Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis
Składniki:
- 1/2 soku z cytryny,
- 2 plastry świeżego łososia,
- 0,5 kg mrożonych lub świeżych brokułów,
- 0,5 kg kalafiora,
- pęczek świeżej botwiny,
- ser gruyere tarty,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Sos beszamel:
- 50 g mąki,
- 500 ml mleka,
- 50 g masła,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku.
Świeże warzywa zapiekane w beszamelu - sposób przygotowania
- Łososia smażymy na odrobinie masła przez 1 minutę (aby tylko ścięło się białko w rybie), solimy, pieprzmy i skrapiamy lekko cytryną.
- Brokuły, kalafiora i szparagi blanszujemy. Warzywa lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solimy i pieprzymy.
Sos beszamel:
- W rondelku rozpuszczamy masło, następnie stopniowo mąkę i mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolity gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, warstwę rozdrobnionego łososia i garść botwiny.
- Następnie układamy kolejne warstwy i zalewamy sosem beszamel. Posypujemy startym serem i bułką tartą.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuskus z kalafiora podbija polskie stoły. Wyjaśniamy, jak zrobić go krok po kroku
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: