Odcinek specjalny 10. edycji programu "MasterChef"
Jubileuszowa edycja programu "MasterChef" bez wątpienia przyniesie wiele niespodzianek zarówno fanom formatu, jak i stającym do rywalizacji śmiałkom, którzy stoczą walkę o tytuł najlepszego kucharza. W pierwszym odcinku 10. sezonu kulinarnego show ustąpią oni jednak miejsca swoim poprzednikom.
W specjalnym odcinku utalentowani kucharze z wcześniejszych edycji dobrali się w czteroosobowe drużyny po to, by rozpocząć niełatwe zmagania o symboliczną statuetkę zwycięzcy oraz czek na wybrany cel charytatywny.
W niebieskim zespole znaleźli się znani z 6. edycji "MasterChefa" Natalia Gmyrek, Matteo Brunetti, Damian Sobek, Mateusz Güncel. Drużynę czerwoną reprezentowali uczestnicy 7. sezonu, czyli Krzysztof Bigus, Mateusz Krojenka, Martyna Chomacka, Laurentiu Zediu. Szeregi żółtej grupy zasilili z kolei bohaterowie 9. edycji telewizyjnego show: Tomasz Skobel, Karolina Źródłowska, Rafał Fidyt, Sylwia Garska-Chmarycz. Zielone fartuchy przywdziali Justyna Christiansen, Mariusz Komenda, Anna Łempicka, Magdalena Waś, którzy wystąpili w 8. sezonie programu "MasterChef".
Uczestnicy programu "MasterChef" w kuchni Dzień Dobry TVN
Uczestnicy czterech różnych edycji programu "MasterChef" spotkali się również w kuchni Dzień Dobry TVN, by rywalizować o nagrodę specjalną, czyli "złotego fartucha". Opowiedzieli o swoich niezawodnych przepisach na niedzielny obiad, mieli także szansę pochwalić się nieprzeciętnym talentem kulinarnym. Martyna Chomacka, Magdalena Waś, Sylwia Garska-Chmarycz i Matteo Brunetti przyrządzili tradycyjne potrawy, które często zobaczyć można na polskich stołach. Znalazły się wśród nich mizeria, gotowane ziemniaki i pieczony kurczak. Każde z przygotowanych dań miało wyjątkowy charakter. Matteo Brunetti upiekł też oryginalne ciasto, które jego zdaniem może uwodzić słodkim smakiem nie tylko podczas niedzielnego popołudnia. Ostatecznie okazało się, że każdy z kucharzy zasłużył na wyróżnienie, dlatego Paulina Krupińska i Damian Michałowski z przyjemnością wręczyli swoim gościom specjalne fartuchy, upamiętniające ich wizytę w studiu Dzień Dobry TVN.
Przepis na sernik z ricotty
Składniki:
- 200g herbatników;
- 100g masła;
- 500g ricotty;
- 4 jajka;
- 200g cukru;
- 200g śmietany 30%;
- Skórka z 1 cytryny
- 400g malin;
- 100g biała czekolada.
Przygotowanie:
- Zblendować herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem.
- Ubić jajka z cukrem.
- Dodać ricottę, ubić.
- Dodać śmietanę, skórkę z cytryny i ubić.
- Herbatnikami wyłożyć foremkę, formując tym samym spód do sernika.
- Dodać masę.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut.
- Wyciągnąć, poczekać, aż się ostudzi.
- Udekorować malinami i tartą białą czekoladą.
Zobacz także:
Jest pierwszą certyfikowaną kobietą bacą na świecie. "To moje życie, moja pasja"
Michał Kempa o nowym sezonie "Mam Talent": "Intensywne bardzo doznanie"
Czekoladowe szaleństwo: trufle, babeczki i pralinki z marcepanem. Oto przepisy mistrza czekolady
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN