Schab jest dla wielu osób tak ważny, że doczekał się nawet swojego święta. 7 listopada obchodzony jest Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji (bez okazji zresztą też) polecamy poniższe przepisy.
Idealny schabowy - przepis
Składniki na schabowy:
- 4 kotlety schabowe z kością
- 200 g mąki pszennej
- 300 g bułka tarta
- sól i pieprz
- 4 jajka
- smalec do smażenia
Składniki do marynowania mięsa na schabowe:
- 300 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 gwiazda anyżu
Dodatki do schabowego:
- 300 g ziemniaki gotowane w całości
- zielony ogórek
- kwaśna śmietana
- 1 sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 pęczek kopru
Sposób przygotowania schabowego:
- Mięso zakup z kością w sklepie mięsnym. Poproś, aby rzeźnik pokroił na kotlety (ciężko będzie pokroić kość). Za pomocą tłuczka rozklep na cienkie kotlety. Użyj folii spożywczej, aby zaoszczędzić czas na sprzątaniu.
- Tak przygotowane mięso przełóż do mleka z przyprawami. Zostaw najlepiej na całą noc. Rano lub przed smażeniem wyjmij z marynaty i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Do głębokich talerzy nasyp: mąkę, rozbełtane jajka z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Panieruj kotlety w powyższej kolejności.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu - najlepszy będzie smalec. Serwuj z ziemniakami w całości, posypanymi koprem i mizerią.
Pola Namysł/Dzień dobry TVN
Schab na sucho - przepis
Składniki na schab na sucho:
- 1 kg schabu
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki peklosoli
- 10 liści laurowych
- 1 główka czosnku
- Folia spożywcza
Dodatki do schabu na sucho:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie malin
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie sera feta w kostce i ziołach
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 duże ładne marchewki
- 1 zielony ogórek
- 2 sałaty rzymskie
- 1 papryczka chilli
- 100 g orzechów arachidowych
- 1 paczka pędy fasoli mung
- 1 pęczek mięty
Sposób przygotowania schabowego na sucho:
- Schab umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym, następnie oczyść z błon. Na deskę do krojenia wyłóż dwie warstwy folii spożywczej.
- W misce połącz ze sobą: oregano, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz oraz cukier. Mięso natrzyj przeciśniętą przez prasę czosnkiem. Następnie natrzyj dokładnie mięso peklosolą z każdej strony oraz przygotowaną mieszanką ziołową. Pod mięso połóż liście laurowe oraz na wierzch. Zawiń szczelnie folią.
- Tak przygotowany schab ułóż na głębokim naczyniu i schowaj do lodówki na 5 dni. Codziennie przewracaj mięso na drugą stronę. Jeżeli pojawi się sok, możesz codziennie go wylewać. Po 5 dniach wyjmij schab z folii, wytrzyj ręcznikiem papierowym i serwuj.
Pola Namysł/Dzień dobry TVN
Pieczony schab z kością - przepis
Składniki na pieczony schab z kością:
- 1 kg schabu z kością w jednym kawałku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki - marynata:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 cytryna sok
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 główka czosnku przeciśnięta przez prasę
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki majeranku
- 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Składniki - posypka:
- 200 g pistacji
- 200 g orzechów laskowych prażonych
Składniki - pieczone warzywa:
- 1 pęczek marchwi
- 500 g ziemniaków
- 500 g ziemniaków czerwonych
- 500 g małych buraków (tu różne odmiany, tj.: chioggia, żółte, czerwone okrągłe i czerwone podłużne)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- 1 opakowanie czerwonej porzeczki
- 1 garść listków bazylii
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki majeranku
- czarny pieprz
- sól
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania pieczonego schabu:
- Schab oczyść z błon oraz przerostów. Dopilnuj, aby kości były ładnie wyczyszczone. Następnie za pomocą sznurka zwiąż schab, aby nadać mu zbitą formę.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego. Rozgrzej ją do czerwoności. Następnie obsmaż mięso, aby zamknąć wszystkie soki w środku.
- Składniki marynaty przełóż do jednej miseczki. Następnie za pomocą rózgi lub widelca połącz ze sobą. Tak przygotowaną marynatę za pomocą pędzla dokładnie rozprowadź po schabie. Zadbaj, aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, następnie włóż schab i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu posmaruj sokiem, który wydzieli się z mięsa. Po upływie wspomnianego czasu, ustaw piekarnik na maksymalną temperaturę i piecz przez około 15 minut. Do czasu, aż skórka będzie przypieczona.
- Po upieczeniu pozostaw na 10 minut, aby mięso „wypiło soki”. Do głębokiego talerza lub na blachę do pieczenia wyłóż orzechy poszatkowane na „mąkę”. Mięso jeszcze gorące obtocz, aby powstała zielona orzechowa skórka.
- Schab pokrój na kotlety i serwuj z ulubionymi dodatkami.
- Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój na kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie polej oliwą z oliwek i piecz przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Pola Namysł/Dzień dobry TVN
Schab faszerowany orzechami - przepis
Składniki na schab faszerowany orzechami:
- 1 kg schabu bez kości
- 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych
- 100 g orzechów pistacjowych, grubo pokrojonych
- 100 g orzechów laskowych, grubo pokrojonych
- garść liści natki pietruszki
- 300 g słoniny w plastrach
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 50 ml mleka
- 3 łyżki bułki tartej - domowej najlepiej
- 1 główka czosnku przeciśniętego przez prasę.
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
Do podania:
- Kluski śląskie
Sposób przygotowania schabu faszerowanego:
- Schab dokładnie umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Usuń błony i przerosty. Zadbaj, aby mięso było dokładnie wyczyszczone. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż w trzech miejscach. Środkowe prosto a dwa pozostałe pod skosem. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez prasę i ziołami. Został w lodówce na kilka godzin.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojone orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj rozbełtane w mleku jajko oraz bułkę tartą. Połącz w jednolite nadzienie. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Mięso zamarynowane wyjmij z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem. W nacięcia włóż przygotowane nadzienie. Tak przygotowany schab obłóż z każdej strony słoniną lub boczkiem wędzonym. Zwiąż mocno sznurkiem.
- Schab przełóż do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!
- Z powstałych soków zrób sos pieczeniowy.
Pola Namysł/Dzień dobry TVN
Zobacz też:
- Kotlet schabowy według przepisów Martyny Chomackiej
- Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
- Narodowy kotlet schabowy. Co zrobić, by był soczysty?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
podziel się: