Wszystko to wynika z dość skomplikowanej historii politycznej państwa, a także wielokulturowego narodu zamieszkałego na terenie Ukrainy.
Tort kijowski z przepisu pani Halinki
Składniki na ciasto:
- 6 białek jajka
- 50 g cukru drobnego
- szczypta soli
- łyżeczki octu
- 230 g cukru pudru
- 25 g mąki pszennej
- 25 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 180 g orzechów laskowych (obranych)
- łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 280g masła
- 180g mleka
- 1.5 łyżeczki kakao w proszku
- 2 łyżeczki dobrej jakości koniaku
Sposób przygotowania tortu kijowskiego
Sposób przygotowania ciasta:
- Orzechy laskowe rozdrabniamy w blenderze tak, aby widać było ich małe cząsteczki. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier puder, mąkę, skrobię oraz cukier waniliowy. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na bok.
- Do dużej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać na gęsto. W trakcie dodajemy sól i ocet i dalej ubijamy. Zanim białka ubiją się na sztywno, dodajemy drobny cukier i kontynuujemy, aż masa białkowa będzie sztywna. Wyłączamy mikser i do masy w małych porcjach dodajemy suche składniki, mieszając masę za pomocą szpatułki (ważne, aby dodawać suche składniki w czterech porcjach i mieszać bardzo powoli, żeby nie odpowietrzyć zbytnio masy białkowej).
- Następnie masę przekładamy do 2 foremek ok. 18 cm lub za pomocą rękawa cukierniczego formujemy 2 okręgi. Ok. 3 łyżki masy układamy obok okręgów (potrzebujemy jej później do dekoracji). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na ok. 2,5 godziny, a następnie pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc, lekko uchylając drzwiczki od piekarnika).
Uwaga: białka jajek najlepiej wybić 24 godziny przed robieniem bezy i wstawić je do lodówki. Dzięki naturalnemu procesowi fermentacji ciasto będzie miało swoją idealną konsystencję.
Sposób przygotowania kremu:
- Do rondelka wlewamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy za pomocą rózgi na gładką masę. Następnie dodajemy gorące mleko małymi partiami, ciągle ucierając, aby żółtka zdążyły się zahartować. Rondelek stawiamy na małym ogniu i ucieramy, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
- Ściągamy z ognia, na masie układamy folię spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie do miski wkładamy masło i ucieramy za pomocą miksera (na dużych obrotach) do uzyskania kremowej i jasnej konsystencji. Następnie małymi porcjami dodajemy wystudzoną masę z żółtek i dalej ucieramy (zmniejszamy obroty miksera o połowę). Na samym końcu dodajemy koniak. Otrzymamy gęstą i kremową masę.
- Dzielimy ją na 2 równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy.
Składanie tortu:
- Na paterze kładziemy okrąg bezowy, na wierzch kładziemy jasną część masy kremowej (możemy posypać delikatnie zblendowanymi orzechami).
- Kładziemy drugą część bezową i na wierzchu oraz dookoła tortu smarujemy ciemnym kremem. Krem równamy z każdej strony i ciasto dookoła i na górze obsypujemy posiekanymi orzechami.
Zobacz także:
- Przepis na pyszny tort urodzinowy. Jak go zrobić?
- Tort sachera – przepis, który warto wypróbować
- Tort orzechowo-cynamonowy w wykonaniu naszych reporterów. Wyszedł doskonale
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
podziel się: