sok

    sok

    Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.

    Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.

    Smak kiszonych ogórków jest niepowtarzalny. Dodane do jakiejkolwiek potrawy mogą zmienić jej charakter. Świetnie się odnajdują w wielu zupach, sałatkach czy na kanapkach. Wspaniałe właściwości i walory smakowe posiada również woda po kiszonych ogórkach, która często jest marnowana i wylewana. Sprawdź, jak można ją wykorzystać.

    Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.

    Któż z nas nie lubi soków, czy to owocowych, czy warzywnych? Pani Gadżet - Anna Nowak-Ibisz przyniosła dziś do studia Dzień Dobry TVN wyciskarki, dzięki którym będziemy mogli samodzielnie produkować pyszne soki w domowym zaciszu!

    Na okładkach pism czy portali widzimy gwiazdy z zielonym sokiem. To nic innego jak oczyszczająca kuracja sokowa. Dotarła także do Polski. Ile powinna trwać taka kuracja? W kuchni Dzień Dobry TVN promotorki zdrowego stylu życia - Paulina i Agnieszka przygotowały soki oczyszczające. Jakie właściwości posiadają opracowane przez nie napoje?

    Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Jak zadbać o to, by w diecie Twojego dziecka nie zabrakło marchewki. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką.

    W szkolnych automatach zamiast chipsów i batonów naturalne soki? To możliwe! Kto w szkole w Bielsku - Białej wykazał się zdrowym rozsądkiem?

    Tym razem Maciej Nowak udał sie w podroż do Sopotu. Był w miejscu, gdzie rosną pachnące jabłka, a z nich powstają pyszne soki bez konserwantów. Producenci poddają ten sok łagodnej pasteryzacji, która wydłuża jego przydatność do spożycia. Czy w domu można także przygotować tak świeże soki?

    Są bogatym źródłem witamin, błonnika i smaku. Spożywane codziennie gwarantują nie tylko zdrowie, ale także urodę. Bez nich nie byłoby szarlotki i wielu innych przysmaków. Jabłka - to właśnie z nich otrzymujemy jeden z najbardziej popularnych soków. Jak powstaje? Jak odczytywać etykietę? Ile soku jest w soku? W studiu Dzień Dobry TVN gościmy dietetyk Magdalenę Jarzynkę.

    Są podstawą diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie, stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów i wspaniale smakują – pomidory. To właśnie z nich uzyskujemy zdrowy sok. Jakie posiada właściwości? Jak wybrać ten najlepszej jakości? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdaleną Jarzynkę.

    Jest bogatym źródłem karotenu, witamin i smaku. Jej regularne spożycie wpływa nie tylko na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, ale gwarantuje także piękną, złocistą skórę. Marchew - to właśnie z niej otrzymujemy jeden z najzdrowszych soków. Jak powstaje? Jak wybrać tę najlepszej jakości? Ile soku jest w soku? Na te pytania odpowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka.

    Są bogatym źródłem witaminy C, poprawiają trawienie i są smaczne - pomarańcze. To właśnie z tych owoców powstaje najpopularniejszy sok na świecie. Dlaczego warto pić sok pomarańczowy? Jak wybrać ten najlepszej jakości? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyk Magdalena Czyrynda–Koleda.