Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Smak tego kremu mnie zaskoczył

Anna Lewandowska
Untitled design (51)
Źródło: East News/Paweł Wodzyński, fot. Justyna Piąsta

Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. Z rodzynkami lub bez w zależności od preferencji. Mowa o serniku, czyli królu wśród ciast w okresie wielkanocnym. Osoby, które mają nietolerancje pokarmowe, nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego lub chcą spróbować jakiejś alternatywy dla klasycznego sernika, mogą znaleźć w sieci przepis autorstwa Anny Lewandowskiej na "sernik" z kaszy jaglanej z musem z awokado i malinami. Nie zawiera glutenu, laktozy, jest wegański, ale czy smaczny? Ile kosztuje wykonanie takiego ciasta?

"Sernik" z kaszy jaglanej Anny Lewandowskiej

Zdrowe przepisy Anny Lewandowskiej robią furorę w Internecie. Znana trenerka proponuje swoim fanom, a także miłośnikom kuchni w wersji fit dania bez glutenu, laktozy czy białego cukru. Jej receptury są oparte na nieprzetworzonych składnikach, które zawierają cenne wartości odżywcze.

Dalsza treść pod materiałem wideo:

DD_20230215_Kuchnia_REP
Sernik – dobro
Źródło: Dzień Dobry TVN

"Sernik" z kaszy jaglanej z kokosowym twistem i zielonym musem z awokado zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych ciast wielkanocnych. Dlatego postanowiłam sprawdzić, jak smakuje sernik bez sera, ile czasu zajmie mi przygotowanie tego deseru, a także ile zapłacę za wszystkie składniki.

Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Przepis na "sernik" jaglany

Recepturę "sernika" jaglanego znalazłam na stronie Anny Lewandowskiej hpba.pl, na której trenerka publikuje swoje autorskie pomysły na zdrowe dania i desery. Ilości składników ciasta dostosowałam do wymiarów okrągłej blachy do pieczenia o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 500 ml napoju roślinnego o smaku kokosowym,
  • 100 g cukru kokosowego,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 70 g mąki kokosowej,
  • puszka gęstego mleczka kokosowego (powinno być schłodzone),
  • 15 ml ekstraktu waniliowego,
  • sok z limonki + skórka starta z limonki,
  • szklanka wody,
  • duże awokado,
  • 6 daktyli,
  • 250 g świeżych malin,
  • łyżeczka oleju lub innego tłuszczu do posmarowania blachy.

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną dokładnie opłukałam i wrzuciłam do gotującej się wody. Dodałam szczyptę soli.
  • Po chwili wlałam napój roślinny o smaku kokosowym, zmniejszyłam ogień i gotowałam kaszę do miękkości. Ważne, by co jakiś czas ją przemieszać, aby nie przywarła do dna.
  • Kiedy kasza była miękka i ostudzona, przełożyłam ją do dużej miski i dodałam pozostałe składniki: mąkę kokosową, cukier kokosowy, wiórki kokosowe, sok z limonki i startą skórkę, ekstrakt waniliowy oraz całą puszkę mleczka kokosowego, ponieważ chciałam rozrzedzić bardzo gęstą masę. Całość zblendowałam na gładko. Gdyby konsystencja ciasta nadal była zbyt gęsta, dolałabym odrobinę napoju roślinnego.
  • Posmarowałam blachę odrobiną oleju, a następnie przełożyłam do niej masę.
  • "Sernik" jaglany piekłam przez godzinę w 180 stopniach C - funkcja termoobieg.

Po upływie mniej więcej godziny ciasto zrobiło się złociste. Następnie odstawiłam je do ostudzenia na kolejne 60 minut. W tym czasie przygotowałam mus z awokado.

  • 6 daktyli moczyłam w wodzie przez około 30 minut.
  • Awokado obrałam ze skórki i przełożyłam do miseczki. Dodałam daktyle i wszystko zblendowałam.
  • Wierzch ciasta posmarowałam musem z awokado, a następnie ułożyłam świeże maliny.

"Sernik" z kaszy jaglanej - czas przygotowania

Wykonanie ciasta zajęło mi łącznie 3 godziny. O ile gotowanie kaszy, a później dokładne zblendowanie składników trwało około 30 minut, to jednak najwięcej czasu poświęciłam najpierw na ostudzenie kaszy, a później na ostudzenie upieczonego ciasta, by nałożyć na nie mus z awokado.

"Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej
"Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej
Źródło: fot. Justyna Piąsta

"Sernik" jaglany Anny Lewandowskiej - jak smakuje?

Ciasto w smaku zupełnie nie przypomina sernika, dlatego też nazwa nie przez przypadek jest ujęta w cudzysłów. Nie oznacza to jednak, że jest niedobre. Wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to wegański deser bez glutenu, w którym nie ma typowych dla ciast składników, jak mąka pszenna, jaja czy masło, okazał się naprawdę pyszny. A nie do końca wierzyłam, że taki będzie finał cukierniczego eksperymentu.

Jaglana masa jest wilgotna, puszysta i słodka. Kokosowe dodatki w postaci wiórków, mąki, cukru czy mleczka podkręcają smak i nadają bardzo intensywny aromat. Już podczas pieczenia, w całym mieszkaniu unosił się przyjemny, lekko słodki zapach.

W mojej ocenie zupełnie nietrafionym elementem ciasta jest mus z awokado. Nawet dodatek daktyli nie sprawił, że krem był do przełknięcia. Zdecydowanie wolę jeść awokado w wersji wytrawnej, np. na kanapce lub w sałatce, niż na kokosowym, słodkim cieście.

Ponadto awokado szybko ciemnieje, więc zielony mus po kilku godzinach stał się brązowy i nieestetycznie prezentował się na deserze. Skropienie kremu sokiem z cytryny nie pomoże w zatrzymaniu zielonej barwy. Następnym razem, kiedy będę przygotowywać jaglany "sernik", zastąpię mus konfiturą z czarnych porzeczek.

Mus z awokado
Mus z awokado
Źródło: fot. Justyna Piąsta

Świeże, lekko kwaśne maliny perfekcyjnie kontrastują z kokosową słodyczą. Nabierając na widelczyk malinę i kawałek ciasta, można rozsmakować się w słodko-kwaśnym miksie. W tym przepisie świetnie sprawdzą się również truskawki, borówki czy jeżyny.

Ciasto jaglane z musem awokado i malinami
Ciasto jaglane z musem awokado i malinami
Źródło: fot. Justyna Piąsta

"Sernik" z przepisu Anny Lewandowskiej. Ile kosztują składniki?

Wszystkie składniki ciasta kupiłam w jednej z popularnych sieci marketów spożywczych. Zapłaciłam za nie łącznie aż 106 zł i 29 gr. Najdroższym produktem był cukier kokosowy, który kosztował 17,99 zł.

Na drugim miejscu w pod względem drożyzny znalazły się maliny: opakowanie świeżych malin 125 g kosztowało 8,99 zł. Do przepisu zużyłam 2 opakowania.

Kolejnym drogim składnikiem była mąka kokosowa w cenie 14,99 zł za kg.

"Sernik" jaglany - ile kosztowały składniki?
"Sernik" jaglany - ile kosztowały składniki?
Źródło: archiwum prywatne

Ciasto na Wielkanoc Anny Lewandowskiej - jak obniżyć koszt?

W kilku prostych krokach da się obniżyć koszt ciasta. Przede wszystkim można zrezygnować z cukru kokosowego - i bez niego "sernik" jest już bardzo kokosowy. W zamian użyj do słodzenia coś, co masz już w domu (cukier, stewia, ksylitol, erytrytol, miód).

Osoby, które chciałaby zrezygnować z cukru i jego alternatyw, mogą posłodzić ciasto za pomocą dwóch dojrzałych bananów (jak często się to robi w przypadku chlebków bananowych) lub daktylami, które i tak trzeba kupić, by przygotować mus.

Świeże maliny można zastąpić innymi, tańszymi owocami sezonowymi - wszystko zależy o preferencji smakowych. Z kolei zamiast mąki kokosowej wsyp do ciasta większą ilość wiórków. W wersji budżetowej ekstrakt z wanilii zastąp tanim cukrem wanilinowym lub całkowicie zrezygnuj z tego dodatku.

Jak smakował żurek Magdy Gessler? Poprzedni artykuł w ramach tego cyklu przeczytasz TUTAJ.

Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: fot. Justyna Piąsta
Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: fot. Justyna Piąsta
Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Ciasto jaglane z przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: fot. Justyna Piąsta
Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości