Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis Grzegorza Zawieruchy

_UDO0972
_UDO0972
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu? Sprawdź przepis.

Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis

Składniki:

  • 1/2 soku z cytryny,
  • 2 plastry świeżego łososia,
  • 0,5 kg mrożonych lub świeżych brokułów,
  • 0,5 kg kalafiora,
  • pęczek świeżej botwiny,
  • ser gruyere tarty,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos beszamel:

  • 50 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Świeże warzywa zapiekane w beszamelu - sposób przygotowania

  1. Łososia smażymy na odrobinie masła przez 1 minutę (aby tylko ścięło się białko w rybie), solimy, pieprzmy i skrapiamy lekko cytryną.
  2. Brokuły, kalafiora i szparagi blanszujemy. Warzywa lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solimy i pieprzymy.

Sos beszamel:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie stopniowo mąkę i mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolity gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, warstwę rozdrobnionego łososia i garść botwiny.
  3. Następnie układamy kolejne warstwy i zalewamy sosem beszamel. Posypujemy startym serem i bułką tartą.
  4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości