odżywianie

    odżywianie

    Mimo że o tym, jak ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka jest zdrowa dieta, mówi się coraz więcej, to nie wszyscy chcą przyjąć to do wiadomości. Zdarzają się sytuacje, że dzieci, które przynoszą do szkoły pełnowartościowe posiłki, są wyśmiewane przez rówieśników. Jak zmienić podejście dzieci i rodziców do jedzenia? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dr Hanną Stolińską, dietetykiem klinicznym.

    Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Na te kilkanaście miesięcy cały świat skurczył się do czterech ścian mieszkania. Zamknięcie zmieniło nasze nawyki oraz przyzwyczajenia. Zaczęliśmy też inaczej się odżywiać. Główny Urząd Statystyczny postanowił sprawdzić, co Polacy jedli w czasie pandemii i które produkty kupowaliśmy najczęściej.

    Lagom to mało znane określenie stylu życia popularyzowanego przez Szwedów. Skandynawska filozofia życia, choć wciąż mało znana, zyskała spore grono fanów. Specyficzny sposób myślenia ma odzwierciedlenie nie tylko w życiu codziennym, ale i w innych obszarach, np. w modzie, architekturze wnętrz.

    Marcin Prokop zdradził w Dzień Dobry TVN, że supermodelka i ulubienica światowych projektantów Anna Jagodzińska jest jego przyszywaną kuzynką. Ostatnio przyjechała do Polski, by poprowadzić specjalny warsztat dla modelek. Z modelką spotkał się dziennikarz Mateusz Hładki.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sonię Bohosiewicz, Małgorzatę Tchurz terapeutę neurorozwojowego i jej podopiecznego Szymona Bachurskiego, który zmaga się z zaburzeniami odżywiania. Czym jest neofobia żywieniowa i jak się objawia? Na czym mogą polegać problemy żywieniowe u dzieci i jak sobie z nimi poradzić? Zobaczcie!

    Biegamy, trenujemy na siłowni lub w fitness klubie i często korzystamy z porad dietetyków lub coachów żywieniowych, bo chcemy być zdrowi, smukli i wysportowani. Ale czy każdy doradca żywieniowy zna się na rzeczy? Jak sprawdzić jego kompetencje? Czym różni się coach żywieniowy od dietetyka? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Celiną Kinicka i z Elżbietą Lange, psychodietetykiem i coach zdrowia.

    Natasza Urbańska, w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznała, że jej rodzina boi się jeść poza domem. Kto więc gotuje w ich kuchni - ona czy Janusz Józefowicz? Czy Natasza Urbańska stosuje jakąś dietę i jak odżywia swoją córkę?

    Ewa Chodakowska - trenerka fitness, pasjonatka sportu, zdrowego trybu życia i odżywiania właśnie wydała kolejną książkę. Zaprosiliśmy ją do studia Dzień Dobry TVN po to, by porozmawiać o tym, jak skutecznie się motywować do ćwiczeń. Jak Ewa Chodakowska reaguje na hejterów? Jak motywuje ludzi do zmian? Ile czasu spędza w tzw. wirtualnej rzeczywistości? Ewa Chodakowska była gościem Marcina Mellera i Anny Kalczyńskiej.

    Posłanka PO i działaczka opozycyjna w okresie PRL Henryka Krzywonos-Strycharska przeszła ostatnio dużą przemianę - po usunięciu części żołądka i przejściu na dietę straciła ponad 60 kg. Unika tłustych i naszpikowanych chemią potraw, ponieważ wie, że szkodzą one zdrowiu. Chciałaby również ustrzec przed nimi Polaków. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN powiedziała nam, co wpłynęło na jej decyzję dotyczącą zmniejszenia żołądka, co zyskała dzięki utracie wagi i jak obecnie się odżywia. Zapytaliśmy ją również, co myśli na temat ewentualnego zaostrzenia prawa aborcyjnego.

    Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?

    Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?

    O ciemnej stronie przemysłu spożywczego i o tym, co tak naprawd trafia na nasze talerze rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Philipem Lymbery, prezesem Compassion in World Farming – organizacji działającej na rzecz zakończenia przemysłowego chowu zwierząt. Lymbery jest też autorem książki "Farmagedon". Dlaczego postanowił zgłębić tajniki produkcji żywności? Skąd bierze się tanie mięso w supermarketach? Jaką mamy gwarancję, że gdy kupujemy droższe mięso zostało ono wyprodukowane w dobrych warunkach?

    Według tzw. diety rozdzielnej choroby biorą się od nagromadzonych w organizmie toksyn, a te są wynikiem tego, że łączymy i jemy to, czego nie powinnyśmy łączyć. Co na temat diety rozdzielnej myśli dietetyczka Anna Jelonek? Czy są badania, które potwierdzają skuteczność tej diety? Dlaczego nie powinno się łączyć białka z węglowodanami? Jak jeść, by nie zakwasić organizmu?

    Uzależniamy się nie tylko od alkoholu, nikotyny i innych substancji psychoaktywnych. Jedzenie też może stać się obiektem naszego pożądania i efektem przymusu. Gościem Dzień Dobry TVN była psycholog Monika Dreger. Czy każdy może uzależnić się od jedzenia, a może są osoby szczególnie narażone na tę dolegliwość?

    Dorośli łykają je tonami. Okazuje się, że podajemy je także co trzeciemu dziecku. Czy suplementy można bez przeszkód podawać dzieciom? Gościem Dzień Dobry TVN była pediatra dr Ewa Drzewiecka. Czy najmłodsze pokolenie dzieci to dzieci niedożywione i chorowite? Jak wzmocnić zdrowie i odporność nie używając suplementów a dbając o codzienną dietę?

    Czy niemowlę powinno samo wybierać, co chce jeść? Czy dieta BLW to odpowiedni sposób żywnienia dziecka? O pomoc poprosiliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką.