Galaretka z pigwy - do czego ją podawać?
Galaretka z pigwy może być sama w sobie deserem. Podawana w kokilkach lub bardzo gęsta, pokrojona w kostki i obsypana cukrem pudrem lub mączką ziemniaczaną będzie idealna do herbaty lub kawy. W Hiszpanii jest częstym dodatkiem do serów, np. brie. Mniej słodka, a bardziej kwaskowata świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i wędlin. Można nią nadziewać lub zapiekać razem z nią.
Owoce
Jak przygotować idealną galeretkę do mięsa? Użyj 3/4 cukru podanego w przepisie poniżej. Jeśli jednak wolisz zrobić deser, możesz użyć podanej ilości lub, jeśli wolisz bardziej słodkie przekąski, dodać więcej cukru. Warto jednak pamiętać, że pigwa jest bardzo kwaśna i nie obejdziemy się w tym przepisie bez jakiegoś rodzaju słodzika.
Galaretka z pigwy – przepis krok po kroku:
Składniki:
- owoce pigwy - 1 kg
- woda - 1 l
- cukier - 900 g
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie wymyć, przekroić na pół i wybrać pestki (opcjonalnie).
- Do garnka wlać wodę i dodać świeże owoce.
- Całość zasypać cukrem i gotować przez 3 do 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
- Kiedy płyn się zredukuje, oddzielić od niego owoce, np. na sitku.
- Jeszcze gorący syrop przelewać do słoiczków. Kiedy wystygnie - stężeje i będzie konsystencji galaretki.
Zobacz także:
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"
- Jak jeść pigwę? Porady i przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Michael Moeller / EyeEm/Getty Images