłem, pieprzem i parmezanem.

Pieczone lody waniliowe z tartą, kajmakiem i prażonym jabłkiem pod korzenną bezą

Składniki na ciasto kruche:

  • mąka pszenna x 250g
  • cukier puder x 75g
  • zmielone migdały x 100g
  • żółtka x 2 szt.
  • masło x 175g
  • cynamon x 1 łyżka stołowa
  • sól x 1 mała łyżka

Sposób przygotowania kruchego ciasta na tartę

  1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicy, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło. Wszystko siekaj nożem, aż powstanie "kruszonka". Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.

Włoska beza

Składniki na włoską bezę:

  • woda x 200 ml
  • cukier x 160
  • jajka x 8 szt.

Sposób przygotowania włoskiej bezy

  1. Wodę zagotuj razem z cukrem do temp. 120 st. C. Białka z 8 jajek przełóż do miksera kuchennego i zacznij ubijać ze szczyptą soli na największych obrotach.
  2. Po kilkunastu sekundach zacznij dodawać podgrzany cukier, masa się zagęści. Mieszaj jeszcze kilka minut, a następnie zostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie tarty z pieczonymi lodami

Pozostałe składniki na tarte z pieczonymi lodami

  • masa kajmakowa x 200g
  • jabłka x 2 szt.
  • lody waniliowe x 1 l

Sposób przygotowania tarty z pieczonymi lodami

  1. Gdy tarta ostygnie posmaruj ją gotową masą kajmakową i ułóż na niej usmażone kawałki jabłek, na jabłka nałóż duża porcję lodów waniliowych i całość przykryj bezą włoską.
  2. Tartę z bezą wstaw do piekarnika na 5 minut do temp. 220 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości