Święta kojarzą się nam nie tylko z pierniczkami, ale i z bakaliami. Orzechy, suszone morele, czy śliwki. To własne w tym okresie produkty te najczęściej goszczą w naszych domach. Czy wszystkie są jednak tak zdrowe, jak przekonują nas do tego producenci? O właściwościach bakalii i o tym, na co zwracać uwagę w sklepie opowiedziała nam Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Pistacje to bardzo smaczne orzechy, jednak nie tylko ich smak jest wyjątkowy. Wyróżniają się także licznymi właściwościami odżywczymi. Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź najlepsze przepisy na dania z pistacjami.
Bakalie wchodzą w skład wielu świątecznych potraw. Są bazą dla makowca, czy kutii. Choć najczęściej sięgamy po nie właśnie w okolicy świąt, to warto o nich pamiętać przez cały rok. Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
Orzechy doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, składnikiem smarowideł czy sosów. Orzechy są też najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii, a składniki odżywcze w nich zwarte wspomagają pracę mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokaże, jakie wyjątkowe dania można z nich przygotować.
Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.
Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!
Ziemniaczane racuszki z wołowiną i morelami, camembert zapiekany z rodzynkami, rostbef wołowy z żurawiną suszoną, łosoś wędzony z konfiturą z moreli i pomarańczy. Skorzystajcie z naszym przepisów!
Panie Kartowicz na słodko! Beata Kartowicz razem z córką Anną namawiały na rozpustę! Ciasto migdałowo – pomarańczowe, marchewkowe z bakaliami i twarożkiem śmietankowym, czekoladowe oraz kokosowe. Smacznego!
Po raz kolejny cieszy się macierzyństwem. Od zawsze kojarzona ze zdrowiem i urodą. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że wcale nie musimy rezygnować ze słodkości, by utrzymać idealną figurę. Przygotowała ciasteczka owsiane z cynamonem i żurawiną oraz chałwę domowej roboty. Smacznego!
Mistrz Andrzej Polan poleca na święta ciasto czekoladowe zwinięte w rulon, chrupiące miseczki z bakaliami i chałwą oraz świąteczne ciasto z gór. Koniecznie wypróbujcie przepisów Andrzeja Polana.
Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?