Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Ciasteczka owsiane Agnieszki z cynamonem i żurawiną
Składniki:
115g masła
115g mąki
115g płatków owsianych
75g cukru trzcinowego
1 łyżka płynnego jasnego miodu
75g żurawiny
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 170C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do małego rondla o grubym dnie włóż masło, cukier, miód, cynamon i kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy masło się roztopi, a cukier i miód rozpuszczą na jednolita masę zdejmij garnuszek z ognia. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, szczyptę soli, siemię lniane, żurawinę i pestki. Wymieszaj. Dodaj masło z miodem i cukrem i całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką na gęste ciasto. Podziel na porcje. Wykładaj na blachę łyżką stołową tworząc równomierne kule. Układaj na blasze w odległości ok 5 cm od siebie. Spłaszcz wierzch ciastek widelcem. Piecz ok 15-20 minut, aż ciastka staną się złote. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blasze przez co najmniej 5 minut, by ciastka lekko stwardniały.
Zimowe ciasteczka Agnieszki
Składniki:
50g cukru trzcinowego
100g masła
150g mąki
1 łyżka śmietany
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki suszonego imbiru
Pestki słonecznika, pesti dyni oraz sezam – na wierzch ciastek
Białko jajka
Wykonanie:
Ze wszystkich składników (po za pestkami i białkiem) zagnieć szybko ciasto. Włóż do lodówki na ok pół godziny, a następnie wyłóż na deskę i rozwałkuj. Posmaruj całe ciasto białkiem, posyp warstwą pestek (i ewentualnie dodatkowo grubym cukrem trzcinowym). Z ciasta wycinaj przy pomocy cienkiej szklanki lub foremki koła lub półksiężyce (ciastka nie powinny być zbyt małe), układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz na ciemnosłoty kolor.
Chałwa domowej roboty na zimowe słoty
Składniki:
300g sezamu
ok. 8-10 łyżek jasnego płynnego miodu
dodatkowo według uznania: prażone pestki słonecznika , migdały, orzechy, skórka pomarańczy, żurawina, bakalie, naturalny aromat waniliowy
Wykonanie:
Pestki sezamu ostrożnie upraż na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić zdejmij patelnię z ognia i przesyp je do innego naczynia. Gdy ostygną partiami zmiksuj na proszek, który następnie należy połączyć z miodem. Połącz z wybranymi przez ciebie dodatkami, a następnie masę przełóż do ozdobnych słoiczków lub foremek. Możesz wstawić do lodówki, by masa stężała (wtedy można kawałki kroić nożem) lub jeść do razu małą łyżeczką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN