Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości

Herbata z imbirem
Francesco Carta fotografo/Getty Images
Herbata z imbirem to pyszny i aromatyczny sposób na przeziębienie. Napój ten rozgrzewa i pozwala uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Imbir można dodać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty.

Herbata z imbirem usprawnia trawienie i podnosi temperaturę ciała. Dzięki temu stosowana jest na odchudzanie. Za każdym razem może smakować inaczej, można przyrządzić ją z cytryną, miodem, a nawet z pomarańczą.

Herbata z imbirem – czemu zawdzięcza swoje działanie?

Rozgrzewająca herbata z imbirem to napój polecany przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy popularność zyskują wszelkiego rodzaju specyfiki wzmacniające odporność. Do jej przygotowania można użyć zarówno herbaty z torebki, jak i liściastej. Nadaje się do tego czarna i zielona herbata. Napój smakuje bardzo dobrze po posłodzeniu, np. sokiem z malin. Niemałe grono zwolenników ma również herbata z imbirem i miodem. Osoby bardziej wymagające mogą przygotować herbatę z imbirem z dodatkiem cytryny lub pomarańczy.

Herbata rozgrzewająca z imbirem posiada właściwości, które są zasługą znajdujących się w przyprawie składników. Korzeń imbiru jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, sodu i magnezu. Stanowi również bogactwo witaminy C (5 mg/ 100 g świeżego imbiru) i witaminy B6 (0,2 mg na 100 g). Jednak jego najważniejszymi składnikami, mającymi wpływ na właściwości i smak korzenia, są fitoskładniki. Do ich lotnej frakcji zalicza się monoterpeny i seskwiterpeny. Tymczasem do związków nielotnych należy m.in. gingerol, który nadaje korzeniom ostrego smaku. Dzięki wymienionym składnikom zielona herbata z imbirem jest panaceum na wiele dolegliwości.

Herbata z imbirem – właściwości

Poza walorami smakowymi herbata ze świeżym imbirem ma także działanie przeciwzapalne. Znajdujący się w napoju korzeń ma hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn. Ponadto imbir wykazuje właściwości hipoglikemiczne i jest w stanie poprawić profil lipidowy we krwi. Działa przeciwzakrzepowo i rozkurczowo. Dlatego przepis na herbatę z imbirem powinny wypróbować kobiety cierpiące z powodu dotkliwych bólów menstruacyjnych. Osoby, które w dalszym ciągu nie znają odpowiedzi na pytanie – jak zrobić herbatę z imbirem, powinny wiedzieć, że dodawany do napoju korzeń wspomaga pracę mózgu i pomaga pozbyć się problemów z koncentracją.

Herbata z imbirem to doskonały sposób na przeziębienie. Polepsza krążenie krwi, rozgrzewa, posiada właściwości przeciwbakteryjne, zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze oraz działa wykrztuśnie. Ułatwia uporanie się z infekcjami górnych dróg oddechowych, które nie należą do rzadkości w okresie jesienno-zimowym. Napój jest polecany osobom, u których zdiagnozowano zapalenie oskrzeli i płuc. Herbatę z imbirem i cytryną warto popijać profilaktycznie, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia.

Z uwagi na wysoką zawartość gingerolu w korzeniu, herbata z imbirem stosowana jest na odchudzanie. Związek ten podwyższa temperaturę i tym samym prowokuje ciało do zużywania większej ilości energii. Herbata z imbirem wpływa na wygląd sylwetki również poprzez minimalizowanie obrzęków.

Imbir ma też pozytywny wpływ na trawienie – zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych i pomaga w leczeniu zgagi. Działa odtruwająco, zapobiega nudnościom i ma właściwości przeciwutleniające. Hamuje również rozwój choroby nowotworowej.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Korzeń imbiru sam w sobie nie nadaje się do jedzenia. Jest łykowaty, a jego smak jest dość intensywny. Dlatego stosuje się go w roli przyprawy. Aby móc cieszyć się smakiem pysznej herbaty z imbirem, potrzebny jest pół centymetrowy kawałek świeżego korzenia. Obierz go, a następnie zmiażdż w moździerzu. Do garnka ze stali nierdzewnej wlej 2 szklanki wody, doprowadź ją do wrzenia, po czym dodaj imbir i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie do wrzątku wsyp łyżeczkę ulubionej herbaty liściastej i gotuj 5 minut. Następnie wyłącz ogień, garnek przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.

Imbir to bezpieczny produkt, jednak nie powinien służyć jako dodatek do herbaty w przypadku kobiet będących w pierwszym trymestrze ciąży. Stosowanie korzenia w sytuacji tzw. niepowściągliwych wymiotów może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju ciąży. W kolejnych trymestrach ciąży można po imbir sięgać bez obaw. Przeciwwskazaniem do nadużywania imbiru jest też refluks żołądkowy i wrzody żołądka. Dzieciom herbatę z imbirem można podać dopiero po 1. roku życia.

Herbata z imbirem i cytryną – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty,
  • szklanka wrzątku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka soku z malin,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Herbatę zalej wrzątkiem, po ok. 3 minutach dodaj imbir.
  2. Po kwadransie, gdy napój będzie nieco ostudzony, dodaj sok malinowy, sok z cytryny i miód.
  3. Ewentualnie, przed podaniem, do herbaty można dodać plaster pomarańczy

Obok rozgrzewającej herbaty z imbirem jest jeszcze wiele innych tego rodzaju napojów, na jakie warto zwrócić uwagę, w tym herbata zielona. Oto, co warto wiedzieć na ich temat:

Źródło: x-news

Zobacz także:

Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata

Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Szkolna stołówka według MasterChefa. Przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości