Co zrobić, aby warzywa zachowały świeżość?

Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Niestety czasem zdarza się, że kilka dni po zakupach czernieją i szybko się psują. Jak temu zaradzić? Jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, dziennikarką i propagatorką zero waste.

Jak kupować warzywa?

Świeże i jędrne warzywa są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Często zdarza się jednak, że dzień po zakupach np. marchewka zaczyna robić się czarna. Zdaniem Sylwii Majcher, dziennikarki i propagatorki zero waste takich problemów można uniknąć. - Kluczowe znaczenie ma kraj pochodzenia. Powinniśmy kupować przede wszystkim rodzime warzywa, ponieważ przeszły one najkrótszą drogę od pola do stołu. Tym samym są mniej narażone na utratę cennych substancji i nie psują się tak szybko - mówiła w Dzień Dobry TVN specjalistka.

Szybsze psucie się warzyw w dużej mierze spowodowane jest tym, że są one przechowywane w różnych warunkach. - W sklepie warzywo trafia w pierwszej kolejności do magazynu. Później przenoszone jest na halę, gdzie panuje inna temperatura. Po przyniesieniu go do domu znowu zostaje wystawione na działanie innej temperatury. Ten szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej - tłumaczyła dziennikarka.

Gdzie przechowywać warzywa?

Zdaniem naszej rozmówczyni warzywa- pod warunkiem, że na zewnątrz nie panuje mróz - można przechowywać na balkonie. - Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie lubią chłód i lepiej przechowują się w temperaturze pokojowej. Marchewkę warto przechowywać w chłodzie. Liściaste warzywa powinny trafić do lodówki. Temperaturę pokojową bardzo lubią cebula i czosnek. Większość z nas popełnia błąd i trzyma je w lodówce - zauważyła Sylwia Majcher.

Warto pamiętać, by nie myć warzyw przed włożeniem ich do lodówki. - Wymaga tego przede wszystkim sałata. Jeśli przykryjemy ją wilgotną ściereczką, zachowa świeżość na dłużej. Nie myjemy natomiast cukinii i bakłażana - podkreśliła propagatorka zero waste. Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu warzyw? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana