Orzechy na słodko i wytrawnie. Smaczne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Orzechy doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, składnikiem smarowideł czy sosów. Orzechy są też najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, a składniki odżywcze w nich zwarte wspomagają pracę mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokaże, jakie wyjątkowe dania można z nich przygotować.

Sałatka z kuskusem, pistacjami i migdałami

Składniki na sałatkę z kuskusem i orzechami:

  • 250 g kuskusu
  • 2 średnie bakłażany
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1,5 łyżki kaparów
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • garść świeżej kolendry i mięty
  • oliwa z oliwek z pierwszego
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę z kuskusem i orzechami?

  1. W misce mieszamy kuskus z odrobiną soli i oleju. W garnku podgrzewamy bulion warzywny i dodajemy około 250 ml do kuskusu.
  2. Bakłażana kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach wyjmujemy czosnek i dodajemy pozostałe 200 ml bulionu, rodzynki i gotujemy na małym ogniu.
  3. Gdy bakłażan zacznie wysychać, dodajemy kapary. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, dodajemy kuskus, który wchłonie bulion i dobrze mieszamy.
  4. Doprawiamy świeżą kolendrą i miętą. Przed podaniem posypujemy posiekanymi migdałami i pistacjami. Doprawiamy solą pieprzem.
Sałatka z orzechami
Sałatka z orzechami
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Ciasto orzechowe z karmelizowanymi orzechami

Składniki na ciasto orzechowe:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 180 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 3 łyżki proszku kakaowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Orzechy w karmelizowanym cukrze:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 łyżek wody
  • Garść orzechów
  • Posypka orzechowa:
  • 150 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki mocnej kawy (dobrze zmielonej)
  • 40 g orzechów laskowych grubo posiekanych
Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Jak przygotować ciasto orzechowe?

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dobrze mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. W osobnej misce mieszamy cukier puder z kawą i posypujemy upieczone ciasto. Obsypujemy następnie posiekanymi orzechami.
  2. Na patelni rozpuszczamy cukier i wrzucamy orzechy. Dobrze je obtaczamy i wyjmujemy. Czekamy, aż cukier zastygnie. Dekorujemy ciasto orzechami w cukrze.

Zapieczone pory z orzechowym vinaigrette

Składniki na pieczone pory:

  • por - 4 sztuki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • garść posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • sól

Składniki na sos vinaigrette:

  • 40 g orzechów włoskich
  • 3 fileciki anchois
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Składniki na dip jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • sok z połowy limonki
  • 1/4 skórki z limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól

Jak przygotować pieczone pory?

  1. Pory obieramy i gotujemy w posolonej wodzie przez 5 minut. Następnie smarujemy dokładnie oliwą, doprawiamy, posypujemy parmezanem i pieczemy około 15 minut w 220 st. C.
  2. W miseczce wrzucamy posiekane orzechy, anchois i szalotkę. Mieszamy z miodem i oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. W drugiej miseczce dorzucamy do jogurtu posiekaną kolendrę, sok z limonki, skórkę z limonki. Doprawiamy do smaku solą. Polewamy pory sosem vinaigrette, serwujemy z dipem i posypujemy prażonymi orzechami.
Pieczone pory
Pieczone pory
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Orientalny kurczak z orzechami nerkowca

Składniki na orientalnego kurczaka z orzechami:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej kokosowy
  • ½ korzenia imbiru
  • 6 papryczek chili
  • 2 cebule
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka szczypiorku

Składniki na sos do orientalnego kurczaka:

  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować orientalnego kurczaka z orzechami nerkowca?

  1. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu. Usmażone mięso odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy na nim pokrojony w plasterki imbir, papryczki i cebulę (pokrojoną w kostkę). Następnie dodajemy kurczaka, orzechy i paprykę. Smażymy cały czas mieszkają energicznie. Podlewamy wodą i doprawiamy sosami, olejem sezamowym i cukrem. Pod koniec zagęszczamy całość zawiesiną z 1 łyżki skrobi ziemniaczanej i wody. Do potrawy dodajemy około 3 łyżki płynu. Cały czas mieszkamy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną dymką i prażonym sezamem. Serwujemy z ryżem jaśminowym.
Kurczak orientalny z orzechami
Kurczak orientalny z orzechami
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości