Gdzie powstaje olej?
Nasz kucharz i reporter dotarł do miejscowości Bruki Unisławskie. To tam wytłacza się olej na zimno - rzepakowy, lniany i z lnianki rydzowej.
- Maszynka jest własnej roboty. 3 kg ziarna lnu powinny dać litr oleju - Radosław Śliwiński, wytwórca oleju.
- Oprócz oleju wykonuje też octy z dzikich owoców. Kwasowość jest niższa, ale wszystko, co cenne, jest tego więcej - dodał.
Majonez domowej roboty
Po nabyciu wszystkich potrzebnych składników, panowie zrobili własny majonez. - Jajka, musztarda, olej rzepakowy i lniany, ocet i czarna trufla - wymieniali po kolei Mikołaj Rej i Radosław Śliwiński.
Wytwórca polecił także, aby uważać na termin przydatności olejów. Najkrótszy termin ma olej lniany - ok 3 mies., rzepakowy - ok 6 mies. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szarlotka – proste przepisy na pyszne ciasto
- Bób i jego wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
- Makaron penne - z brokułami i kurczakiem, z sosem - przepisy
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Łukasz Kowalski