Te produkty to pogromcy kortyzolu. Sprawdź, co jeść, aby go obniżyć

Szczęśliwa kobieta, zajadająca owoce w kuchni
Te czynniki to pogromcy kortyzolu. Sprawdź, co zrobić, aby go obniżyć
Źródło: Mirjana Pusicic/Getty Images
Późną jesienią i zimą, kiedy dni stają się coraz krótsze, wiele osób cierpi na obniżony nastrój. Często rośnie też stres, w związku z niesprzyjająca pogodą, ale i zbliżającymi się świętami. A to oznacza również wzrost poziomu kortyzolu. Jak można go obniżyć? Dieta okazuje się być niezwykle istotna.
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak wysoki kortyzol wpływa na zdrowie?
  • Jak wesprzeć się dietą przy wysokim kortyzolu?
  • Które mikro i makroelementy będą skuteczne przy obniżaniu kortyzolu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Kortyzol - wróg czy przyjaciel? – napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wysoki kortyzol a zdrowie

Kortyzol to hormon steroidowy wytwarzany przez korę nadnerczy, potocznie określany mianem hormonu stresu. Pełni on ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz w reakcjach organizmu na sytuacje wymagające zwiększonej mobilizacji - poza stresowymi też takie, jak intensywny wysiłek fizyczny czy głodówka. Dodatkowo wpływa na ciśnienie krwi, rytm dobowy snu i czuwania oraz ma silne właściwości przeciwzapalne. Zarówno nadmiar, jak i niedobór kortyzolu mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie.

Problemy zdrowotne pojawiają się w sytuacji, gdy organizm przez dłuższy czas produkuje zbyt dużo kortyzolu. Utrzymujące się wysokie stężenie tego hormonu może prowadzić do zaburzeń odporności, zwiększając podatność na infekcje, a także do nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej, sprzyjających rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Na co zwrócić uwagę w diecie przy wysokim kortyzolu

Produkty bogate w magnez, witaminy z grupy B oraz długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie wartościowe, ponieważ wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają ograniczyć skutki długotrwałego stresu. Z kolei warto ograniczyć spożycie prostych cukrów, żywności wysokoprzetworzonej oraz kofeiny, gdyż mogą one zwiększać poziom kortyzolu.

Warto też zwrócić uwagę na dobrze zbilansowane posiłki i regularność jedzenia. Poprawnie skonstruowany posiłek ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, w tym na wytwarzanie kortyzolu. Jednocześnie zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają stresowi metabolicznemu, co nasila wydzielanie kortyzolu.

Kwasy omega-3 – naturalna tarcza przeciw kortyzolowi

EPA i DHA, czyli najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3, wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają krążenie i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Badania dowodzą, że ich regularne przyjmowanie może spowalniać związane z wiekiem pogarszanie się funkcji poznawczych.

Według najnowszej metaanalizy 10 randomizowanych badań z udziałem 1426 uczestników, suplementacja 1–2 g EPA i DHA dziennie istotnie łagodzi objawy depresji. W jednym z eksperymentów stosowanie 2,1 g EPA dziennie zmniejszało również symptomy lęku.

Dodatkowo kwasy omega-3 mogą redukować poziom stresu, obniżać ryzyko wypalenia zawodowego oraz hamować nadmierny wzrost kortyzolu.

Co jeść, aby przyjmować więcej kwasów omega 3?

Najbogatsze w kwasy Omega 3 są tłuste ryby oraz oleje z nich pozyskiwane. Zatem warto wybrać makrelę, śledzia, łososia czy sardynki.

Jeśli jednak unikamy spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych, alternatywami są:

  • siemię lniane,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany, rzepakowy i sojowy.

Witaminy z grupy B – wsparcie dla układu nerwowego

Witaminy B1, B3, B6, B9 i B12 odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy układu nerwowego. Ich brak może prowadzić do problemów z nastrojem, pogorszenia funkcji poznawczych oraz rozwoju depresji. Badania pokazują, że regularne przyjmowanie kwasu foliowego i witaminy B12 może:

  • obniżyć ryzyko nawrotu depresji o 67%,
  • zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia depresji u osób szczególnie narażonych o 35%.

U osób zmagających się z depresją często stwierdza się niższy poziom kwasu foliowego i witaminy B6. Z kolei niedobory witaminy B12 mogą prowadzić do pogorszenia pamięci, obniżenia nastroju oraz zwiększonego ryzyka choroby Alzheimera.

Co jeść, aby przyjmować więcej witamin z grupy B?

Oto lista, w tórej znajdują się poszczególne źródła witamin z grupy B:

  • Witamina B1 roślinne źródła: warzywa strączkowe: fasola, groch, groszek, bób, soczewica, produkty pełnoziarniste jak kasza, pieczywo razowe, orzechy; odzwierzęce źródła: ryby, mleko, podroby, sery dojrzewające.
  • Witamina B2 roślinne źródła: strączki (jak wyżej) oraz produkty zbożowe, ale też orzechy, banany czy truskawki; odzwierzęce źródła: podroby, jaja, tłuste ryby, żółty ser, mleko.
  • Witamina B3 roślinne źródła: orzechy, drożdże, strączki, pieczywo pełnoziarniste, ale też (choć w mniejszym stopniu) kapusta, marchew, jabłka i pomarańcze; odzwierzęce źródła: mięso - podroby, cielęcina, wieprzowina.
  • Witamina B5 roślinne źródła: fasola, ziemniaki, bataty, brokuły, kalafior, rukola, dynia, szparagi kalarepa, kapusta, jarmuż, a nawet ogórki; odzwierzęce źródła: przetwory mleczne, mięso drobiowe, tłuste ryby, wątróbka.
  • Witamina B6 roślinne źródła: kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste, zwłaszcza z otrębami i zarodkami pszennymi, a ponadto brokuły, ziemniaki czy kapusta; odzwierzęce źródła: jaja i ryby.
  • Witamina B7 roślinne źródła: szpinak, soja, awokado, orzechy (zwłaszcza migdały), drożdże; odzwierzęce źródła: wątróbka wołowa, sery, jaja.
  • Witamina B8 (Inozytol) roślinne źródła: warzywa strączkowe i produkty pełnoziarniste, ale też orzechy i cytrusy.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) roślinne źródła: szpinak, jarmuż, botwinka zielony groszek, buraki, brukselka, a także orzechy, zwłaszcza migdały; odzwierzęce źródła: żółta jaj i wątróbka.
  • Witamina B12 odzwierzęce źródła: wątróbka, indyk, jaja, sery, mleko, tłuste ryby jak tuńczyk czy łosoś.

Pochylmy się jeszcze nad źródłami roślinnymi witaminy B12. To najczęstszy niedobór u osób rezygnujących z mięsa i produktów odzwierzęcych. Dzieje si tak dlatego, że większość produktów roślinnych nie zawiera przyswajalnych form tej witaminy. Niewielkie jej ilości można znaleźć w tempehu (produkt uboczny po wytworzeniu tofu), pieczarkach i boczniakach czy płatkach zbożowych. Przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej konieczne okazać się może stosowanie suplementacji tej witaminy (pochodzenia laboratoryjnego, nieodzwierzęcego) lub jedzenie produktów, tzw. fortyfikowanych, czyli wzbogacanych o tę witaminę.

Magnez – dla spokojnego snu i równowagi psychicznej

Magnez bierze udział w ponad trzystu procesach enzymatycznych, wspierając prawidłową pracę układu nerwowego, mięśni oraz utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Uczestniczy także w przemianie tryptofanu w serotoninę – substancję odpowiedzialną za dobre samopoczucie. Badania pokazują, że regularne przyjmowanie magnezu może:

  • łagodzić objawy depresji,
  • poprawiać jakość snu,
  • zmniejszać częstość występowania migren.

W Polsce niedobory tego pierwiastka dotyczą ponad 90% mężczyzn i 70% kobiet. Brak magnezu może powodować zmęczenie, spadek energii, niepokój, trudności z zasypianiem oraz obniżenie nastroju.

Aby wzbogacić dietę w naturalne źródła magnezu, warto do diety włączyć:

  • pestki dyni,
  • awokado,
  • otręby owsiane,
  • bób,
  • ciecierzyca,
  • ciemne liście: szpinak, jarmuż czy botwina,
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości