Internet to miejsce, gdzie możemy poznać wiele inspirujących trików kuchennych. W Dzień Dobry TVN testujemy najciekawsze patenty z sieci i sprawdzamy, czy rzeczywiście zasługują na swoją popularność. Dziś sprawdziliśmy, jak szybko obrać imbir.
Czy można jeść imbir w ciąży?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne rozgrzewające potrawy idealne dla zmarzluchów. Sprawdź jego przepisy na napar imbirowy i z rokitnika. Nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej, ale też wzmocnią naszą odporność. Jak je przygotować?
Sassy water to napój uwielbiany przez celebrytów. Jego picie wpływa pozytywnie na utrzymanie i osiągnięcie szczupłej sylwetki. Czy faktycznie działa? W jaki sposób go przygotować? Sprawdź przepis, jak go zrobić.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru znane są od stuleci. Jednak dopiero niedawno wyniki badań potwierdziły, że włączenie imbiru do diety może wpływać korzystnie na utratę zbędnych kilogramów. W jakiej postaci spożywać imbir? Jak przygotować napój imbirowy na odchudzenie? Sprawdziliśmy i mamy przepis.
Smakosze kawy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki małej czarnej. Niektórzy piją aromatyczny, mocny napój jeszcze przed śniadaniem i budzą się dopiero wraz z pierwszymi łykami. Jednak są też i tacy, którym kawa nie służy lub chcą ograniczyć jej spożywanie. Czym zatem można ją zastąpić?
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej.
Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść.
W składzie znaleziono szkodliwą dla zdrowia substancję
Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.
Herbata z imbirem to pyszny i aromatyczny sposób na przeziębienie. Napój ten rozgrzewa i pozwala uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Imbir można dodać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty.
Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.
Imbir potrafi solidnie zadbać o nasze zdrowie. Kto szczególnie powinien po niego sięgać? Z czym go łączyć, aby był najbardziej skuteczny? Jak go przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Dowiedzieliśmy się również, o jakiej porze dnia osoby walczące z przeziębieniem powinny pić napar z imbiru.
W kolejnej odsłonie poszukiwania tajemniczego składnika dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska zdradziła widzom Dzień Dobry Wakacje, co lubi dodawać do przygotowanych przez siebie potraw. Okazało się, że jest to imbir. Jakie zalety ma ta roślina? Dlaczego przygotowanie dań na parze jest zdrowsze od gotowania i smażenia?
W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!
Pobudza. Jest smaczna. Podnosi ciśnienie. Rozgrzewa. Niektórzy jednak nie chcą pić kawy ani napojów energetyzujących. Czy można zastąpić kawę, herbatę czy energetyki? A może spróbować yerba-mate, imbir i ostre przyprawy zawierające kapsaicynę? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, Agnieszka Piskała - dietetyczka
Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.
Urodziła się w Afryce, tam też spędziła pierwsze lata swojego życia. Dlatego Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, z tęsknoty do smaków dzieciństwa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne potrawy kuchni ziołowo-korzennej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Muskała i niedocenione warzywa. Jak smakują cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami, zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem, a także krem marchewkowy z imbirem i cynamonem? Przekonajcie się korzystając z przepisów naszego dzisiejszego kucharza!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach i Magdę Mierzwińską, uczestniczkę programu "MasterChef", dziś w roli asystentki Ani. Dlaczego Magda odpadła z programu "MasterChef"? Panie polecają potrawy rozgrzewające, czyli pieprzowy stek z sarniny, pomarańczową wołowinę z imbirem i brownie na ostro. Przekonajcie się, jak smakuje dżem z chili i pomidorów oraz zupa z imbirem!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan jako chiński restaurator! Krewetki, curry, imbir i łosoś - aromatyczna azjatycka kuchnia idealnie rozgrzewa w te ostatnie dni zimy!
Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.
Rozgrzej się herbatką imbirową, delektuj kurczakiem w miodzie, rozsmakuj się w duszonych gruszkach. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przyrządzić dania z dodatkiem ciepłej przyprawy - imbiru.