Właściwości octu
Wszystkie octy mają bardzo podobne właściwości. Stabilizują glikemię, czyli stężenie glukozy zwłaszcza po posiłku. - Więc to jest ważne, żeby np. zaczynać posiłek od warzyw, które są skropione octem, np. octem balsamicznym. Tak się poleca ocet jabłkowy przed posiłkiem - szklanka wody na łyżkę octu, na ok. 20 minut przed posiłkiem, wtedy ta glikemia, to stężenie glukozy po posiłku jest stabilniejsze - powiedziała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Trzeba jednak pamiętać, że ocet ze względu na wysoką kwasowość może podrażnić śluzówkę żołądka, przełyku. - Można się nabawić zapalenia błony śluzowej żołądka. Nie będzie polecany, gdy zmagamy się refluksem, wrzodami czy też, gdy mamy zarzucanie treści, żółci do żołądka, ponieważ ocet jabłkowy, to jest z jednej strony jego dobra strona, ponieważ stymuluje wątrobę do produkcji żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów, ale jeżeli problemem jest, że ta żółć nadmiernie wraca nam do tego żołądka, to jeszcze pogłębimy sobie problem - tłumaczyła nasza rozmówczyni.
Czy warto sięgnąć po octy winne?
- Ten ciemny i balsamiczny to jest fantastyczny ocet. Z tego względu, że zawiera bardzo dużo polifenoli, tutaj mówimy głównie o takim polifenolu, jakim jest resweratrol, on jest kojarzony z długowiecznością, ponieważ wzmaga aktywność [...], białek związanych z przedłużeniem życia, też z obroną antyoksydacyjną - przekazała dietetyczka.
Inne octy - czerwony czy biały - również są wartościowe. - Ale to głównie ich działanie wynika z wpływu na profil lipidowy, czyli stężenie cholesterolu we krwi oraz na stężenie glukozy - wyjaśniła. Warto dodać, że cenne dla zdrowia polifenole znajdziemy w occie balsamicznym.
A co z octem spirytusowym? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa
- Rzepak to nie tylko olej do smażenia. "Delikatny napar będzie bardzo dla nas korzystny"
- Chwasty mogą być doskonałym dodatkiem do potraw i nie tylko. Dlaczego warto po nie sięgną?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News