Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Karolina Rybińska
Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan, wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami oraz czerwona fasola z ryżem. Takie dania serwuje w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Sprawdź wypróbowane przepisy.

Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan

Składniki do przyprawy garam masala:

  • 2 łyżki nasion kardamonu
    • 2 łyżki nasion kolendry
      • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
        • 1 łyżka ziaren gorczycy 
          • 2 łyżki czarnego pieprzu
            • 20 goździków
              • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
                • 1 laska cynamonu
                  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

                    Składniki do mięsa:

                    • 2 łyżki przyprawy garam masala
                      • 2 łyżki soli
                        • ½ łyżeczki kuminu
                          • ½ łyżeczki nasion kolendry
                            • ½ łyżeczki czarnego pieprzu (ziarenka)
                              • 70 dag łopatki jagnięcej
                                • 1 szklanka jogurtu naturalnego
                                  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
                                    • 4 ząbki czosnku
                                      • 1 cebula
                                        • 1 papryczka czili lub inna ostra
                                          • 3 cm świeżego imbiru (startego)
                                            • 1 puszka pomidorów
                                              • ½ szklanki mleka kokosowego
                                                • Pęczek kolendry
                                                  • 1 szklanka ryżu jaśminowego

                                                    Sposób przygotowania garam masala

                                                    Garam masala:

                                                    Na suchej patelni i małym ogniu prażymy przez około 5mi nut przyprawy w całości. Przesypujemy je do moździerza i dobrze ucieramy na proszek. Przekładamy do słoika.

                                                    Mięso:

                                                    Jagnięcinę kroimy w kostkę ok. 3x3cm. Przekładamy do dużej miski, dodajemy 2 łyżki przyprawy garam masala, 2 łyżki soli, ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki nasion kolendry oraz ½ łyżeczki czarnego pieprzu, zalewamy jogurtem i dobrze mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, aż mięso się zamarynuje.

                                                    W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kiedy dobrze się podsmaży dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną czili oraz starty na tarce korzeń imbiru. Obsmażamy ze sobą ok. 4 minuty. Następnie dodajemy pozostałą łyżeczkę garam masala, dobrze mieszamy.

                                                    Wlewamy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

                                                    Rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy na nią zamarynowaną jagnięcinę. Dobrze obsmażamy, aż jogurt nabierze lekko brązowego koloru – ok. 8 minut.

                                                    Następnie jagnięcinę przekładamy do garnka z pomidorami, zalewamy mleczkiem kokosowym i redukujemy sos, aż jagnięcina stanie się miękka – ok. 15 – 20 minut. 

                                                    Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę. Serwujemy z chlebkiem naan.

                                                    Wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami

                                                    Składniki na wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami

                                                    • Jajko - 4 szt.
                                                      • 1 2/3 mąki pszennej 
                                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                          • 1/4 oliwy z oliwek
                                                            • 1/2 łyżeczki sody 
                                                              • 1/4 łyżeczki soli  
                                                                • 1/2 szklanki mleka
                                                                  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
                                                                    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                      • masła do wysmarowania naczynia

                                                                        Dodatki:

                                                                        • około szklanka drobno pokrojonych:
                                                                          • czarne oliwki 
                                                                            • suszone pomidory
                                                                              • szynka parmeńska 
                                                                                • feta

                                                                                  Jak przygotować wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami:

                                                                                  Mokre składniki łączymy ze soną. Dodajemy do mokrych suche składniki. Dobrze mieszamy. Na końcu dorzucamy posiekane dodatki. Doprawiamy solą, rozmarynem (startym w moździerzu) i ziołami prowansalskimi. Ciasto przekładamy do natłuszczonego garnka lub formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                  Czerwona fasola z ryżem

                                                                                  Składniki na czerwoną fasolę z ryżem

                                                                                  • 1 szklanka ryżu basmati
                                                                                    • 1 łyżka oleju r
                                                                                      • 1 opakowanie kiełbasy chorizo 
                                                                                        • 1 średnio słodka cebula
                                                                                          • 1 zielona papryka
                                                                                            • 2 łodygi selera
                                                                                              • 2 łyżki pasty pomidorowej
                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                  • 1 ½  łyżeczki przyprawy Cajun
                                                                                                    • 3 puszki czerwonej fasoli
                                                                                                      • 3 szklanki bulionu z kurczaka
                                                                                                        • 1 łyżeczka sosu sriracha
                                                                                                          • 1 liść laurowy
                                                                                                            • Sól i czarny pieprz do smaku
                                                                                                              • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

                                                                                                                Przyprawa Cajun:

                                                                                                                • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
                                                                                                                  • 3 łyżeczki papryki (słodkiej)
                                                                                                                    • 1 łyżeczka chili / pieprzu kajeńskiego
                                                                                                                      • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
                                                                                                                        • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku

                                                                                                                          Jak przygotować czerwoną fasolę z ryżem

                                                                                                                          Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę, aż ładnie się zarumieni. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy cebulę, paprykę i seler. Smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy następnie koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę cajun. Po minucie wrzucamy fasolę, bulion, sos sriracha, liść laurowy i wcześniej obsmażoną kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie mieszamy fasolę kilka razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem i świeża natką z pietruszki.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości