Kotlet schabowy z kością, panierką parmezanową i kremowymi ziemniakami z oliwą truflową
Składniki na kotlet schabowy z kremowymi ziemniakami
- kotlet schabowy z kością x 3 szt. po 180g
- sól zwykła, czarny pieprz do smaku
- czosnek x 3 ząbki
- musztarda sarepska x 10g
- mąka pszenna x 100g
- jajka x 4 szt.
- bułka tarta x 100g
- tarty parmezan x 100g
- zioła prowansalskie x 10g
- ziemniaki x 1 kg
- słodka śmietana 36% x 200 ml
- masło x 50g
- oliwa truflowa x 50 ml
- natka pietruszki x 1 mały pęczek
- mix salat x 200g
- cytryna x 1 szt.
- sól morska w płatkach x 1 łyżka
Sposób przygotowania kotletów schabowych z kością
- Schab z kością natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą sarepską. Mięso oprósz mąką pszenną, włóż do rozbitych jajek i na koniec dorzuć do mieszanki bułki tartej z parmezanem i ziołami prowansalskimi.
- Kotlety smaż na klarowanym maśle z każdej strony około 5-6 minut, jeśli mięso jest bardzo grube możesz je jeszcze wstawić do piekarnika.
- W posolonej wodzie ugotuj obrane ziemniaki, gdy będą miękkie odcedź je i dodaj do nich słodką śmietanę, masło, sól i oliwę truflową. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Mix sałat dopraw oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i posyp solą w płatkach.
Zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu
Składniki na zielone risotto z warzywami
- brokuł x 4 szt.
- młody szpinak x 200g
- fasolka szparagowa świeża zielona x 100g
- groszek cukrowy x 100g
- cukinia zielona x 1 szt.
- natka pietruszki, kolendra po 1 małym pęczku
- ryż do risotto arborio x 1 kg
- czosnek x 5 ząbków
- cebula szalotka x 2 szt.
- białe wino x 200 ml
- wywar warzywny x 1 l
- masło x 100g
- pieprz czarny zmielony w młynku x 1 mała łyżka
- parmezan tarty x 200g
Sposób przygotowania zielonego risotto
- Brokuły potnij na mniejsze kawałki, ugotuj w posolonej wodzie z liśćmi młodego szpinaku, gdy brokuł będzie miękki zmiksuj go do gładkiej konsystencji.
- Zielone warzywa (fasolka szparagowa, brokuł, groszek cukrowy, cukinia) pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Świeże zioła (natka pietruszki, kolendra) drobno posiekaj.
- W rondelku podsmaż ryż do risotto z czosnkiem i szalotką, dodaj po kilku minutach białe wino i gdy odparuje zacznij podlewać ryż wywarem. Gotuj ciągle mieszając około 15 minut, aż ryż będzie al dente. Następnie dodaj wcześniej przygotowane zielone warzywa , zmiksowane brokuły i świeże posiekane zioła.
- Ryż dopraw do smaku masłem, pieprzem i parmezanem.
Pieczone lody waniliowe z tartą, kajmakiem i prażonym jabłkiem pod korzenną bezą
Składniki na ciasto kruche:
- mąka pszenna x 250g
- cukier puder x 75g
- zmielone migdały x 100g
- żółtka x 2 szt.
- masło x 175g
- cynamon x 1 łyżka stołowa
- sól x 1 mała łyżka
Sposób przygotowania kruchego ciasta na tartę
- Mąkę pszenną przesiej na stolnicy, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło. Wszystko siekaj nożem, aż powstanie "kruszonka". Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na godzinę do lodówki.
- Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.
Włoska beza
Składniki na włoską bezę:
- woda x 200 ml
- cukier x 160
- jajka x 8 szt.
Sposób przygotowania włoskiej bezy
- Wodę zagotuj razem z cukrem do temp. 120 st. C. Białka z 8 jajek przełóż do miksera kuchennego i zacznij ubijać ze szczyptą soli na największych obrotach.
- Po kilkunastu sekundach zacznij dodawać podgrzany cukier, masa się zagęści. Mieszaj jeszcze kilka minut, a następnie zostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie tarty z pieczonymi lodami
Pozostałe składniki na tarte z pieczonymi lodami
- masa kajmakowa x 200g
- jabłka x 2 szt.
- lody waniliowe x 1 l
Sposób przygotowania tarty z pieczonymi lodami
- Gdy tarta ostygnie posmaruj ją gotową masą kajmakową i ułóż na niej usmażone kawałki jabłek, na jabłka nałóż duża porcję lodów waniliowych i całość przykryj bezą włoską.
- Tartę z bezą wstaw do piekarnika na 5 minut do temp. 220 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: