Mikołaj Rey udał się do wytwórni oleju, by poznać tajniki jego produkcji. Kucharz na oczach widzów Dzień Dobry TVN zabrał się za robienie majonezu. Jak mu poszło?
Gdzie powstaje olej?
Nasz kucharz i reporter dotarł do miejscowości Bruki Unisławskie. To tam wytłacza się olej na zimno - rzepakowy, lniany i z lnianki rydzowej.
- Maszynka jest własnej roboty. 3 kg ziarna lnu powinny dać litr oleju - Radosław Śliwiński, wytwórca oleju.
- Oprócz oleju wykonuje też octy z dzikich owoców. Kwasowość jest niższa, ale wszystko, co cenne, jest tego więcej - dodał.
Majonez domowej roboty
Po nabyciu wszystkich potrzebnych składników, panowie zrobili własny majonez. - Jajka, musztarda, olej rzepakowy i lniany, ocet i czarna trufla - wymieniali po kolei Mikołaj Rej i Radosław Śliwiński.
Wytwórca polecił także, aby uważać na termin przydatności olejów. Najkrótszy termin ma olej lniany - ok 3 mies., rzepakowy - ok 6 mies. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szarlotka – proste przepisy na pyszne ciasto
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
- Makaron penne - z brokułami i kurczakiem, z sosem - przepisy
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Łukasz Kowalski