Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sernik – dobro
Sernik – dobro
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
Sprawdzamy internetowe triki
Sprawdzamy internetowe triki
W marcu jak w garncu
W marcu jak w garncu
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Sprawdzamy kuchenne triki
Sprawdzamy kuchenne triki
Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. Z rodzynkami lub bez w zależności od preferencji. Mowa o serniku, czyli królu wśród ciast w okresie wielkanocnym. Osoby, które mają nietolerancje pokarmowe, nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego lub chcą spróbować jakiejś alternatywy dla klasycznego sernika, mogą znaleźć w sieci przepis autorstwa Anny Lewandowskiej na "sernik" z kaszy jaglanej z musem z awokado i malinami. Nie zawiera glutenu, laktozy, jest wegański, ale czy smaczny? Ile kosztuje wykonanie takiego ciasta?

"Sernik" z kaszy jaglanej Anny Lewandowskiej

Zdrowe przepisy Anny Lewandowskiej robią furorę w Internecie. Znana trenerka proponuje swoim fanom, a także miłośnikom kuchni w wersji fit dania bez glutenu, laktozy czy białego cukru. Jej receptury są oparte na nieprzetworzonych składnikach, które zawierają cenne wartości odżywcze.

"Sernik" z kaszy jaglanej z kokosowym twistem i zielonym musem z awokado zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast wielkanocnych. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jak smakuje sernik bez sera, ile czasu zajmie mi przygotowanie tego deseru, a także ile zapłacę za wszystkie składniki.

Przepis na "sernik" jaglany

Recepturę "sernika" jaglanego znalazłam na stronie Anny Lewandowskiej hpba.pl, na której trenerka publikuje swoje autorskie pomysły na zdrowe dania i desery. Ilości składników ciasta dostosowałam do wymiarów okrągłej blachy do pieczenia o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej,
    • 500 ml napoju roślinnego o smaku kokosowym,
      • 100 g cukru kokosowego,
        • 150 g wiórków kokosowych,
          • 70 g mąki kokosowej,
            • 1 puszka gęstego mleczka kokosowego (powinno być schłodzone),
              • 15 ml ekstraktu waniliowego,
                • sok z 1 limonki + skórka starta z limonki,
                  • szklanka wody,
                    • 1 duże awokado,
                      • 6 daktyli,
                        • 250 g świeżych malin,
                          • łyżeczka oleju lub innego tłuszczu do posmarowania blachy.

                            Przygotowanie:

                            • Kaszę jaglaną dokładnie opłukałam i wrzuciłam do gotującej się wody. Dodałam szczyptę soli.
                              • Po chwili wlałam napój roślinny o smaku kokosowym, zmniejszyłam ogień i gotowałam kaszę do miękkości. Ważne, by co jakiś czas ją przemieszać, aby nie przywarła do dna.
                                • Kiedy kasza była miękka i ostudzona, przełożyłam ją do dużej miski i dodałam pozostałe składniki: mąkę kokosową, cukier kokosowy, wiórki kokosowe, sok z limonki i startą skórkę, ekstrakt waniliowy oraz całą puszkę mleczka kokosowego, ponieważ chciałam rozrzedzić bardzo gęstą masę. Całość zblendowałam na gładko. Gdyby konsystencja ciasta nadal była zbyt gęsta, dolałabym odrobinę napoju roślinnego.
                                  • Posmarowałam blachę odrobiną oleju, a następnie przełożyłam do niej masę.
                                    • "Sernik" jaglany piekłam przez godzinę w 180 stopniach C - funkcja termoobieg.

                                      Po upływie mniej więcej godziny ciasto zrobiło się złociste. Następnie odstawiłam je do ostudzenia na kolejne 60 minut. W tym czasie przygotowałam mus z awokado.

                                      • 6 daktyli moczyłam w wodzie przez około 30 minut.
                                        • Awokado obrałam ze skórki i przełożyłam do miseczki. Dodałam daktyle i wszystko zblendowałam.
                                          • Wierzch ciasta posmarowałam musem z awokado, a następnie ułożyłam świeże maliny.

                                            "Sernik" z kaszy jaglanej - czas przygotowania

                                            Wykonanie ciasta zajęło mi łącznie 3 godziny. O ile gotowanie kaszy, a później dokładne zblendowanie składników trwało około 30 minut, to jednak najwięcej czasu poświęciłam najpierw na ostudzenie kaszy, a później na ostudzenie upieczonego ciasta, by nałożyć na nie mus z awokado.

