Wielkanocna baba - ciasto o bogatej historii i wyjątkowym smaku
Wielkanocna baba gości na polskich stołach od wieków. Jej nieprzeciętny smak doceniają osoby w każdym wieku. Paweł Mieszała nie ma co do tego żadnych wątpliwości.
- Są baby drożdżowe, są baby piaskowe, są baby gotowane (...). Wszystkie są doskonałe. Ja skłaniałbym się ku drożdżowej babie, czyli tak zwanej babie na młodziach, z dużą ilością bakalii (...). To jest taka kwintesencja naszych świąt wielkanocnych - ocenił Mistrz Świata i Mistrz Polski w cukiernictwie.
Przepis na idealną babę Pawła Mieszały
Składniki:
- 100 ml mleka;
- 60 g masła;
- żółtko;
- 40 g cukru kryształu;
- 20 g drożdży;
- 260 g mąki typu 500;
- 80 g rodzynek;
- 100 g skórki pomarańczowej;
- 80 g dyni kandyzowanej;
- 80 g moreli kandyzowanej;
- 40 g skórki cytrynowej.
Przygotowanie:
- Jaja, cukier, mleko i drożdże podgrzewamy do temperatury 45 stopni. Następnie dodajemy połowę mąki i dokładnie łączymy.
- Dodajemy rozpuszczony tłuszcz, sól i pozostałą część mąki. Po wyrobieniu ciasta dodajemy namoczone w gorącej wodzie i dokładnie odsączone rodzynki, dynię, skórkę z cytryn i pomarańczy.
- Ciasto delikatnie mieszamy, wkładamy do formy wysmarowanej masłem i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
- Babę dekorujemy po schłodzeniu lukrem.
Dekorujemy wielkanocne babki. Zobacz wideo:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Odkrywamy tajemnice Wielkiego Tygodnia. Czy w Wielką Sobotę trzeba pościć?
- Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek się zepsuł? Zwróć uwagę na te dwa czynniki
- Zajączek Wielkanocny. Skąd się wziął i kiedy przychodzi? Poznaj historię tej tradycji
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News