Kurczak pieczony - przepis
Składniki:
- kurczak (ok. 1–1,5 kg)
- cytryna pokrojona w ćwiartki
- 3 kg soli
- pęczek pietruszki
- 5 gałązek estragonu estragonu
- 800 g białek jajka (można kupić w kartonie 1 l)
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mieszanki przypraw warzywnych
Puree:
- 500 g ziemniaków
- łyżka masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- 50 ml śmietany 36%
Grzyby:
- 12 rydzów (mogą być inne grzyby np. boczniak, shimeji, kurki itp.)
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- gałązka szałwii
- 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw warzywnych
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Do blendera kielichowego wkładamy pietruszkę, estragon i 2 łyżki soli. Blendujemy, aż wszystko się dokładnie posieka, następnie dodajemy powoli białka jajek i blendujemy, aż białka się spienią.
- Przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy, aż do momentu uzyskania masy o gęstości modeliny.
- Kurczaka faszerujemy cytrynami pokrojonymi na ćwiartki, 2 gałązkami estragonu i czosnkiem, a następnie delikatnie smarujemy go oliwą z oliwek i nacieramy całego mieszanką przypraw warzywnych.
- Odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie na blachę do pieczenia wykładamy papier pieczeniowy, na środku kładziemy warstwę masy solnej grubości ok. 1/2 cm i wielkości kurczaka. Następnie kurczaka kładziemy na tej masie i dokładnie oblepiamy go pozostałą masą solną, aby nie widać było żadnych prześwitów.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 st. C i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia na ok. 40 minut, kurczaka wyciągamy, porcjujemy i obsmażamy na odrobinie oleju na chrupko.
Dodatek grzybowy:
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy rydze, oprószamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem, dodajemy rozmaryn oraz szałwię i obsmażamy z obu stron.
- Na koniec dodajemy drugą łyżkę masła, delikatnie polewamy grzyby rozpuszczonym masłem.
Puree:
- Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy masło, śmietanki i ugniatamy na gładkie i puszyste puree.
Tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami - przepis:
Składniki:
- 0,5 kury rosołowej
- 0,5 kaczki
- 400 g wołowiny (szponder)
- por
- seler z liśćmi
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- pęczek lubczyku
- kilka łodyg pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 suszone grzybki
- 3 łyżki mieszanki przypraw warzywnych
- łyżeczka pieprzu
Kluseczki lane:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 5–6 łyżek mąki pszennej
- szczypta mieszanki przypraw warzywnych
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wkładamy dobrze wypłukane mięso, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz grzybki i gotujemy.
- Po zagotowaniu się wody, zbieramy szumowiny, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy obrane i wypłukane warzywa (cebulę opalamy na ogniu lub palnikiem).
- Po kilku minutach doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem. Po 3 godzinach rosół będzie gotowy.
Kluski:
- Jajka roztrzepujemy z żółtkami, doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych, wlewamy odrobinę wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody (masa powinna mieć gęstą, ale lejącą konsystencję).
- Kluseczki wlewamy na gotującą się, osoloną wodę, następnie wyciągamy łyżką cedzakową i płuczemy zimną wodą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - przepis
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- biała część pora
- szalotka
- ząbek czosnku
- świeży tymianek (3 gałązki)
- 250 ml śmietanki 36%
- łyżeczka mieszanki przypraw warzywnych + szczypta do doprawienia
- 50 ml brandy
- 100 ml sosu demi glace
- 15 niedużych prawdziwków lub podgrzybków (jeśli nie mamy, mogą być pieczarki lub boczniak)
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki kroimy w plastry grubości ok. 3 cm. Oprószamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.
- Grzyby czyścimy z piasku i kroimy na ćwiartki.
- Na dobrze rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczki z obu stron, aż będą dobrze zrumienione (po minucie z każdej strony).
- Na koniec wlewamy brandy i podpalamy. Kiedy alkohol się wypali, polędwiczki ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, por pokrojony w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy wszystko się zeszkli, dodajemy tymianek oraz grzyby. Smażymy, aż grzyby się zrumienią i po chwili dodajemy sos demiglace. Po kolejnych kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem i gdy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego polędwiczki wraz z wszystkimi sokami jakie puściły na talerzu.
- Dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut.
- Serwujemy z puree z ziemniaków oraz buraczkami.
Buraczki:
- 4 buraki
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw warzywnych
- duża łyżka masła
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i ścieramy na grubym oczku.
- Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy buraczki, przyprawy i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 minut.
Zobacz także:
- Jak zrobić risotto z warzywami? Przepis na risotto z warzywami
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
- Wegański żurek - przepis Grzegorza Zawieruchy krok po kroku
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: