Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności jesienią
Układ immunologiczny to tarcza naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie wnikania drobnoustrojów i walka z nimi, jeśli już się pojawią. Istnieje wiele produktów, które mogą zwiększyć siłę naszej odporności. Warto zaopatrzyć się w skuteczny zestaw ratunkowy, który chroni przed przeziębieniem i szybko postawi na nogi.
Zioła i przyprawy mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne - wspierają działanie układu odpornościowego. Zawierają związki bioaktywne wykazujące działanie antybiotyczne. W okresie jesiennym szczególnie warto sięgać po:
- oregano,
- tymianek (w formie suszonej i olejku),
- goździki,
- szałwię (w formie suszonej lub naparu – doskonałego na bolące gardło).
Z kolei wyśmienite działanie rozgrzewające mają cynamon, imbir i ostre przyprawy np. chili, pieprz cayenne. Należy je dodawać do gotowych potraw, aby dobroczynne substancje nie uległy zniszczeniu. Natomiast miód i produkty pszczele takie jak: propolis, pierzga i pyłek pszczeli również doskonale radzą sobie ze wspomaganiem naszej odporności.
Zioła - naturalne metody leczenia
Allicyna to substancja zawarta w cebuli i czosnku, która zwalcza wirusy w bardzo szybkim tempie. Ząbek czosnku spożywany każdego dnia zapobiegnie rozwojowi infekcji, a w momencie jej wystąpienia po prostu należy zwiększyć jego ilość. Aby zneutralizować liczne związki lotne i nieprzyjemny zapach występujące w cebuli i czosnku, wystarczy przeżuć kilka listków świeżej natki pietruszki. Przykry zapach zniknie, a sama pietruszka doskonale przyczyni się do zwiększenia spożycia witaminy C i żelaza, co dodatkowo wzmocni armię odpornościową naszego organizmu o nowiutkie białe krwinki.
Witamina C skraca czas trwania choroby i zmniejsza częstotliwość występowania przeziębień, dlatego nie wolno zapomnieć o dużej ilości owoców i warzyw w codziennym jadłospisie. Według zaleceń dietetyków powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji 1/4 do 3/4.
Jak wynika z badania Dailyfruits kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21 proc. pracujących Polaków, a po warzywa 26 proc. Aż 62 proc. Polaków zapytanych przez Dailyfruits, jest przekonanych, że zdrowo się odżywia. W rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad 3/4 osób uważających, że zdrowo się odżywiają w istocie nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób
Bomby witaminowe na jesień
Prawdziwą bombą w okresie jesiennym będzie sok z dzikiej róży, aronii, czarnego bzu czy czarnej porzeczki. Na świeżo najwięcej witaminy C i innych przeciwutleniaczy znajdziesz w czerwonych i czarnych owocach, cytrusach, czerwonej papryce i roślinach zielonolistnych. Maliny mają właściwości napotne i rozgrzewają do szpiku kości. Dlatego warto zalać świeże lub mrożone owoce gorącą wodą, dodać imbir i wygrzewać się pod kocem z kubkiem w dłoni.
Witamina D aktywuje układ odpornościowy, przez co łatwiej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto częściej jeść ryby morskie, które są jej doskonałym źródłem. Latem witamina D produkowana jest dzięki promieniom słonecznym, a od października do marca, gdy na niebie jest przewaga chmur, warto wprowadzić dodatkową suplementację w kapsułkach lub w tranie - koniecznie z wątroby dorsza.
Dietę uzupełnij o pestki dyni (cynk) i orzechy włoskie (kwasy omega 3), które działają przeciwzapalnie, hamują namnażanie wirusów i neutralizują negatywne konsekwencje powstałe w organizmie w wyniku przebytego przeziębienia.
Jakie nawyki należy wprowadzić, aby wzmocnić odporność?
- Herbatę wzbogacać o imbir i cytrynę.
- Cytrusy powinny stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców.
- Do porannej owsianki warto dorzucić pestki dyni i suszoną aronię.
- Przynajmniej dwa razy w tygodniu należy spożywać tłustą rybę morską.
- Warto rozważyć codzienne spożywanie tranu lub oleju lnianego.
- Należy wybierać kaszę gryczaną jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
Tylko regularne dostarczanie odpowiednich składników pokarmowych ma szansę wzmocnić odporność. Warto pamiętać o tym szczególnie teraz, gdy organizm jest wystawiony na ciężki okres jesienny.
Zobacz wideo: Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Grzyby filarem zdrowej diety. "Wspomagają leczenie, chociażby takich chorób jak nowotwory"
- Właściwości i zastosowanie herbaty paragwajskiej yerba mate
- Switchel, to naturalny energetyk. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz go w domu
Źródło: Informacja prasowa
Źródło zdjęcia głównego: Martin Dimitrov/Getty Images