                                            "Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej
                                            "Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta

                                            "Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej - jak smakuje?

                                            Ciasto w smaku zupełnie nie przypomina sernika, dlatego też nazwa nie przez przypadek jest ujęta w cudzysłów. Nie oznacza to jednak, że jest niedobre. Wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to wegański deser bez glutenu, w którym nie ma typowych dla ciast składników, jak mąka pszenna, jaja czy masło, okazał się naprawdę pyszny. A nie do końca wierzyłam, że taki będzie finał cukierniczego eksperymentu.

                                            Jaglana masa jest wilgotna, puszysta i słodka. Kokosowe dodatki w postaci wiórków, mąki, cukru czy mleczka podkręcają smak i nadają bardzo intensywny aromat. Już podczas pieczenia, w całym mieszkaniu unosił się przyjemny, lekko słodki zapach.

                                            W mojej ocenie zupełnie nietrafionym elementem ciasta jest mus z awokado. Nawet dodatek daktyli nie sprawił, że krem był do przełknięcia. Zdecydowanie wolę jeść awokado w wersji wytrawnej, np. na kanapce lub w sałatce, niż na kokosowym, słodkim cieście.

                                            Ponadto awokado szybko ciemnieje, więc zielony mus po kilku godzinach stał się brązowy i nieestetycznie prezentował się na deserze. Skropienie kremu sokiem z cytryny nie pomoże w zatrzymaniu zielonej barwy. Następnym razem, kiedy będę przygotowywać jaglany "sernik", zastąpię mus konfiturą z czarnych porzeczek.

                                            Mus z awokado
                                            Mus z awokado
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta

                                            Świeże, lekko kwaśne maliny perfekcyjnie kontrastują z kokosową słodyczą. Nabierając na widelczyk malinę i kawałek ciasta, można rozsmakować się w słodko-kwaśnym miksie. W tym przepisie świetnie sprawdzą się również truskawki, borówki czy jeżyny.

                                            Ciasto jaglane z musem awokado i malinami
                                            Ciasto jaglane z musem awokado i malinami
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta

                                            "Sernik" z przepisu Anny Lewandowskiej. Ile kosztują składniki?

                                            Wszystkie składniki ciasta kupiłam w jednej z popularnych sieci marketów spożywczych. Zapłaciłam za nie łącznie aż 106 zł i 29 gr. Najdroższym produktem był cukier kokosowy, który kosztował 17,99 zł.

                                            Na drugim miejscu w pod względem drożyzny znalazły się maliny: 1 opakowanie świeżych malin 125 g kosztowało 8,99 zł. Do przepisu zużyłam 2 opakowania.

                                            Kolejnym drogim składnikiem była mąka kokosowa w cenie 14,99 zł za 1 kg.

                                            "Sernik" jaglany - ile kosztowały składniki?
                                            "Sernik" jaglany - ile kosztowały składniki?
                                            Źródło: archiwum prywatne

                                            Ciasto na Wielkanoc Anny Lewandowskiej - jak obniżyć koszt?

                                            W kilku prostych krokach da się obniżyć koszt ciasta. Przede wszystkim można zrezygnować z cukru kokosowego - i bez niego "sernik" jest już bardzo kokosowy. W zamian użyj do słodzenia coś, co masz już w domu (cukier, stewia, ksylitol, erytrytol, miód).

                                            Osoby, które chciałaby zrezygnować z cukru i jego alternatyw, mogą posłodzić ciasto za pomocą dwóch dojrzałych bananów (jak często się to robi w przypadku chlebków bananowych) lub daktylami, które i tak trzeba kupić, by przygotować mus.

                                            Świeże maliny można zastąpić innymi, tańszymi owocami sezonowymi - wszystko zależy o preferencji smakowych. Z kolei zamiast mąki kokosowej wsyp do ciasta większą ilość wiórków. W wersji budżetowej ekstrakt z wanilii zastąp tanim cukrem wanilinowym lub całkowicie zrezygnuj z tego dodatku.

                                            Jak smakował żurek Magdy Gessler? Poprzedni artykuł w ramach tego cyklu przeczytasz TUTAJ.

                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta
                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta
                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
                                            Źródło: fot. Justyna Piąsta

                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Justyna Piąsta

                                            Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński, fot. Justyna Piąsta

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana