olej

    olej

    Olej z ostropestu plamistego wspomaga leczenie wątroby, działa korzystnie na drogi żółciowe, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega nowotworom i namnażaniu się wolnych rodników. Właściwości oleju z ostropestu plamistego jest więc naprawdę wiele. Jakie jeszcze prozdrowotne działania wykazuje ten olej?

    Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.

    Olej marchewkowy staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego, ten magiczny eliksir stosowany może być zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza proces gojenia ran. Jak wykonać go samodzielnie w domu?

    Sklepowe półki uginają się od ilości rodzajów olejów. Klientowi, który nie zna się na rzeczy, trudno będzie podjąć dobrą decyzję. O tym jakie oleje wybrać, jakie mają właściwości oraz jak je przechowywać, porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z Mikołajem Reyem. - Wszystkim wydaje się, że najzdrowszy olej jest z oliwy z oliwek - jak najbardziej. Ale my mamy w Polsce swoje złoto - oleje lniany, rydzowy, rzepakowy czy z pestek dyni. To nasze podstawowe oleje - powiedział podróżnik kulinarny.

    Z bawełny powstają nie tylko ubrania, z jej nasion pozyskuje się bowiem olej o cennych właściwościach regeneracyjnych. Jest on wykorzystywany do pielęgnacji suchej skóry oraz zniszczonych, porowatych włosów. Powstaje w drodze tłoczenia na zimno, jest lekki i pozbawiony charakterystycznego zapachu.

    Olej z nasion dzikiej marchwi zawiera witaminy A, C, E, F, z grupy B, ale także fosfor, żelazo i miedź. Jego stosowanie pozwala na dłużej zachować młody i piękny wygląd skóry, poprawia kondycję włosów, wspomaga proces oczyszczania organizmu. Olejek z nasion z marchwi zwyczajnej tłoczony jest na zimno.

    Truskawki są bardzo popularnymi owocami w naszym kraju, wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata. Są nie tylko smaczne, lecz także bogate w składniki odżywcze. Należy wiedzieć, że nie tylko ich jedzenie ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Warto przetestować także olej z pestek truskawek.

    Polki uległy modzie na oleje. Stosują je do włosów, do ciała i twarzy. Okazuje się, że oleje mogą jednak skórze zaszkodzić. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dermatolog dr Ewę Chlebus, która zwróciła uwagę, że wiele osób ma skórę wrażliwą. Wówczas oleje mogą zatykać mieszki włosowe oraz aktywizować różne skórne choroby np. trądzik. Jak wyglądają pierwsze symptomy chorobowych zmian skórnych? Jak na nie reagować?

    W kolejnej odsłonie serii "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska rozprawiła się z mitami dotyczącymi smażenia. Czy w ogóle smażenie jest dla nas zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? I co z olejem kokosowym, o którym do niedawna pisano w samych superlatywach?

    Olejowanie włosów jest coraz bardziej popularne wśród Polek. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy trycholog Annę Bonisławską, aby zapytać, czy ten sposób pielęgnacji jest dobry dla każdego rodzaju włosów, jak się wykonuje ten zabieg, jakimi olejami traktować włosy suche i zniszczone, przetłuszczające się, ze skłonnością do łupieżu oraz porowate, a także co się stanie, kiedy użyjemy do włosów niewłaściwego oleju.

    Produkty naturalne wykorzystujemy już nie tylko w kuchni. Coraz bardziej doceniamy ich właściwości pielęgnacyjne. Obecnie furorę robi olej arganowy. Dlaczego bywa nazywany "olejkiem młodości"? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN kosmetolog Annę Olejniczak-Łasecką, która opowiedziała również o właściwościach olejków: kokosowego, z pestek winogron i jojoba.

    Mateusz Banasiuk to człowiek wielu talentów – aktor, perkusista, pływak. A w kuchni Dzień Dobry TVN odkrył przed Wami jeszcze jeden talent - kulinarny. W towarzystwie Andrzeja Polana przygotował: polędwicę wieprzową z chrupiącą grzanką i jajkiem, burgery wieprzowe z hummusem z fasoli i groszku i czarną soczewicą oraz smażoną rybę w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą.

    W kuchni Dzień Dobry TVN,Andrzej Polan i Conrado Moreno przygotowali: szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi, karczochy smażone, sałatkę z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy oraz rostbef wołowy ze szpinakiem i czosnkiem. Smacznego!

    Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.