Kucharka przyrządziła omlet francuski z wędzonym łososiem i szczypiorkiem, kurczaka w sosie orzechowym, z warzywami i makaronem ryżowym, gofry białkowe z domową frużeliną bez cukru, a także spring rolls z pastą z tuńczyka. Przepisy poniżej.
Omlet francuski z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
Składniki:
- dwa jajka,
- plastry wędzonego łososia - opakowanie,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- masło.
Przygotowanie:
Jajka wybić i wymieszać widelcem (nie ubijać!), a potem posolić. Masło rozpuścić na patelni i wylać masę jajeczną. Lekko przemieszać łopatką i gdy masa zaczynie się ścinać, zwinąć omlet w rulon. Podawać z plastrami wędzonego łososia i szczypiorkiem.
Kurczak w sosie orzechowym, z warzywami i makaronem ryżowym
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- marchewka,
- seler naciowy,
- 2-3 cebule białe,
- masło orzechowe z migdałów, bez soli i cukru,
- łyżka sosu sojowego ZERO,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- makaron ryżowy,
- 2 limonki,
- świeża kolendra,
- 50 ml gorącej wody,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
Kurczaka podsmażyć na patelni razem z warzywami, pokrojonymi w słupki. Masło orzechowe wymieszać z wodą, dodać imbir z czosnkiem i sok z połowy limonki. Gotowym sosem zalać kurczaka i dodać ugotowany makron ryżowy. Danie podawać posypane orzechami i kolendrą, z ćwiartką limonki.
Więcej przepisów pod materiałem wideo:
Zdrowa dieta
Gofry białkowe z domową frużeliną bez cukru
Składniki na gofry:
- 150 g mąki pszennej 450,
- 50 ml wody,
- dwa jajka,
- 100 g białka smakowego (czekoladowego lub skyr naturalny + kakao),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do posmarowania gofrownicy lub spray ZERO.
Składniki na frużelinę:
- 400 g mrożonych wiśni
- 400 g mrożonych borówek,
- 400 g mrożonych truskawek,
- 1,5 łyżeczki agaru,
- 3 łyżki erytrytolu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce trzepaczką. Wylać porcję na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i piec, aż gofry będą złote i chrupiące.
Frużelina: Owoce wsypać do garnka i gotować, aż puszczą sok i się rozgotują. Dodać agar oraz słodzik, całość zblendować i ponownie zagotować. Przelać do słoiczka/miski i schłodzić w lodówce. Podawać razem z goframi.
Spring rolls z pastą z tuńczyka
Składniki:
- papryka czerwona,
- marchewka,
- seler naciowy,
- 2-3 cebule białe,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2-3 ogórki kiszone,
- ogórek zielony,
- sałata karbowana,
- opakowanie papieru ryżowego,
- skyr naturalny,
- jajka,
- keczup bez cukru lub pasta pomidorowa,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, dwie łyżki keczupu i 2 łyżki skyru, a także pokrojonego w kosatkę ogórka kiszonego i cebulę. Dodać sól i wymieszać na gładką pastę. Pozostałe warzywa pokroić w słupki. Papier ryżowy namoczyć w wodzie, ułożyć na desce, a potem wyłożyć na niego dwie łyżeczki pasty i świeże warzywa. Całość zawinąć.
Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie
Zachęcamy do wypełniania ankiety do 9 czerwca 2025.
Zobacz także:
- Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany
- Pomysły na drugie śniadanie fit – coś na słodko i coś na słono
- Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Debora "Debsy" Warchoł
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News