Ostrokrzew paragwajski występuje dziko jedynie na terenie północno-wschodniej Argentyny. Mimo podejmowanych wcześniej prób uprawy tej rośliny na terenie Azji i Afryki, nie udało jej się jeszcze "udomowić". Jednocześnie biotechnolodzy wciąż pracują nad stworzeniem odmian o zwiększonej zawartości składników odżywczych i zmniejszonym oddziaływaniu negatywnym na organizm ludzki.
Historia herbaty paragwajskiej
Herbata paragwajska mate na terenach, z których pochodzi (rośnie głównie w dorzeczu Parany), pita była od wielu tysięcy lat. Jednak dopiero w XVII wieku została zauważona przez resztę świata, kiedy dotarli tu prowadzący misje jezuici. Dość szybko zauważyli oni, że żucie liści ostrokrzewu paragwajskiego orzeźwia i dodaje energii. Po pewnym czasie popularność herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego wzrosła do tego stopnia, że dziś jest to rodzaj narodowego napoju w Argentynie, Urugwaju, Brazylii i Paragwaju.
Przepisy Andrzeja Polana
W Polsce herbata paragwajska yerba mate pojawiła się dość późno, bo dopiero w latach 90. XX wieku. Wcześniej podejmowane próby sprowadzenia do kraju herbaty paragwajskiej spełzły na niczym, skutecznie blokowane przez Rosjan.
Produkcja herbaty paragwajskiej yerba mate
Po zbiorze liści ostrokrzewu paragwajskiego herbatę yerba mate poddaje się kilkustopniowej obróbce. Pierwszym etapem jest szybkie suszenie, które ma zapobiec fermentacji i zżółknięciu liści. Etap drugi to również suszenie, tym razem jednak dłuższe, z wykorzystaniem innych narzędzi.
Kolejnym etapem produkcji jest mielenie liści yerba mate, co wykonuje się bezpośrednio po suszeniu. Po tym etapie liście teoretycznie nadają się już do parzenia, jednak zarówno ich aromat, jak i smak jest bardzo delikatny. W związku z tym nie praktykuje się raczej ich sprzedaży w takiej formie.
Kolejnym etapem jest leżakowanie herbaty paragwajskiej w jutowych workach przez okres od pół roku do nawet dwóch lat. Dopiero po tym czasie liście mieli się po raz kolejny. Podczas zakupu zwróć uwagę na to, jak wygląda oferowana ci mieszanka yerba mate. Mimo iż czyste liście wyglądają estetyczniej, to właśnie liście ze sporą ilością pyłu będą zaparzać się lepiej oraz oddawać najlepszy smak i aromat. Również właściwości takiej herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego będą korzystniejsze dla zdrowia.
Właściwości herbaty paragwajskiej yerba mate
Herbata paragwajska mate posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest pomocna m.in. w leczeniu otyłości oraz w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Wspiera wątrobę w procesach regeneracyjnych oraz w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Stanowi również doskonałą pomoc w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego pomoże ci również w wzmocnieniu odporności ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne oraz witaminy w niej zawarte. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne wspomoże także koncentrację i będzie pomocna w walce ze zmęczeniem i sennością znacznie skuteczniej niż kawa czy zwykła herbata.
Herbatę paragwajską yerba mate poleca się również w łagodzeniu alergii oraz migrenowych bólów głowy. Pod tym względem to napój doskonały, bo chociaż wpływa na układ nerwowy, poprawiając jego pracę podobnie jak kawa, to nie powoduje uzależnienia.
Herbata paragwajska wpływa również pozytywnie na układ trawienny, ale warto pić ją też przy problemach reumatycznych oraz dla zmniejszenia odczuwanego stresu. Napar zalecany jest również ze względu na właściwości moczopędne. Posiada jednak również wady.
Niebezpieczeństwa w piciu herbaty paragwajskiej yerba mate
Ze względu na wysoką zawartość kofeiny w naparze herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego, yerba mate nie jest polecana dla dzieci, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią. Należy uważać również na ilość wypijanej yerba mate. Podczas obserwacji ludności mieszkającej na rodzimych ziemiach herbaty paragwajskiej zauważono zwiększone zachorowania na nowotwory jamy ustnej, przełyku, gardła oraz pęcherza moczowego. Zbyt duża ilość herbaty paragwajskiej może również powodować zdenerwowanie, kołatanie serca i bezsenność. Niezależnie od właściwości zdrowotnych herbaty paragwajskiej nie można z nią przesadzać ze względu na zawartość kofeiny.
Parzenie herbaty paragwajskiej
Parzenie herbaty paragwajskiej odbywa się przy pomocy specjalnego sprzętu, który jest trudno dostępny w Polsce, ale możliwy do zdobycia. Należy najpierw zalać same liście wodą o temperaturze do 80 st. C. Po chwili, gdy liście nasiąkną wodą, zalewamy naczynie do końca. Całość pijemy przy pomocy specjalnej bambusowej lub metalowej słomki.
Zobacz także:
- Jakie herbaty na wzmocnienie odporności warto pić jesienią i zimą? Sprawdź nasze propozycje
- Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości
- Napary, które poprawią odporność
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: RHJ/Getty Images