Świąteczne ciasta z twistem Bartka Boratyna. Jakie wypieki warto podać na wielkanocnym stole?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne ciasta z twistem
Świąteczne ciasta z twistem
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć nie tylko tradycyjnych dań, ale również ciast. Jednym z nich jest pascha. Jak ją przygotować? Poznajcie przepis Bartka Boratyna z kuchni Dzień Dobry TVN. Dodatkową propozycją naszego kucharza jest blondie z marcepanem.

Pascha wielkanocna z bergamotką

Składniki:

  • 1 kg twarogu do zmielenia,
    • 100 g orzechów włoskich,
      • 250 g rodzynek,
        • mocna herbata do gotowania rodzynek,
          • 200 g masła,
            • 250 g cukru pudru z wanilią,
              • 10 żółtek,
                • skórka z cytryny,
                  • skórka z pomarańczy,
                    • pół łyżeczki olejku z bergamotki.

                      Sposób przygotowania:

                      Ser zmielić w maszynce 3 razy lub zakupić już zmielony. Rodzynki ugotować w herbacie i wystudzić. Cukier puder z wanilią utrzeć z masłem na puch, kolejno dodając żółtka. Dodać zmielony ser i wszystkie bakalie wraz z olejkiem z bergamotki. Wymieszać dokładnie i zawiną w lnianą ściereczkę, odcisnąć. Odstawić na kilka godzin do lodówki na sitku. Udekorować świątecznymi dodatkami.

                      Blondie z marcepanem

                      Składniki:

                      • 200 g masła,
                        • 100 g cukru,
                          • 200 g marcepanu,
                            • 2 szklanki mąka pszennej,
                              • 4 jajka,
                                • 200 g białej czekolady,
                                  • 100 g orzechów laskowych.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Jajka ubić z cukrem i marcepanem na puch. Masło rozpuścić z czekoladą. Gorący płyn przelać do ubitych jajek i wymieszać. Dodać mąkę oraz posiekane orzech. Przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i upiec 40 min w temp. 150 st. C.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Bartek Boratyn

                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana