Badania udowodniły, że regularne spożywanie soku z żurawiny wspomaga układ odpornościowy, a także pomaga zadbać o układ moczowy. To jednak nie wszystkie właściwości soku z żurawiny, ponieważ dodatkowo reguluje on pracę serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Sok z żurawiny można kupić w większości supermarketów, ale można go również przygotować samodzielnie w domu.
Porady Katarzyny Bosackiej
Właściwości soku z żurawiny
Sok z żurawiny zawiera dużą ilość błonnika, a także witaminy z grupy B, witaminy A, K, C oraz E. Pozostałe składniki soku z żurawiny to minerały takie jak wapń, fosfor, miedź, jod, sód, potas, żelazo, magnez, a także flawonoidy, taniny, fruktoza i kwasy (cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy, salicylowy, chinowy). Dzięki wszystkim wymienionym składnikom sok z żurawiny wykazuje działanie niezwykle korzystne dla ludzkiego organizmu. Na co pomaga sok żurawinowy?
- zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje pracę serca, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia system odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienie miażdżycy, działa antynowotworowo, spowalnia procesy starzenia się organizmu, wspiera układ pokarmowy, zapobiegając chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, ogranicza występowanie próchnicy, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje przemianę materii, wspiera proces odchudzania.
Przepis na sok z żurawiny – dawkowanie
Jak zrobić sok z żurawiny? Wystarczą świeże owoce i cukier. Składniki (na 1,5 l):
- 1 kg żurawiny, 500 g cukru, 700 ml wody.
Przygotowanie:
- Owoce umyj, pozbądź listków i patyczków. Zasyp je cukrem, przykryj i odstaw na kilkanaście godzin. Zalej owoce wodą w taki sposób, aby je przykryć i gotuj przez 2 godziny. Wystudź i przecedź przez sitko. Zagotuj ponownie sok i przelej do czystych słoiczków. Zakręć słoiki.
Sok z żurawiny można zmieszać z innym sokiem, a także dosłodzić miodem. Można także wybrać sok z żurawiny dostępny w sklepach. Produkt, w który można się zaopatrzyć w aptece, jest zazwyczaj sokiem żurawinowym 100%. Nie istnieją dokładne zalecenia co do ilości soku z żurawiny spożywanego w ciągu doby, jednak niektóre źródła medyczne wspominają o jednej szklance dziennie. Jak pić sok z żurawiny? Ostrożnie powinny sięgać po niego kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ brak jest danych na temat możliwych skutków ubocznych. Zbyt duże ilości soku mogą powodować problemy ze strony układu pokarmowego, jak choćby biegunki. Nie powinny go także pić osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi.
Działanie soku z żurawiny
Badania medyczne potwierdzają, że żurawina ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, z tego też powodu stosowana jest w walce z infekcjami pęcherza moczowego, a także wrzodami żołądka i chorobami skóry. Naturalny sok z żurawiny sprawdza się podczas przeziębienia, anginy, ale również wtedy, gdy jesteśmy przemęczeni lub cierpimy na brak witamin. Właściwości soku żurawinowego są wykorzystywane przy schorzeniach reumatycznych, problemach z żołądkiem, trzustką i jelitami. Picie soku z żurawiny zmniejsza przyczepność bakterii E.coli, które wywołują zapalenie pęcherza moczowego, częstą przypadłość kobiet. Z tego też względu sok polecany jest jako środek pomagający wypłukiwać bakterie z dróg moczowych, tym samym zaś leczący zapalenie pęcherza. Sok żurawinowy polecany jest także osobom z założonym cewnikiem, z zaburzeniami neurologicznymi, czy przy problemach z opróżnianiem pęcherza, a więc we wszystkich tych przypadkach, gdy ryzyko zachorowania jest duże. Działanie soku z żurawiny to również zapobieganie chorobom serca poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, zapobieganie tworzeniu się zakrzepów i zapychaniu się naczyń krwionośnych. Żurawina pomaga walczyć z niektórymi grzybami powodującymi schorzenia skóry, a także redukować ilość patogennych bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu zapobiega chorobom dziąseł i przyzębia.
Sok z żurawiny dla dzieci
Naukowcy twierdzą, że skoncentrowany sok z żurawiny pomaga zmniejszyć ryzyko zakażenia dróg moczowych u dzieci nawet o 2/3. Wszystko dzięki działaniu antybakteryjnemu owoców. Jednak znaczenie ma tutaj rodzaj soku, jaki podajemy dziecku. Te z marketów są zazwyczaj mieszane z innymi sokami i dosładzane, przez co nie służą najmłodszym. Najlepszy jest więc 100% sok żurawinowy bez dodatku cukru. Najlepiej przygotować go samodzielnie w domu. Owoce warto jest nieco przemrozić, co pomaga pozbyć się ich cierpkiego smaku. Następnie należy je zagotować i zblendować. Taki napój żurawinowy jest najzdrowszy nie tylko dla dzieci.
Zobacz także:
- Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad
- Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images