Syrop z pigwy do herbaty to doskonały sposób na leczenie przeziębień i wielu innych chorób. Pigwa jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego przetwory z jej owoców są szczególnie ważne w każdym domu. Poznaj łatwy przepis na syrop z pigwy na przeziębienie.
Masz ochotę na galaretkę z pigwy? Sprawdź, jak ją przygotować z uniwersalnego przepisu - nada się do mięs i deserów.
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Pigwa jest bogata w witaminę C, która sprzyja budowaniu naszej odporności. W połączeniu z miodem, imbirem i cytryną jest witaminową bombą. Idealnie sprawdzi się pod postacią naparu, herbatki i syropu do herbaty. Poznaj nasze sposoby na pigwę.
Lekko cierpka i kwaskowata pigwa w połączeniu z łagodną i delikatną dynią to idealna fuzja smaków. Kombinacja dość nieoczywista, która zaspokoi nasze kubki smakowe i odżywi cały organizm. Poznaj nasz przepis na pyszny dżem z pigwy i dyni.
Pigwa to owoc stale zyskujący na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż jest bogaty w minerały i świetnie nadaje się do robienia przetworów. Produkty z pigwy są różnorodne i pokazują, jak można wykorzystywać te owoce i spożywać je w wielu postaciach.
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?
Pigwa to wciąż niepopularny owoc, który jednak zasługuje na uznanie. Ma bowiem znacznie więcej witaminy C niż znane nam i chętnie używane cytrusy. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz flawonoidów. Można z niej przygotowywać różne potrawy, w tym domowe nalewki, które są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności zimą.
Nadeszła jesień, a co za tym idzie konieczność zadbania o swoją odporność. Szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy grożą nam nie tylko grypa i przeziębienie, ale także koronawirus. Warto zacząć od naturalnych lekarstw, takich jak choćby pigwa. Jakie właściwości zdrowotne posiada ten owoc?
Nazewnictwo „pigwowiec” i „pigwa” używane jest w Polsce zamiennie, by określić krzewy dające cierpkie, małe „jabłuszka” bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, jak odróżnić te dwa gatunki - wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?
Pigwa to idealny owoc na przeziębienie. Dla podkręcenia apetytu mamy powinny go dawać dzieciom niejadkom. Za co jeszcze należy ją cenić? Jakie przetwory można z niej zrobić? Jaka jest różnica między pigwą a pigwowcem? Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.