imbir

    imbir

    Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.

    Imbir potrafi solidnie zadbać o nasze zdrowie. Kto szczególnie powinien po niego sięgać? Z czym go łączyć, aby był najbardziej skuteczny? Jak go przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Dowiedzieliśmy się również, o jakiej porze dnia osoby walczące z przeziębieniem powinny pić napar z imbiru.

    W kolejnej odsłonie poszukiwania tajemniczego składnika dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska zdradziła widzom Dzień Dobry Wakacje, co lubi dodawać do przygotowanych przez siebie potraw. Okazało się, że jest to imbir. Jakie zalety ma ta roślina? Dlaczego przygotowanie dań na parze jest zdrowsze od gotowania i smażenia?

    W kuchni Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna, Marta Dymek powiedziała nam jak wybrać dobra botwinę, jak ją prawidłowo przechowywać i, jak właściwie przygotować do kuchennych eksperymentów. :) Przy okazji zaserwowała nam też: naleśniki z botwinką, botwinkowe burgery oraz botwinkę z mlekiem kokosowym! Polecamy jej przepisy!

    Pobudza. Jest smaczna. Podnosi ciśnienie. Rozgrzewa. Niektórzy jednak nie chcą pić kawy ani napojów energetyzujących. Czy można zastąpić kawę, herbatę czy energetyki? A może spróbować yerba-mate, imbir i ostre przyprawy zawierające kapsaicynę? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, Agnieszka Piskała - dietetyczka

    Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.

    Urodziła się w Afryce, tam też spędziła pierwsze lata swojego życia. Dlatego Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, z tęsknoty do smaków dzieciństwa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne potrawy kuchni ziołowo-korzennej.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Muskała i niedocenione warzywa. Jak smakują cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami, zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem, a także krem marchewkowy z imbirem i cynamonem? Przekonajcie się korzystając z przepisów naszego dzisiejszego kucharza!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach i Magdę Mierzwińską, uczestniczkę programu "MasterChef", dziś w roli asystentki Ani. Dlaczego Magda odpadła z programu "MasterChef"? Panie polecają potrawy rozgrzewające, czyli pieprzowy stek z sarniny, pomarańczową wołowinę z imbirem i brownie na ostro. Przekonajcie się, jak smakuje dżem z chili i pomidorów oraz zupa z imbirem!

    Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.

    Rozgrzej się herbatką imbirową, delektuj kurczakiem w miodzie, rozsmakuj się w duszonych gruszkach. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przyrządzić dania z dodatkiem ciepłej przyprawy - imbiru.