Po czym rozpoznać, że imbir jest zepsuty? Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść

Rosnący pęd imbiru
Po czym rozpoznać, że imbir jest zepsuty? Sprawdź, kiedy nie wolno go jeść
Źródło: Sergei Dolgov/Getty Images
Jesień i zima to sezon na imbir, cytrynę i korzenne przyprawy. Jak wygląda zepsuta cytryna, wie pewnie każdy. Przyprawy z kolei rzadko się psują, ale mogą zwietrzeć. Jednak jak wygląda imbir, którego nie powinno się już jeść? Co zrobić, żeby dłużej był świeży? 

Po czym rozpoznać, że imbir jest zepsuty?

Nasz instynkt często podpowiada nam, które warzywa i owoce są zepsute. Jest to pozostałość po czasach, kiedy człowiek żył ze zbieractwa. Jednak często szukamy potwierdzenia, czy na pewno dobrze oceniamy sytuację. Zepsuty imbir jest często wysuszony, jego skórka jest mocno pomarszczona i może mieć ciemnobrązowy kolor. Świeży imbir powinien także wydzielać zapach przez skórkę oraz być twardy. Warto więc wziąć korzeń do ręki, sprawdzić, czy jest odpowiednio jędrny oraz czy wciąż czuć jego orzeźwiający zapach. 

Zobacz wideo: Kuchnia miodem i imbirem pachnąca

Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przetrzymywany w dużym nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze może zacząć się rozkładać, wtedy zacznie mięknąć i może puścić sok. Także korzeń, który jest pokryty ciemnymi lub białymi plamkami, może być zepsuty - przebarwienia mogą wskazywać na rozwijające się grzyby lub bakterie. Kolor skórki świeżego imbiru jest jasnoszary lub jasnobeżowy. 

Również bulwy, które puściły już zielone pędy, nie powinny być zjadane, gdyż mogą być bardzo ciężkostrawne przez zachodzące w nich reakcje chemiczne i powstawanie substancji, które doprowadzają do wzrostu rośliny.

Jak przechowywać imbir, żeby był świeży?

Imbir powinien być przechowywany stosunkowo długo, jeśli nie jest uszkodzony. Podobnie jak inne bulwy i kłącza może leżakować w chłodnym i suchym miejscu miesiącami. Po nacięciu go i częściowym wykorzystaniu jego przydatność do spożycia znacznie spada. Najlepiej napoczęty imbir zjeść w ciągu tygodnia, a przez ten czas przechowywać go w lodówce, np. w papierowym ręczniku lub innym, dobrze pochłaniającym wilgoć materiale. 

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Kreatornia Zmian

Źródło zdjęcia głównego: Sergei Dolgov/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana