Sok pomidorowy: naturalny sposób na odporność i piękną skórę. Sprawdź, jak zrobić własny sok

Sok pomidorowy
Sok pomidorowy: naturalny sposób na odporność i piękną skórę. Sprawdź, jak zrobić własny sok
Źródło: Zana Munteanu / 500px/Getty Images
Sok pomidorowy po raz pierwszy został wyprodukowany w 1917 roku. Ma on wyjątkowy smak i wysoką wartość odżywczą. Sok z pomidorów jest źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, związków fenolowych i likopenu.
W tym artykule znajdziesz:
  • Wartość odżywcza soku pomidorowego
  • Właściwości soku pomidorowego
  • Jak zrobić domowy sok pomidorowy?

Sok pomidorowy jest idealny na odchudzanie. To niskokaloryczny produkt, który zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, nadciśnienia i chorób serca. Polecany jest osobom aktywnym fizycznie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20240925_Kuchnia_REP
Pomidor w niecodziennej odsłonie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wartość odżywcza soku pomidorowego

Sok pomidorowy ma ponad stuletnią historię. Po raz pierwszy został wyprodukowany w 1917 roku w USA, a jego twórcą był Louis Perrin, który szukał smacznej alternatywy dla soku pomarańczowego. Dziś sok z pomidorów produkuje i spożywa się na całym świecie. Jest łatwo dostępny, można go kupić niemal w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Wyróżnia się unikalnym smakiem i wysoką wartością odżywczą.

Sok pomidorowy ma niewiele kalorii – jedna szklanka czerwonego napoju zawiera ok. 39 kcal. Na uwagę zasługują również poszczególne składniki, dzięki którym pomidor stanowi prawdziwą bombę witaminową. Zawiera witaminę C (70,1 mg w 100 g), witaminę A (23,0 µg), witaminę B2 (0,078 mg) i witaminę B6 (0,07 mg). Właściwości soku pomidorowego wynikają również z obecności składników mineralnych, takich jak potas (499,1 mg w 100 g), wapń (23,0 mg w 100 g), fosfor (43,7 mg w 100 g) czy żelazo (0,9 mg w 100 g).

Osoby, które wciąż mają wątpliwości, czy sok pomidorowy jest zdrowy, powinny dowiedzieć się czegoś więcej o likopenie. To organiczny związek chemiczny, którego jednym z najważniejszych źródeł są pomidory. W 100 g soku znajduje się aż 9037 µg likopenu, nadającego pomidorom soczysty odcień czerwieni. Co ciekawe, sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeże owoce. Wynika to z wpływu obróbki termicznej, której poddawany jest napój. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do zwiększenia stężenia związku i wzmocnienia jego właściwości antyoksydacyjnych. Sok z pomidorów jest również źródłem związków fenolowych i kwasów organicznych.

Właściwości soku pomidorowego

Sok pomidorowy ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Codzienne picie go wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Może on zapobiec osteoporozie i cukrzycy. Wiele właściwości soku pomidorowego wynika z zawartego w nim likopenu, który zaliczany jest do grupy antyoksydantów specjalizujących się w wyłapywaniu wolnych rodników. Spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Udowodniono, że likopen z soku pomidorowego pozwala mężczyznom uniknąć raka prostaty. Ma też pozytywny wpływ na krążenie, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca.

Do zalet soku pomidorowego należą również właściwości wynikające z obecnych w napoju witamin i składników mineralnych. Wpływają one na szereg procesów zachodzących w organizmie. Dzięki kwasowi nikotynowemu sok pomidorowy obniża poziom cholesterolu, a za sprawą witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Zalecany jest kobietom w ciąży, wynika to z zawartości w soku kwasu foliowego. Ważną rolę odgrywa również potas, który pozwala na zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie i utrzymuje właściwy poziom nawodnienia komórek. Dzięki potasowi picie soku pomidorowego może pomóc zniwelować problem obrzęków i nieestetycznego cellulitu wodnego.

Sok pomidorowy jest dobry na odchudzanie nie tylko ze względu na niską kaloryczność. Poprawia pracę wątroby, perystaltykę jelit, stymuluje metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zalecany jest osobom aktywnym fizycznie. Naukowcy udowodnili, że sok pomidorowy zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne po wysiłku i ma pozytywny wpływ na wrażliwość tkanki mięśniowej i działanie hormonów anabolicznych.

Jak zrobić domowy sok pomidorowy?

Przepis na sok z pomidorów malinowych

Składniki (porcja na 4 l soku):

  • 4 kg pomidorów malinowych,
  • 3 l wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzątkiem – ułatwi to obranie owoców ze skórki. Z pomidorów usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w ósemki. Po przełożeniu pomidorów do garnka zalej je wodą, a po zagotowaniu dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i zmniejsz ogień. Gotuj sok na małym ogniu (ok. 40 minut). Ugotowane pomidory zmiksuj, przecedź przez sito i rozlej do szklanych butelek.

Sok należy przechowywać w lodówce.

Przepis na sok pomidorowy z selerem (bez gotowania)

Składniki (porcja na 2 l soku):

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 garści liści selera naciowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki,
  • pieprz, sól do smaku.

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Czosnek obierz i posiekaj. Kiełki rzodkiewki i liście selera naciowego opłucz i osusz. Wszystkie składniki zmiksuj, przetrzyj przez sito, dodaj soli i pieprzu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości