Sprawdź, jak przygotować leczo z białej kiełbasy, pasztet z resztek mięsa i kotleciki z jajek.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Co jeszcze można jeść "po terminie"?
Bożonarodzeniową żywą choinkę można posadzić, wyrzucić na kompost lub, jak poleca autorka książek kulinarnych Julia Georgallis - zjeść. Jej zdaniem drzewko jest jadalne praktycznie w całości. Sosnowe napary, miody czy nawet buliony mają wiele zdrowotnych właściwości. Jesteś gotowa spróbować?
Bajaderki powstają na bazie pozostałości po innych wypiekach, resztek herbatników, drożdżówek, muffinek, kawałków czekolady, zakalców czy suchych ciast i bakalii.
"Szukamy pomysłów na metamorfozy".
Boże Narodzenie bez resztek według Jagny Niedzielskiej
"Szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej".
Zanieczyszczenie plastikowymi odpadami stanowi poważne zagrożenie dla środowiska, dlatego ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych powinno być priorytetem dla każdego z nas. Działania proekologiczne niosą za sobą wiele korzyści, zwłaszcza jeśli staramy się wprowadzać je w naszej kuchni. W programie Dzień Dobry TVN Konrad Koterba przedstawił zalety ekspresu do wody gazowanej oraz innych gadżetów umożliwiających większą troskę o bezpieczeństwo naszej planety. Jak ograniczyć plastik w kuchni? Sprawdź te sposoby i zastosuj je w swojej kuchni.
We wrześniu 2021 roku inflacja CPI w Polsce przyspieszyła do 5,8%, osiągając najwyższą dynamikę od przeszło 20 lat. Dlatego warto mądrze gospodarować nie tylko pieniędzmi, ale też produktami, które za nie nabywamy. Sylwia Majcher radzi, które produkty nadają się do spożycia po upływie terminu ważności i co można z nich przygotować.
Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch
Wykorzystanie skórek od banana jest ekologiczne i bardzo w duchu idei zero waste. Zachęcamy, aby ich nie wyrzucać i potraktować nimi zrogowaciałą skórę lub w połączeniu z wodą przekształcić w coś, co bardzo docenią rośliny w domu i ogrodzie.
Od wybuchu pandemii Covid 19 ponad 40% Polaków przybrało na wadze. Przyczyn jest wiele: brak ruchu, zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne i zajadanie stresu. Dietetyczka kliniczna dr Wanda Baltaza wyjaśnia, ile zbędnych kalorii może kryć się w resztach dziecięcych posiłków.
Zero waste to ruch, który podbija serca ludzi na całym świecie.
Jagna Niedzielska organizuje swoje wesele w duchu idei zero waste. Propagatorka stylu życia bez resztek radzi, jak zorganizować uroczystość bez zaproszeń i kwiatów, a nawet bez obrączek. Wie też, jak potem przekonać do tego oryginalnego pomysłu najbliższych.
Przeoczenie terminu ważności to jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. Komisja Europejska szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Tymczasem badanie naukowe wykazały, że niektóre produkty nadają się do spożycia po upływie ważności. Co zatem można jeść po terminie? Zapytaliśmy o to propagatorkę życia według zasad zero waste, Sylwię Majcher.
Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?
Dzień Ziemi to wyjątkowe święto, które skłania nas do refleksji nad stanem naszej planety oraz nad tym, jaki mamy na niego wpływ. Jagna Niedzielska zdradziła, jak zmienić codzienne nawyki tak, aby sprawić, że zadbamy o nasze środowisko nie tylko od święta.
Polacy uwielbiają spotykać się w święta z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Często po świętach zostaje nam sporo z wcześniej przygotowanych, świątecznych potraw. Co zrobić, gdy sernik i sałatka warzywna zdążą nam się już znudzić?
Nareszcie, po długim okresie zimy mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? I jakie owoce i warzywa wybierać w marcu?
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Gotowanie jest nieodzownym obowiązkiem każdej mamy. Niestety każdej mamie doskwiera też problem braku czasu. Jak gotować smacznie i nie spędzać przy tym wielu godzin? Jagna Niedzielska prowadzi warsztaty, na których udowadnia, że resztki nie są niczym złym. Jak kreatywnie wykorzystać odpadki w kuchni? Czy metoda zero waste jest bezpieczna dla dzieci?