Pigwa na odporność
Agnieszka Cegielska w naszym programie wyjaśniła, że w budowaniu odporności przydatne są nasze rodzime warzywa i owoce. Powód jest prosty – nasze organizmy najlepiej przyswajają składniki, które dobrze znają.
Pod kątem odporności ważne jest to, żebyśmy w pierwszej kolejności korzystali z tego, co rośnie blisko nas. W naszej szerokości geograficznej. Bo wtedy nasz organizm tu wychowany, tu przyzwyczajony, tak odziedziczone geny, najlepiej to przyswaja
- wyznała ekspertka.
Na odporność zbawienny wpływ mają także pigwowce.
W małych ilościach, jak klasztornicy, Jak Królowa Elżbieta, wyjdzie nam na zdrowe. Nie za dużo, żeby nie obciążać wątroby
- wyjaśniła Agnieszka i dodała, że surowe pigwę i pigwowca należy jeść krojąc plastry.
Co istotne, pigwa i pigwowiec rzadko "traktowana są chemią", dzięki czemu są dla nas bezpieczniejsze, niż produkty, które uprawia się przy pomocy sztucznych nawozów.
Plasterki i jak polska cytryna. Ona często ma więcej witaminy C niż jabłko
- powiedziała Cegielska. Pigwę pokrojoną w plasterki wrzucamy do herbaty, dopiero gdy napój ostygnie – tak samo jak w przypadku cytryny.
Witamina C nie lubi wysokich temperatur
- wyjaśniła ekspertka.
Gdzie zbiera się pigwę?
Tak naprawdę – wszędzie.
Skarby natury wiszą dookoła nas
- mówi Agnieszka.
Witamina C to jednak nie jedyna właściwość pigwy. Owoc ten bogaty jest także w witaminy z grupy B i minerały, jak: miedź, magnez i żelazo. Pigwa obniża również ciśnienie i usuwa metale ciężkie.
Łączmy skarby natury
- zachęciła Cegielska. Poradziła, by marmoladę z pigwy zestawić z kozim serem i figą w formie przystawki. Soki z pigwy, jak i herbaty z jej dodatkiem również świetnie się sprawdzą – nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości wyciszające. Pigwę dodać możemy choćby do melisy. Wypita przed wieczornym pójściem do łózka zapewni nam głębszy sen.
Zobacz także:
Moc, która tkwi w kamieniu. Jak wybrać odpowiedni dla siebie?
Doktor Ewa Dąbrowska w swoim raju na Kaszubach. Jak post leczniczy wpływa na nasz organizm?
Amelka - "dziewczynka elf". Na czym polega wyjątkowość dzieci z zespołem Williamsa?
Autor: Anna Mierzejewska