Pascha wielkanocna z bergamotką
Składniki:
- 1 kg twarogu do zmielenia,
- 100 g orzechów włoskich,
- 250 g rodzynek,
- mocna herbata do gotowania rodzynek,
- 200 g masła,
- 250 g cukru pudru z wanilią,
- 10 żółtek,
- skórka z cytryny,
- skórka z pomarańczy,
- pół łyżeczki olejku z bergamotki.
Sposób przygotowania:
Ser zmielić w maszynce 3 razy lub zakupić już zmielony. Rodzynki ugotować w herbacie i wystudzić. Cukier puder z wanilią utrzeć z masłem na puch, kolejno dodając żółtka. Dodać zmielony ser i wszystkie bakalie wraz z olejkiem z bergamotki. Wymieszać dokładnie i zawiną w lnianą ściereczkę, odcisnąć. Odstawić na kilka godzin do lodówki na sitku. Udekorować świątecznymi dodatkami.
Blondie z marcepanem
Składniki:
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 200 g marcepanu,
- 2 szklanki mąka pszennej,
- 4 jajka,
- 200 g białej czekolady,
- 100 g orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i marcepanem na puch. Masło rozpuścić z czekoladą. Gorący płyn przelać do ubitych jajek i wymieszać. Dodać mąkę oraz posiekane orzech. Przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i upiec 40 min w temp. 150 st. C.
Zobacz także:
- Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Jak upiec i udekorować babę wielkanocną? "To jest taka kwintesencja świąt"
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News