Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
Kiedy za oknami spadają pierwsze liście, a temperatury stają się coraz niższe, zaczynamy myśleć o przygotowaniach do sezonu jesienno-zimowego. To, o co szczególnie warto zadbać, to wzmocnienie organizmu i wsparcie odporności u dzieci i dorosłych.
Eksperci jak mantrę powtarzają, że o odporność należy dbać przez cały rok. Tylko jak to robić skutecznie? Jakie nawyki powinniśmy wprowadzić w życie? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedzieli prof. Marek Postuła, internista i kardiolog oraz Katarzyna Staszak, dziennikarka.
Olej z wątroby rekina może pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy, układ krwionośny, a także układ immunologiczny. Prozdrowotne właściwości oleju z rekina na tym się jednak nie kończą. Do czego stosuje się ten olej z ryby? Dlaczego działa na ludzkie ciało?
O tym, jak to zrobić w studio Dzień Dobry TVN opowiedziała Ana Krysiewicz, znana w sieci jako Matka Aptekarka.
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a pogoda za oknem już teraz nie rozpieszcza. Dlatego to ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność i nie dać się przeziębieniom. O to, jak zrobić to w odpowiedni sposób porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agnieszką Cegielską, propagatorką naturalnego, zdrowego stylu życia.
Nasza podatność na infekcję zależy od wielu czynników. Poza dietą i aktywnością fizyczną na układ odpornościowy oddziałuje także jakość powietrza, którym oddychamy. Co zrobić, aby było czyste i nie szkodziło?
Obecnie odporność naszych organizmów jest niezwykle istotna. Ma to związek nie tylko z pandemią koronawirusa, ale również porą roku i niższą temperaturą. W związku z tym w cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy różne metody wpływające na wzmocnienie naszej odporności. Jedną z nich są bańki próżniowe lub ogniowe.
W dobie pandemii koronawirusa i nieprzyjaznej jesiennej aury, wielu z nas zastanawia się, jak skutecznie wzmocnić swoją odporność. Z cennymi radami przychodzi Agnieszka Cegielska. W swojej najnowszej książce udowadnia, że droga do zdrowia wymaga cierpliwości i pokory.
W zeszłym tygodniu przez wzrost liczby zakażeń koronawirusem, rząd zadecydował o zamknięciu w całym kraju siłowni. Wszyscy jednak są zgodni, że aby zwiększyć odporność, musimy być aktywni. Ze względu na to trener Dariusz Brzeziński pokazał w Dzień Dobry TVN kilka prostych ćwiczeń, które można samodzielnie wykonać w domu.
Krótsze dni, niższe temperatury i deszcz. Pogoda za oknem przypomina, jak ważne jest budowanie odporności. W cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy metody na zabezpieczenie zdrowia. Co dobrego daje nam sfermentowany miód, czyli pierzga? To wyjaśniała nam dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Nadeszła jesień, a co za tym idzie konieczność zadbania o swoją odporność. Szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy grożą nam nie tylko grypa i przeziębienie, ale także koronawirus. Warto zacząć od naturalnych lekarstw, takich jak choćby pigwa. Jakie właściwości zdrowotne posiada ten owoc?
Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN zdradza przepis na śniadanie wzmacniające odporność. Było słodko i zdrowo! Macie ochotę na komosę ryżową z rokitnikiem i malinami, kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą lub budyń jaglano-bananowy?
Jesień to pora częstszych przeziębień. Jaka jest zależność między odpornością a dietą? Co powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, byśmy mogli wzmocnić organizm? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetyk Zuzanną Antecką.