"Sernik" z kaszy jaglanej Anny Lewandowskiej
Zdrowe przepisy Anny Lewandowskiej robią furorę w Internecie. Znana trenerka proponuje swoim fanom, a także miłośnikom kuchni w wersji fit dania bez glutenu, laktozy czy białego cukru. Jej receptury są oparte na nieprzetworzonych składnikach, które zawierają cenne wartości odżywcze.
"Sernik" z kaszy jaglanej z kokosowym twistem i zielonym musem z awokado zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast wielkanocnych. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jak smakuje sernik bez sera, ile czasu zajmie mi przygotowanie tego deseru, a także ile zapłacę za wszystkie składniki.
Przepis na "sernik" jaglany
Recepturę "sernika" jaglanego znalazłam na stronie Anny Lewandowskiej hpba.pl, na której trenerka publikuje swoje autorskie pomysły na zdrowe dania i desery. Ilości składników ciasta dostosowałam do wymiarów okrągłej blachy do pieczenia o średnicy 24 cm.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej,
- 500 ml napoju roślinnego o smaku kokosowym,
- 100 g cukru kokosowego,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 70 g mąki kokosowej,
- 1 puszka gęstego mleczka kokosowego (powinno być schłodzone),
- 15 ml ekstraktu waniliowego,
- sok z 1 limonki + skórka starta z limonki,
- szklanka wody,
- 1 duże awokado,
- 6 daktyli,
- 250 g świeżych malin,
- łyżeczka oleju lub innego tłuszczu do posmarowania blachy.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukałam i wrzuciłam do gotującej się wody. Dodałam szczyptę soli.
- Po chwili wlałam napój roślinny o smaku kokosowym, zmniejszyłam ogień i gotowałam kaszę do miękkości. Ważne, by co jakiś czas ją przemieszać, aby nie przywarła do dna.
- Kiedy kasza była miękka i ostudzona, przełożyłam ją do dużej miski i dodałam pozostałe składniki: mąkę kokosową, cukier kokosowy, wiórki kokosowe, sok z limonki i startą skórkę, ekstrakt waniliowy oraz całą puszkę mleczka kokosowego, ponieważ chciałam rozrzedzić bardzo gęstą masę. Całość zblendowałam na gładko. Gdyby konsystencja ciasta nadal była zbyt gęsta, dolałabym odrobinę napoju roślinnego.
- Posmarowałam blachę odrobiną oleju, a następnie przełożyłam do niej masę.
- "Sernik" jaglany piekłam przez godzinę w 180 stopniach C - funkcja termoobieg.
Po upływie mniej więcej godziny ciasto zrobiło się złociste. Następnie odstawiłam je do ostudzenia na kolejne 60 minut. W tym czasie przygotowałam mus z awokado.
- 6 daktyli moczyłam w wodzie przez około 30 minut.
- Awokado obrałam ze skórki i przełożyłam do miseczki. Dodałam daktyle i wszystko zblendowałam.
- Wierzch ciasta posmarowałam musem z awokado, a następnie ułożyłam świeże maliny.
"Sernik" z kaszy jaglanej - czas przygotowania
Wykonanie ciasta zajęło mi łącznie 3 godziny. O ile gotowanie kaszy, a później dokładne zblendowanie składników trwało około 30 minut, to jednak najwięcej czasu poświęciłam najpierw na ostudzenie kaszy, a później na ostudzenie upieczonego ciasta, by nałożyć na nie mus z awokado.
"Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej - jak smakuje?
Ciasto w smaku zupełnie nie przypomina sernika, dlatego też nazwa nie przez przypadek jest ujęta w cudzysłów. Nie oznacza to jednak, że jest niedobre. Wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to wegański deser bez glutenu, w którym nie ma typowych dla ciast składników, jak mąka pszenna, jaja czy masło, okazał się naprawdę pyszny. A nie do końca wierzyłam, że taki będzie finał cukierniczego eksperymentu.
Jaglana masa jest wilgotna, puszysta i słodka. Kokosowe dodatki w postaci wiórków, mąki, cukru czy mleczka podkręcają smak i nadają bardzo intensywny aromat. Już podczas pieczenia, w całym mieszkaniu unosił się przyjemny, lekko słodki zapach.
W mojej ocenie zupełnie nietrafionym elementem ciasta jest mus z awokado. Nawet dodatek daktyli nie sprawił, że krem był do przełknięcia. Zdecydowanie wolę jeść awokado w wersji wytrawnej, np. na kanapce lub w sałatce, niż na kokosowym, słodkim cieście.
Ponadto awokado szybko ciemnieje, więc zielony mus po kilku godzinach stał się brązowy i nieestetycznie prezentował się na deserze. Skropienie kremu sokiem z cytryny nie pomoże w zatrzymaniu zielonej barwy. Następnym razem, kiedy będę przygotowywać jaglany "sernik", zastąpię mus konfiturą z czarnych porzeczek.
Świeże, lekko kwaśne maliny perfekcyjnie kontrastują z kokosową słodyczą. Nabierając na widelczyk malinę i kawałek ciasta, można rozsmakować się w słodko-kwaśnym miksie. W tym przepisie świetnie sprawdzą się również truskawki, borówki czy jeżyny.
"Sernik" z przepisu Anny Lewandowskiej. Ile kosztują składniki?
Wszystkie składniki ciasta kupiłam w jednej z popularnych sieci marketów spożywczych. Zapłaciłam za nie łącznie aż 106 zł i 29 gr. Najdroższym produktem był cukier kokosowy, który kosztował 17,99 zł.
Na drugim miejscu w pod względem drożyzny znalazły się maliny: 1 opakowanie świeżych malin 125 g kosztowało 8,99 zł. Do przepisu zużyłam 2 opakowania.
Kolejnym drogim składnikiem była mąka kokosowa w cenie 14,99 zł za 1 kg.
Ciasto na Wielkanoc Anny Lewandowskiej - jak obniżyć koszt?
W kilku prostych krokach da się obniżyć koszt ciasta. Przede wszystkim można zrezygnować z cukru kokosowego - i bez niego "sernik" jest już bardzo kokosowy. W zamian użyj do słodzenia coś, co masz już w domu (cukier, stewia, ksylitol, erytrytol, miód).
Osoby, które chciałaby zrezygnować z cukru i jego alternatyw, mogą posłodzić ciasto za pomocą dwóch dojrzałych bananów (jak często się to robi w przypadku chlebków bananowych) lub daktylami, które i tak trzeba kupić, by przygotować mus.
Świeże maliny można zastąpić innymi, tańszymi owocami sezonowymi - wszystko zależy o preferencji smakowych. Z kolei zamiast mąki kokosowej wsyp do ciasta większą ilość wiórków. W wersji budżetowej ekstrakt z wanilii zastąp tanim cukrem wanilinowym lub całkowicie zrezygnuj z tego dodatku.
Jak smakował żurek Magdy Gessler? Poprzedni artykuł w ramach tego cyklu przeczytasz TUTAJ.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Świąteczne ciasta z twistem Bartka Boratyna. Jakie wypieki warto podać na wielkanocnym stole?
- Skąd się wzięła wielkanocna pascha i jak ją przygotować? Poznajcie przepis Roberta Makłowicza
- Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński, fot. Justyna Piąsta