Kotlet schabowy to jedna z najbardziej znanych polskich potraw. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1860 roku w poradniku z przepisami na niedrogie obiady. W ostatnich latach na popularności zyskuje nie tylko kuchnia egzotyczna, ale również regionalna. Pochodzące z niej potrawy podawane są już nie tylko w restauracjach, ale często przyrządzane również w domach. Dzięki temu do łask powrócił kotlet schabowy po lubelsku .
Kotlet schabowy po lubelsku od tego zwykłego różni się przede wszystkim panierką, a raczej jej całkiem inną formą. Ten tradycyjny panierowany jest w mące, jajku oraz bułce tartej, podczas gdy przepis z Lubelszczyzny nie zawiera bułki tartej, a kotlet dzięki dużej ilości jajka przypominać może z wyglądu omlet. W kuchni regionalnej dużą wagę przywiązuje się do jakości produktów, z których gotuje się potrawy. Dlatego, żeby schabowy był soczysty, warto zaopatrzyć się w mięso ze sprawdzonego źródła. Na kotlety najlepiej sprawdzi się część schabu od głowy, mięso z fragmentem kości będzie jeszcze soczystsze. Również sposób rozbijania mięsa jest ważny, należy robić to ostrożnie, żeby z mięsa nie wyciekł cały sok. Do doprawienia wystarczy sól i pieprz, a więcej aromatów powinno znaleźć się w serwowanych z kotletem dodatkach.
Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
Schabowy po lubelsku podawany jest w wielu restauracjach, zwłaszcza na Lubelszczyźnie, choć ludzie często nie zdają sobie sprawy, że to właśnie tę potrawę jedzą. Taki kotlet nierzadko wygląda jak omlet, a to za sprawą dużej ilości jaja, w którym jest smażony.
Składniki na 4 porcje:
· 4 kawałki mięsa na kotlet,
· 4 jajka,
· mąka gryczana,
· olej do smażenia,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso należy rozbić delikatnie tłuczkiem, uważając, żeby nie straciło całej swojej wilgoci. Następnie należy natrzeć je pieprzem i solą i włożyć do lodówki na około godzinę. Jajko należy roztrzepać z dodatkiem soli. Przygotowane i schłodzone mięso panierujemy w mące gryczanej, a następnie obtaczamy obficie w jajku i kładziemy na patelnię. Smażymy do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
Schabowy po lubelsku - wariacje
Poza tą tradycyjną wersją kotleta schabowego po lubelsku, warto od czasu do czasu urozmaicić nasza kuchnię poprzez przygotowanie wariacji na jego temat. Jedną z nich jest przepis na kotlet schabowy po lubelsku z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Składniki na 4 porcje:
· 4 kawałki mięsa na kotlety,
· 8 jajek,
· mąka gryczana,
· olej do smażenia,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować tradycyjnego kotleta po lubelsku - rozbite kawałki mięsa nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. W czasie, kiedy mięso się chłodzi, roztrzepujemy 4 jajka z dodatkiem soli. Po około godzinie wyjmujemy mięso z lodówki, obtaczamy je w mące gryczanej oraz jajku i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. W tym przepisie mięso może być na patelni nieco krócej, bo zaraz wstawimy je jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Przestudzone nieco kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy z nich delikatnie wbijamy surowe jajko. Należy uważać, żeby żółtko nie pękło. Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 5-10 minut, należy obserwować i wyjąć naczynie w momencie, kiedy białko jajek się zetnie.
Kotlet schabowy po lubelsku - jakie dodatki?
W polskiej tradycyjnej kuchni poza mięsem na obiad należy podać również węglowodanowy dodatek. Schabowy po lubelsku najczęściej podawany jest w towarzystwie kaszy, kapusty zasmażanej lub ziemniaków. Pieczone ziemniaki w ziołach są najbardziej uniwersalną propozycją dodatku, ponieważ zjedzą je chętnie również dzieci.
Składniki:
· ziemniaki,
· kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu,
· oliwa z oliwek lub olej,
· 2 ząbki czosnku,
· pieprz, sól, chilli.
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków. Cząstki ziemniaka powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się upiekły. Najpierw należy je podgotować w osolonej wodzie, przyspieszy to nieco proces pieczenia. Po odcedzeniu ziemniaków skrapiamy je oliwą, dodajemy przyprawy wedle uznania, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połamane gałązki tymianku i rozmarynu. Ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN