Sałatka z kuskusem, pistacjami i migdałami
Składniki na sałatkę z kuskusem i orzechami:
- 250 g kuskusu
- 2 średnie bakłażany
- 3 łyżki rodzynek
- 1,5 łyżki kaparów
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 450 ml bulionu warzywnego
- garść świeżej kolendry i mięty
- oliwa z oliwek z pierwszego
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę z kuskusem i orzechami?
- W misce mieszamy kuskus z odrobiną soli i oleju. W garnku podgrzewamy bulion warzywny i dodajemy około 250 ml do kuskusu.
- Bakłażana kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach wyjmujemy czosnek i dodajemy pozostałe 200 ml bulionu, rodzynki i gotujemy na małym ogniu.
- Gdy bakłażan zacznie wysychać, dodajemy kapary. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, dodajemy kuskus, który wchłonie bulion i dobrze mieszamy.
- Doprawiamy świeżą kolendrą i miętą. Przed podaniem posypujemy posiekanymi migdałami i pistacjami. Doprawiamy solą pieprzem.
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi orzechami
Składniki na ciasto orzechowe:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 180 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g orzechów laskowych
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 3 łyżki proszku kakaowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Orzechy w karmelizowanym cukrze:
- 1,5 szklanki cukru
- 8 łyżek wody
- Garść orzechów
- Posypka orzechowa:
- 150 g cukru pudru
- 2,5 łyżki mocnej kawy (dobrze zmielonej)
- 40 g orzechów laskowych grubo posiekanych
Jak przygotować ciasto orzechowe?
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dobrze mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. W osobnej misce mieszamy cukier puder z kawą i posypujemy upieczone ciasto. Obsypujemy następnie posiekanymi orzechami.
- Na patelni rozpuszczamy cukier i wrzucamy orzechy. Dobrze je obtaczamy i wyjmujemy. Czekamy, aż cukier zastygnie. Dekorujemy ciasto orzechami w cukrze.
Zapieczone pory z orzechowym vinaigrette
Składniki na pieczone pory:
- por - 4 sztuki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka startego parmezanu
- garść posiekanych prażonych orzechów włoskich
- sól
Składniki na sos vinaigrette:
- 40 g orzechów włoskich
- 3 fileciki anchois
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka miodu
- oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Składniki na dip jogurtowy:
- 200 g jogurtu greckiego
- sok z połowy limonki
- 1/4 skórki z limonki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól
Jak przygotować pieczone pory?
- Pory obieramy i gotujemy w posolonej wodzie przez 5 minut. Następnie smarujemy dokładnie oliwą, doprawiamy, posypujemy parmezanem i pieczemy około 15 minut w 220 st. C.
- W miseczce wrzucamy posiekane orzechy, anchois i szalotkę. Mieszamy z miodem i oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- W drugiej miseczce dorzucamy do jogurtu posiekaną kolendrę, sok z limonki, skórkę z limonki. Doprawiamy do smaku solą. Polewamy pory sosem vinaigrette, serwujemy z dipem i posypujemy prażonymi orzechami.
Orientalny kurczak z orzechami nerkowca
Składniki na orientalnego kurczaka z orzechami:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej kokosowy
- ½ korzenia imbiru
- 6 papryczek chili
- 2 cebule
- 60 g orzechów nerkowca
- 2 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka szczypiorku
Składniki na sos do orientalnego kurczaka:
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować orientalnego kurczaka z orzechami nerkowca?
- Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu. Usmażone mięso odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy na nim pokrojony w plasterki imbir, papryczki i cebulę (pokrojoną w kostkę). Następnie dodajemy kurczaka, orzechy i paprykę. Smażymy cały czas mieszkają energicznie. Podlewamy wodą i doprawiamy sosami, olejem sezamowym i cukrem. Pod koniec zagęszczamy całość zawiesiną z 1 łyżki skrobi ziemniaczanej i wody. Do potrawy dodajemy około 3 łyżki płynu. Cały czas mieszkamy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną dymką i prażonym sezamem. Serwujemy z ryżem jaśminowym.
Zobacz także:
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić. Prosty przepis na wegańskie spaghetti z dyni
- Uczestnicy programu "MasterChef" w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zakończyła się rywalizacja o "złotego fartucha"?
- Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: