Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch zero waste staje się co raz bardziej popularny, a więc wracają i stare metody wykorzystywania resztek. Zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z obierek z jabłek.
Pod skórką kryje się najwięcej witamin i minerałów, nie tylko w jabłkach, ale we wszystkich owocach i warzywach. Warto więc dać im "drugie życie".
Co zrobić z obierek z jabłek?
Obierki z jabłek są idealne do przygotowania przede wszystkim galaretki, ponieważ zawierają w sobie naturalną substancję żelującą - pektyny. Są też dobre do przygotowania domowego octu oraz jesiennego kompotu z resztek. Jeżeli jednak nie przepada się za gotowaniem, to można z nich zrobić nawóz, zarówno do stosowania w ogródku, jak i do roślin domowych i doniczkowych.
Owoce
Owoce
Obierki z jabłek - właściwości zdrowotne
W skórkach z jabłek, a właściwie tuż pod nimi, znajduje się najwięcej witamin i cennych składników, np. antyoksydantów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w obierkach flawonoidy zabezpieczają ściany żołądka i jelit, dzięki czemu utrudniają rozwój nowotworów, wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, a regularne ich spożywanie może zabezpieczać przed Alzheimerem i Parkinsonem.
Kompot z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- obierki z 5 jabłek, można dodać też gniazda nasienne, ale bez pestek
- laska cynamonu
- łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 5 goździków
- 5 łyżek cukru zwykłego lub innego słodzika
- 1,5 l wody
Jak przygotować kompot z obierek z jabłek:
- Obierki i gniazda nasienne zasypać cukrem i zalać wodą.
- Dodać laskę wanilii i goździki.
- Grzać na małym ogniu aż do zagotowania. Wywar gotować około 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, odłowić cynamon, goździki i części jabłek.
- Podawać na ciepło lub na zimno. Można dodać do smaku plaster imbiru lub cytryny.
Ocet z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g obierek z jabłek
- 50 g cukru
- 1 l wody
- słoik półtoralitrowy
- 2 butelki na ocet
Jak przygotować ocet z obierek z jabłek:
- Obierki przełożyć do wyparzonego i odkażonego słoika, zasypać cukrem i docisnąć.
- Zalać je wodą. Słoik przykryć gazą lub czystą ściereczką i założyć gumkę recepturkę lub obwiązać sznurkiem, aby ciasno przylegała.
- Przez następne 3-4 tygodnie codziennie mieszać miksturę. Trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli w tym czasie ściereczka lub gaza zawilgotnieje, to trzeba ją wymienić.
- Po tym czasie powinien powstać ocet. Należy go odcedzić i przelać do wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Trzymać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu maksymalnie przez rok.
Galaretka z obierek z jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- obierki z jabłek - 500g,
- cukier - 250 g,
- woda - 500 ml,
- substancja żelująca, np. agar agar lub pektyny.
Jak przygotować galaretkę z obierek z jabłek:
- Obierki przełożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na małym gazie.
- Wywar zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
- Po tym czasie odcisnąć jabłka i zostawić sam wywar. Dodać do niego cukru i zagotować.
- Dodać substancji żelującej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Płyn przelać do naczyń i podawać kiedy zgęstnieje.
Nawóz z obierek z jabłek
Świeże obierki z jabłek można też wykorzystywać jako kompost. Bez obaw możemy je dodać do domowego kompostownika, a następnie użyźniać nim nie tylko rośliny w ogródku, ale też te, które trzyma się w domu w doniczkach.
Zobacz wideo: Kuchnia winogronowa
Zobacz także:
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Przepis na jabłka do słoików – wersja smażona, prażona i tarta. Najlepsze sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Richard Bailey/Getty Images