Materiał promocyjny

Jakie są najlepsze oleje do grillowania? Pascal Brodnicki podpowiada

GettyImages-2176694000
Jakie oleje do grillowania – oto są pytania
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych letnich aktywności. Aby jednak te kulinarne doznania były w pełni udane, a przygotowywane potrawy nie tylko zachwycały aromatem, ale i były zdrowe, niezbędne jest zwrócenie uwagi na pewne kluczowe aspekty procesu. Wśród nich jest wybór odpowiedniego oleju do grillowania.
Kluczowe fakty:
  • Wybór odpowiedniego oleju do grillowania jest kluczowy, ponieważ nie każdy nadaje się do wysokich temperatur.
  • Pascal Brodnicki podpowiedział, jak ocenić stopień wysmażenia mięsa, używając prostych trików, które pomagają określić miękkość i gotowość potrawy.
  • Szef kuchni zaprezentował prosty przepis na antrykot wołowy z dipem z fety oraz sałatkę z rukoli z sosem winegret, idealne na letnie grillowanie.

Oleje idealne do grillowania

Sezon grillowy to czas, gdy chętnie sięgamy po soczyste mięsa, warzywa i aromatyczne dodatki. Jednak, aby potrawy smakowały najlepiej, warto zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego oleju do grillowania. Nie każdy z nich nadaje się do obróbki w wysokiej temperaturze.

- Olej to jest coś, co dodaje mięsu strukturę, chrupkość i smak. To też oczywiście nośnik temperatury. Olej, który można podnosić do najwyższej temperatury, to jest olej z awokado. Około 250 stopni. Następny mamy olej arachidowy albo ze słonecznika – zdradził Pascal Brodnicki.

Jak sprawdzić, czy mięso jest już wystarczająco usmażone? Ekspert zdradził nam przydany trik.

- Pamiętajmy, że możemy dotykać mięso, by sprawdzić stan smażenia mięsa. Jak delikatnie położymy kciuk na palec wskazujący i naciśniemy na dłoń, czujemy delikatności mięsa blue. Następny palec, dłoń jest bardziej twarda i mamy twardość mięsa wołowego krwistego. Kolejny palec, mamy średnio wysmażone mięso i ostatni, to twardość mocno wysmażonego – wyjaśnił.  

Antrykot z olejem z orzechów laskowych - przepis i składniki

Pascal Brodnicki przygotował także aromatyczne letnie danie. Antrykot wołowy z dipem z fety. Oto przepis.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas grillowania: ok. 6–8 minut (według stopnia wysmażenia)

Składniki:

  • 400 g antrykotu wołowego dojrzewającego Sokołów
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 100 g sera feta
  • łyżka śmietany
  • 4 kromki chleba kukurydzianego
  • 50 g rukoli
  • 20 g orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Antrykot oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem. Grillować do pożądanego stopnia. Fetę zmiksować ze śmietaną. Chleb podpiec. Rukolę wymieszać z oliwą, orzechami, solą i pieprzem. Podawać stek z kremem feta, chlebem i sałatką.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości