Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.

Wielkanocne ciasto z jajkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
      • 7 jajek,
        • 100 g masła,
          • 100 ml mleka,
            • 3 marchewki (fioletowa, żółta i pomarańczowa),
              • garść grubego szczypiorku,
                • 120 g fety,
                  • sól i pieprz do smaku.

                    Wielkanocne ciasto z jajkami - sposób przygotowania

                    1. Formę z otworem pośrodku smarujemy dobrze masłem.
                      1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
                        1. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy marchewki, dodajemy 3 łyżki wody.
                          1. Następnie dusimy je pod przykryciem około 10 minut.
                            1. W osobnej miseczce ubijamy trzy jajka, mleko i miękkie masło.
                              1. Po chwili dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, wystudzoną marchewkę, posiekany szczypiorek i pokruszony fetę.
                                1. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                  1. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy.
                                    1. Na wierzchu układamy pozostałe dobrze umyte surowe jajka.
                                      1. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

                                        Zobacz także:

                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana