Najnowsze

Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy

Najnowsze

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Karolina Rybińska

Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan, wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami oraz czerwona fasola z ryżem. Takie dania serwuje w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Sprawdź wypróbowane przepisy.

Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan

Składniki do przyprawy garam masala:

  • 2 łyżki nasion kardamonu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy 
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 20 goździków
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Składniki do mięsa:

  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu (ziarenka)
  • 70 dag łopatki jagnięcej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czili lub inna ostra
  • 3 cm świeżego imbiru (startego)
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • Pęczek kolendry
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania garam masala

Garam masala:

Na suchej patelni i małym ogniu prażymy przez około 5mi nut przyprawy w całości. Przesypujemy je do moździerza i dobrze ucieramy na proszek. Przekładamy do słoika.

Mięso:

Jagnięcinę kroimy w kostkę ok. 3x3cm. Przekładamy do dużej miski, dodajemy 2 łyżki przyprawy garam masala, 2 łyżki soli, ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki nasion kolendry oraz ½ łyżeczki czarnego pieprzu, zalewamy jogurtem i dobrze mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, aż mięso się zamarynuje.

W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kiedy dobrze się podsmaży dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną czili oraz starty na tarce korzeń imbiru. Obsmażamy ze sobą ok. 4 minuty. Następnie dodajemy pozostałą łyżeczkę garam masala, dobrze mieszamy.

Wlewamy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

Rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy na nią zamarynowaną jagnięcinę. Dobrze obsmażamy, aż jogurt nabierze lekko brązowego koloru – ok. 8 minut.

Następnie jagnięcinę przekładamy do garnka z pomidorami, zalewamy mleczkiem kokosowym i redukujemy sos, aż jagnięcina stanie się miękka – ok. 15 – 20 minut. 

Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę. Serwujemy z chlebkiem naan.

Wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami

Składniki na wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami

  • Jajko - 4 szt.
  • 1 2/3 mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli  
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • masła do wysmarowania naczynia

Dodatki:

  • około szklanka drobno pokrojonych:
  • czarne oliwki 
  • suszone pomidory
  • szynka parmeńska 
  • feta

Jak przygotować wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami:

Mokre składniki łączymy ze soną. Dodajemy do mokrych suche składniki. Dobrze mieszamy. Na końcu dorzucamy posiekane dodatki. Doprawiamy solą, rozmarynem (startym w moździerzu) i ziołami prowansalskimi. Ciasto przekładamy do natłuszczonego garnka lub formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Czerwona fasola z ryżem

Składniki na czerwoną fasolę z ryżem

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 łyżka oleju r
  • 1 opakowanie kiełbasy chorizo 
  • 1 średnio słodka cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 łodygi selera
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½  łyżeczki przyprawy Cajun
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 liść laurowy
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Przyprawa Cajun:

  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki papryki (słodkiej)
  • 1 łyżeczka chili / pieprzu kajeńskiego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku

Jak przygotować czerwoną fasolę z ryżem

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę, aż ładnie się zarumieni. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy cebulę, paprykę i seler. Smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy następnie koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę cajun. Po minucie wrzucamy fasolę, bulion, sos sriracha, liść laurowy i wcześniej obsmażoną kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie mieszamy fasolę kilka razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem i świeża natką z pietruszki.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Pozostałe wiadomości