Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne syrniki, okroszkę i placek owsiany.
Syrniki
Przepis:
- 1 opakowanie twarogu klinek lub piątnica
- 1 jajko
- 40 g kaszy manny nie ugotowanej lub 40 mąki ryżowej. Z mąką ryżową wychodzą najlepiej.
- 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia.
- ewentualnie aromat waniliowy
- 5 g oleju kokosowego
Zobacz też:
Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy
Lub około 5 g mąki ryżowej do obtoczenia i można usmażyć bez dodatku tłuszczu ?
Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę czy mąkę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe placuszki. Każdy od razu przekładając na patelnie, posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Ważne! Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek. W przypadku smażenia bez tłuszczu, każdy placuszek trochę obtaczamy w mące i smażymy na suchej patelni.
Okroszka
Przepis:
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowane jajko
- 2 rzodkiewki
- 1 mały ogórek 70 g
- 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
- 1 łyżka musztardy
- 450 ml kefiru
- 150 ml wody gazowanej
- szczypiorek, koperek
Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, kefir, wodę i sól. Dokładnie wymieszać i gotowe.
Zobacz też:
Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą
Placek owsiany
Przepis:
- 1 jajko.
- 80 g twarożku grani. Można użyć innego twarogu.
- 40 g płatków owsianych.
- 20 ml mleka
- szczypta soli
Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść jak na słodko z owocami, dżemem, czy jak u mnie z masłem orzechowym i bananem. Lub w wersji wytrawnej z serem żółtym, łososiem i awokado.
Też sprawdza się na wynos, bo na zimno również smakuje świetnie. A w składzie wszystko czego potrzebujemy na pełnowartościowe śniadanie.
Wszystkie składniki zblendować. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Ja smażę bez użycia tłuszczu. Patelnie można posmarować odrobiną oleju kokosowego.
Zobacz też: Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym? >>>
Autor: Anna Kobyłka