Smak kiszonych ogórków jest niepowtarzalny. Dodane do jakiejkolwiek potrawy mogą zmienić jej charakter. Świetnie się odnajdują w wielu zupach, sałatkach czy na kanapkach. Wspaniałe właściwości i walory smakowe posiada również woda po kiszonych ogórkach, która często jest marnowana i wylewana. Sprawdź, jak można ją wykorzystać.
Sok z granatu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. Choć jego samodzielne przygotowanie może być kłopotliwe, to z pomocą przychodzą internetowe triki. Jeden z nich - w ramach naszej zabawy "Koło smaków" - przetestowali prowadzący Dzień Dobry TVN.
Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu Uwaga! TVN.
Jak samodzielnie wydobyć go z drzewa?
Sok z ziemniaków zdobywa coraz większą popularność. Na co pomaga?
Sprawdź, jak ją zrobić.
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Sok z karczocha dostarcza wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Doskonale smakuje, orzeźwia w upalne dni, a w dodatku jest źródłem cennych składników odżywczych. Sok z arbuza to propozycja, której potencjał doceniają dietetycy z całego świata. Na czym dokładnie polega fenomen słodkiego napoju? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu?
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Grejpfrut ma korzystny wpływ na odchudzanie, lecz i zdrowie. Regularne spożywanie owocu oraz soku grejpfrutowego pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jakie są jego właściwości? Na czym polega dieta grejpfrutowa? Kto może ją stosować?
Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.
Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?
Zimą przetwory z jeżyn sprawdzą się wprost idealnie. Sok na przeziębienie, nalewka jeżynowa na spokojny wieczór przy kominku czy dżem do naleśników na śniadanie – to tylko niektóre z przykładów na użycie przetworów z jeżyn. Jak je przygotować?
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.
Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.
Domowy sok wiśniowy jest orzeźwiającym napojem, który bardzo łatwo przygotować, bazując wyłącznie na dwóch składnikach – wiśniach i cukrze. Sok z wiśni można przyrządzić w tradycyjny sposób, drylując owoce albo używając sokownika. Sprawdź przepisy.
Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo, jest prosty w przygotowaniu. Warto przygotować malinowe przetwory, gdy trwa sezon na te owoce.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką. Przygotowała dla nas pyszne i pożywne soki oraz koktajle.
Któż z nas nie lubi soków, czy to owocowych, czy warzywnych? Pani Gadżet - Anna Nowak-Ibisz przyniosła dziś do studia Dzień Dobry TVN wyciskarki, dzięki którym będziemy mogli samodzielnie produkować pyszne soki w domowym zaciszu!
Na okładkach pism czy portali widzimy gwiazdy z zielonym sokiem. To nic innego jak oczyszczająca kuracja sokowa. Dotarła także do Polski. Ile powinna trwać taka kuracja? W kuchni Dzień Dobry TVN promotorki zdrowego stylu życia - Paulina i Agnieszka przygotowały soki oczyszczające. Jakie właściwości posiadają opracowane przez nie napoje?
Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Jak zadbać o to, by w diecie Twojego dziecka nie zabrakło marchewki. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką.
W szkolnych automatach zamiast chipsów i batonów naturalne soki? To możliwe! Kto w szkole w Bielsku - Białej wykazał się zdrowym rozsądkiem?
Tym razem Maciej Nowak udał sie w podroż do Sopotu. Był w miejscu, gdzie rosną pachnące jabłka, a z nich powstają pyszne soki bez konserwantów. Producenci poddają ten sok łagodnej pasteryzacji, która wydłuża jego przydatność do spożycia. Czy w domu można także przygotować tak świeże soki?
Są bogatym źródłem witamin, błonnika i smaku. Spożywane codziennie gwarantują nie tylko zdrowie, ale także urodę. Bez nich nie byłoby szarlotki i wielu innych przysmaków. Jabłka - to właśnie z nich otrzymujemy jeden z najbardziej popularnych soków. Jak powstaje? Jak odczytywać etykietę? Ile soku jest w soku? W studiu Dzień Dobry TVN gościmy dietetyk Magdalenę Jarzynkę.
Są podstawą diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie, stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów i wspaniale smakują – pomidory. To właśnie z nich uzyskujemy zdrowy sok. Jakie posiada właściwości? Jak wybrać ten najlepszej jakości? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdaleną Jarzynkę.
Jest bogatym źródłem karotenu, witamin i smaku. Jej regularne spożycie wpływa nie tylko na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, ale gwarantuje także piękną, złocistą skórę. Marchew - to właśnie z niej otrzymujemy jeden z najzdrowszych soków. Jak powstaje? Jak wybrać tę najlepszej jakości? Ile soku jest w soku? Na te pytania odpowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka.