Drogie nie znaczy lepsze. Jak rozpoznać jakościowe bakalie?

6R2A6613
Jak wybrać dobre bakalie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bakalie są nie tylko popularną przekąską. Tradycyjnie odgrywają też bardzo ważną rolę w świątecznych przysmakach. Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszonych owoców i orzechów, by wybrać produkty świeże, smaczne i wartościowe? O tym dowiesz się w Dzień Dobry TVN.

Bakalie - cena nie odzwierciedla jakości

W studiu Dzień Dobry dziennikarka i propagatorka zero waste Sylwia Majcher tłumaczyła, po czym rozpoznać, że bakalie mają wysoką jakość.

- Cena nie zawsze idzie w parze jakością, bo możemy kupić np. rodzynki bardzo słodzone, które mają dużą zawartość cukru, a same suszone owoce mają w sobie dużą zawartość cukru, więc nie trzeba go dodawać. To, czy mają dużo cukru, możemy rozpoznać po tym, że jeśli są dosyć błyszczące, mocno klejące, to mają dużą zawartość cukru dodanego - wyjaśniała nasza gościni.

Jakie bakalie kupić? Porady

Lepszym wyborem będzie zakup bakalii na wagę czy w paczce?

- Jeżeli kupujemy w dużym markecie, to tam nie wybierałabym na wagę. One nie są kontrolowane, każdy może je dotknąć. Na targach, w sklepach ekologicznych mamy większą kontrolę, zwykle je podaje sprzedawca, a często są tam też tańsze niż te w opakowaniu - podkreśliła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.

Gdy decydujemy się na paczkowane bakalie, koniecznie zwróćmy uwagę na etykietę.

- Skład powinien być krótki, czyli sam ten produkt, żeby nie było dodatków, konserwantów, barwników, a niestety producenci je często stosują, bo my kupujemy oczami. Bardzo często pojawia się dwutlenek siarki, określony jako siarkowany, np. morele siarkowane. Ilość jest bezpieczna, ale po co? - dodała dziennikarka.

Jak przechowywać bakalie? Więcej dowiesz się w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości