- Wybór odpowiedniego oleju do grillowania jest kluczowy, ponieważ nie każdy nadaje się do wysokich temperatur.
- Pascal Brodnicki podpowiedział, jak ocenić stopień wysmażenia mięsa, używając prostych trików, które pomagają określić miękkość i gotowość potrawy.
- Szef kuchni zaprezentował prosty przepis na antrykot wołowy z dipem z fety oraz sałatkę z rukoli z sosem winegret, idealne na letnie grillowanie.
Oleje idealne do grillowania
Sezon grillowy to czas, gdy chętnie sięgamy po soczyste mięsa, warzywa i aromatyczne dodatki. Jednak, aby potrawy smakowały najlepiej, warto zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego oleju do grillowania. Nie każdy z nich nadaje się do obróbki w wysokiej temperaturze.
- Olej to jest coś, co dodaje mięsu strukturę, chrupkość i smak. To też oczywiście nośnik temperatury. Olej, który można podnosić do najwyższej temperatury, to jest olej z awokado. Około 250 stopni. Następny mamy olej arachidowy albo ze słonecznika – zdradził Pascal Brodnicki.
Jak sprawdzić, czy mięso jest już wystarczająco usmażone? Ekspert zdradził nam przydany trik.
- Pamiętajmy, że możemy dotykać mięso, by sprawdzić stan smażenia mięsa. Jak delikatnie położymy kciuk na palec wskazujący i naciśniemy na dłoń, czujemy delikatności mięsa blue. Następny palec, dłoń jest bardziej twarda i mamy twardość mięsa wołowego krwistego. Kolejny palec, mamy średnio wysmażone mięso i ostatni, to twardość mocno wysmażonego – wyjaśnił.
Antrykot z olejem z orzechów laskowych - przepis i składniki
Pascal Brodnicki przygotował także aromatyczne letnie danie. Antrykot wołowy z dipem z fety. Oto przepis.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: ok. 6–8 minut (według stopnia wysmażenia)
Składniki:
- 400 g antrykotu wołowego dojrzewającego Sokołów
- 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
- 100 g sera feta
- łyżka śmietany
- 4 kromki chleba kukurydzianego
- 50 g rukoli
- 20 g orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Antrykot oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem. Grillować do pożądanego stopnia. Fetę zmiksować ze śmietaną. Chleb podpiec. Rukolę wymieszać z oliwą, orzechami, solą i pieprzem. Podawać stek z kremem feta, chlebem i sałatką.
Zobacz także:
- Lekkie obiadowe propozycje Mariety Mareckiej. Idealne na upalne letnie dni
- Fit kuchnia na letnie miesiące. Dietetyczne przepisy dla całej rodziny
- Na lato na bogato! Lekka kuchnia z finezyjnym twistem
Źródło zdjęcia głównego: Kathrin Ziegler/GettyImages