Bakalie - cena nie odzwierciedla jakości
W studiu Dzień Dobry dziennikarka i propagatorka zero waste Sylwia Majcher tłumaczyła, po czym rozpoznać, że bakalie mają wysoką jakość.
- Cena nie zawsze idzie w parze jakością, bo możemy kupić np. rodzynki bardzo słodzone, które mają dużą zawartość cukru, a same suszone owoce mają w sobie dużą zawartość cukru, więc nie trzeba go dodawać. To, czy mają dużo cukru, możemy rozpoznać po tym, że jeśli są dosyć błyszczące, mocno klejące, to mają dużą zawartość cukru dodanego - wyjaśniała nasza gościni.
Jakie bakalie kupić? Porady
Lepszym wyborem będzie zakup bakalii na wagę czy w paczce?
- Jeżeli kupujemy w dużym markecie, to tam nie wybierałabym na wagę. One nie są kontrolowane, każdy może je dotknąć. Na targach, w sklepach ekologicznych mamy większą kontrolę, zwykle je podaje sprzedawca, a często są tam też tańsze niż te w opakowaniu - podkreśliła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.
Gdy decydujemy się na paczkowane bakalie, koniecznie zwróćmy uwagę na etykietę.
- Skład powinien być krótki, czyli sam ten produkt, żeby nie było dodatków, konserwantów, barwników, a niestety producenci je często stosują, bo my kupujemy oczami. Bardzo często pojawia się dwutlenek siarki, określony jako siarkowany, np. morele siarkowane. Ilość jest bezpieczna, ale po co? - dodała dziennikarka.
Jak przechowywać bakalie? Więcej dowiesz się w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Te warzywa i owoce warto jeść w listopadzie. Co można zrobić z tych sezonowych składników?
- Lubisz mandarynki? Dowiedz się, jak wybierać te najsłodsze
- Ile mandarynek dziennie można zjeść? Czy są zdrowe? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News