Nalewka z jarzębiny - zdrowotne właściwości. Sprawdź jak ją przygotować i odtruć wątrobę

Jarzębiak podany w kieliszku
Nalewka z jarzębiny - zdrowotne właściwości. Sprawdź jak ją przygotować i odtruć wątrobę
Źródło: Elmik/Getty Images
Nalewka z jarzębiny bywa nazywana również jarzębiakiem. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a ponadto owoce samej jarzębiny mają znacznie więcej witaminy C niż cytrusy i karotenu niż marchewka. Sprawdź nasz przepis.

Dawniej nalewka ta stosowana była w celach zdrowotnych i cieszyła się dużą popularnością. Warto, aby wróciła do naszych łask. 

Nalewka z jarzębiny - właściwości

Zawarte w jarzębinie składniki pozytywnie wpływają na choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby. Nalewka może być stosowana przy nieżytach jelit oraz biegunkach - pozytywnie wpływa na całą pracę układu poarmowego, a do tego zabezpiecza błony śluzowe żołądka i przełyku. Ze względu na moczopędne właściwości jarzębiny stosowana jest przy infekcjach dróg moczowych, a także w celu ich zapobiegania.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Co więcej, mówi się, że jarzębina ma działanie odtruwające wątrobę, a to dzięki temu, że ma działanie lekko przeczyszczające. Warto do nalewki dodać ziół lub innych owoców, np. żurawiny (jeśli chce się wzmocnić działanie moczopędne) czy jałowca, aby wzmocnić pożądane efekty.

Nalewka z jarzębiny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jarzębina - 400 g,
    • żurawina suszona - 100 g,
      • cynamon - 1 łyżeczka,
        • cukier - 150 g,
          • spirytus do nalewek 70% - 1l.

            Sposób przygotowania:

            1. Owoce jarzębiny umyć, osuszyć i włożyć do zamrażarki na 48 godzin. Po tym czasie rozmrozić je i delikatnie osuszyć.
              1. Do czystych i wyparzonych butelek lub słoików przełożyć owoce jarzębiny i suszonej żurawiny.
                1. Całość zalać spirytusem do nalewek i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Codziennie mieszać - kilkukrotnie odwracając butelki do góry dnem i z powrotem.
                  1. Po tym czasie do butelek dodać cynamonu i cukru, odmierzając po równo części na ilość naczyń.
                    1. Odstawić na kolejne 2-4 tygodni. Codziennie mieszać, aż cukier się rozpuści.
                      1. Po tym czasie nalewki można odfiltrować z owoców i przelać do czystych, ozdobnych naczyń.

                        Zaleca się picie 10 ml dziennie w celach zdrowotnościowych.

                        Zobacz wideo: Jarzębina - superfood z polskich lasów, który warto polubić

                        Jarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić
                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło zdjęcia głównego: Elmik/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana