Owoce kaliny koralowej - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne kaliny koralowej wykorzystywane były już przez Słowian. Stosowane były przede wszystkim do leczenia chorób tzw. kobiecych, czyli związanych z bolesnością podczas miesiączkowania czy ciąży. Ponadto używana była jako roślina ozdobna ze względu na długo utrzymujące się owoce i pięknie przebarwiające się liście.
Owoce
Owoce kaliny koralowej bogate są w witaminy C, A oraz P. Przygotowany napar ma działanie łagodzące na mięśnie gładkie. Oprócz tego w owocach można znaleźć takie składniki, jak flawonoidy, garbniki, kumaryny, olejki eteryczne oraz żelazo, potas, magnez i sód. Z kaliny koralowej wytwarzane są preparaty zielarskie o działaniu poprawiającym odporność, łagodzącym objawy przeziębienia i grypy, a także dolegliwości żołądkowych, np. skurczy jelit, biegunek czy wrzodów żołądka. Roślina ta wciąż najczęściej wykorzystywana jest do łagodzenia skurczów podczas miesiączki oraz w trakcie ciąży.
Gdzie zbierać owoce kaliny koralowej
Krzewy kaliny koralowej rosną najczęściej w miejscach wilgotnych - nad rzekami, stawami i innymi zbiornikami wodnych. Można ją spotkać w całej Polsce. Odmiany uprawne rosną też w przydomowych ogródkach. Owoce najlepiej jest pozyskiwać z miejsc oddalonych od dróg i zanieczyszczeń. Dojrzewają na jesieni, a najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Dzięki temu stracą nieco swojej goryczy.
Kalina koralowa - które jej części są jadalne
Oprócz owoców z kaliny koralowej pozyskuje się także kwiaty, korę oraz liście, a wszystko to w celach leczniczych. Korę zbiera się w marcu bądź kwietniu, kwiaty przed przekwitnięciem, a liście przez cały rok, chociaż najlepsze będą młode, jeszcze nie do końca rozwinięte.
Co można zrobić z owoców kaliny koralowej
Z owoców kaliny koralowej można przygotowywać różne przetwory. Dżem będzie lekko gorzkawy i idealnie nada się do mięs czy serów. Wystarczy kilogram owoców oczyścić, przemrozić przez 24 godziny, a następnie smażyć w rondlu z grubym dnem posłodzone szklanką cukru.
Drugim sposobem na wykorzystanie owoców jest zrobienie naparu. Oczyszczone, przemrożone owoce należy włożyć do piekarnika lub suszarki do owoców. Z wysuszonych można przygotowywać różne herbatki, które będą działały rozluźniająco i rozkurczowo.
Z owoców kaliny koralowej przygotowywane są również nalewki o właściwościach zdrowotnych. W smaku są nieco cierpkie i gorzkawe, a najlepiej przygotowywać je ze świeżych owoców.
Zobacz także:
- Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
- Naparstnica – jak ją uprawiać? Odmiany naparstnicy
- Napary z ziół - naturalny sposób na ból głowy. Jak zaparzyć leczniczą herbatę?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Antkowiak Lidia: Rośliny lecznicze
Źródło zdjęcia głównego: Ivan Kovbasniuk/Getty Images