Octy regulują poziom glukozy, obniżają cholesterol. Jak bezpiecznie korzystać z ich właściwości?

Co warto wiedzieć o octach?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ocet octowi nierówny
Ocet octowi nierówny
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.

Właściwości octu

Wszystkie octy mają bardzo podobne właściwości. Stabilizują glikemię, czyli stężenie glukozy zwłaszcza po posiłku. - Więc to jest ważne, żeby np. zaczynać posiłek od warzyw, które są skropione octem, np. octem balsamicznym. Tak się poleca ocet jabłkowy przed posiłkiem - szklanka wody na łyżkę octu, na ok. 20 minut przed posiłkiem, wtedy ta glikemia, to stężenie glukozy po posiłku jest stabilniejsze - powiedziała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.

Trzeba jednak pamiętać, że ocet ze względu na wysoką kwasowość może podrażnić śluzówkę żołądka, przełyku. - Można się nabawić zapalenia błony śluzowej żołądka. Nie będzie polecany, gdy zmagamy się refluksem, wrzodami czy też, gdy mamy zarzucanie treści, żółci do żołądka, ponieważ ocet jabłkowy, to jest z jednej strony jego dobra strona, ponieważ stymuluje wątrobę do produkcji żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów, ale jeżeli problemem jest, że ta żółć nadmiernie wraca nam do tego żołądka, to jeszcze pogłębimy sobie problem - tłumaczyła nasza rozmówczyni.

Czy warto sięgnąć po octy winne?

- Ten ciemny i balsamiczny to jest fantastyczny ocet. Z tego względu, że zawiera bardzo dużo polifenoli, tutaj mówimy głównie o takim polifenolu, jakim jest resweratrol, on jest kojarzony z długowiecznością, ponieważ wzmaga aktywność [...], białek związanych z przedłużeniem życia, też z obroną antyoksydacyjną - przekazała dietetyczka.

Inne octy - czerwony czy biały - również są wartościowe. - Ale to głównie ich działanie wynika z wpływu na profil lipidowy, czyli stężenie cholesterolu we krwi oraz na stężenie glukozy - wyjaśniła. Warto dodać, że cenne dla zdrowia polifenole znajdziemy w occie balsamicznym.

A co z octem spirytusowym? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości