kuchnia zero waste

    kuchnia zero waste

    Zanieczyszczenie plastikowymi odpadami stanowi poważne zagrożenie dla środowiska, dlatego ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych powinno być priorytetem dla każdego z nas. Działania proekologiczne niosą za sobą wiele korzyści, zwłaszcza jeśli staramy się wprowadzać je w naszej kuchni. W programie Dzień Dobry TVN Konrad Koterba przedstawił zalety ekspresu do wody gazowanej oraz innych gadżetów umożliwiających większą troskę o bezpieczeństwo naszej planety. Jak ograniczyć plastik w kuchni? Sprawdź te sposoby i zastosuj je w swojej kuchni.

    Przeoczenie terminu ważności to jeden z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia. Komisja Europejska szacuje, że z tego powodu do śmietnika trafia co roku 15 mld ton żywności. Tymczasem badanie naukowe wykazały, że niektóre produkty nadają się do spożycia po upływie ważności. Co zatem można jeść po terminie? Zapytaliśmy o to propagatorkę życia według zasad zero waste, Sylwię Majcher.

    Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?

    Gotowanie jest nieodzownym obowiązkiem każdej mamy. Niestety każdej mamie doskwiera też problem braku czasu. Jak gotować smacznie i nie spędzać przy tym wielu godzin? Jagna Niedzielska prowadzi warsztaty, na których udowadnia, że resztki nie są niczym złym. Jak kreatywnie wykorzystać odpadki w kuchni? Czy metoda zero waste jest bezpieczna dla dzieci?