Galaretka z pigwy, czyli pyszny deser lub dodatek do mięs. Jak ją zrobić?

Galaretka z pigwy
Galaretka z pigwy, czyli pyszny deser lub dodatek do mięs. Jak ją zrobić?
Źródło: Michael Moeller / EyeEm/Getty Images
Jesień to sezon na pigwy. Można je kupować na targu lub zbierać we własnym ogródku. Można z niej przygotowywać różne przetwory: soki, nalewki, dżemy, a także galaretkę. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym smakiem jesieni. 

Galaretka z pigwy - do czego ją podawać?

Galaretka z pigwy może być sama w sobie deserem. Podawana w kokilkach lub bardzo gęsta, pokrojona w kostki i obsypana cukrem pudrem lub mączką ziemniaczaną będzie idealna do herbaty lub kawy. W Hiszpanii jest częstym dodatkiem do serów, np. brie. Mniej słodka, a bardziej kwaskowata świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i wędlin. Można nią nadziewać lub zapiekać razem z nią.

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Jak przygotować idealną galeretkę do mięsa? Użyj 3/4 cukru podanego w przepisie poniżej. Jeśli jednak wolisz zrobić deser, możesz użyć podanej ilości lub, jeśli wolisz bardziej słodkie przekąski, dodać więcej cukru. Warto jednak pamiętać, że pigwa jest bardzo kwaśna i nie obejdziemy się w tym przepisie bez jakiegoś rodzaju słodzika.

Galaretka z pigwy – przepis krok po kroku:

Składniki:

  • owoce pigwy - 1 kg
  • woda - 1 l
  • cukier - 900 g

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie wymyć, przekroić na pół i wybrać pestki (opcjonalnie).
  2. Do garnka wlać wodę i dodać świeże owoce.
  3. Całość zasypać cukrem i gotować przez 3 do 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
  4. Kiedy płyn się zredukuje, oddzielić od niego owoce, np. na sitku.
  5. Jeszcze gorący syrop przelewać do słoiczków. Kiedy wystygnie - stężeje i będzie konsystencji galaretki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości