Jak przechowywać owoce potrzebne do rozgrzewających herbat?
Do jesiennych herbat często dodajemy cytrusy, które samym aromatem wprawiają w pozytywny, nieco świąteczny nastrój. Pomarańcze i cytryny zawierają dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu są idealnym dodatkiem zdrowej diety. Wspomagają odporność i odgrywają znaczącą rolę we wchłanianiu żelaza, co może uchronić nas przed anemią. Choćby ze względu na same właściwości warto odpowiednio zadbać o owoce, by wydłużyć ich żywotność.
Zarówno cytryny, jak i pomarańcze dobrze jest składować w chłodnych miejscach. Czy lodówka będzie dobrym pomysłem? Tak, ale pod pewnymi warunkami. Zazwyczaj w jej dolnych partiach jest najniższa temperatura, natomiast cytrusy powinniśmy przechowywać w jej górnych częściach, gdzie owocom będzie cieplej, jednak nie na tyle, by przyspieszyć proces gnicia. Jeśli zdarzyło wam się włożyć do lodówki cytrynę, był to połowicznie dobry ruch. Żeby zapobiec jej wysychaniu, powinno przechowywać się ją w misce z wodą. To znacząco wydłuży jej przydatność, owoc będzie soczysty i nie straci aromatu.
Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennej herbaty bez imbiru. Roślina od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Najczęściej kupujemy sam korzeń, jednak nasze babcie często dodawały jego sproszkowaną formę do popularnych flaczków. Żeby odpowiednio przechować imbir, należy owinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do torebki foliowej lub strunowej, a następnie odłożyć do przegrody lodówki służącej do przechowywania warzyw. Taki zabieg spowoduje, że pleśń przez dłuższy czas nie będzie się rozwijała.
Jak odpowiednio przechowywać miód i przyprawy?
Czym byłyby nasze herbaty bez odrobiny słodkości? Tworząc aromatyczne napoje, najchętniej sięgamy po miód. Często skłaniamy się ku dodatkom takim jak goździki, wanilia czy różnego rodzaju domowe syropy. Przechowywanie przypraw jest proste - powinniśmy trzymać je w miejscu suchym, ciemnym i najlepiej - hermetycznie zamkniętym. Miód i soki wymagają już więcej świadomości. Syropy po otwarciu należy przechowywać w lodówce, jednak najlepiej spożyć je w ciągu 14 dni od momentu pierwszego użycia.
W przypadku miodu należy pamiętać przede wszystkim o tym, by nie dodawać go do gorącej herbaty - straci bowiem swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza temperatura do jego magazynowania wynosi między 8 a 20 stopni Celsjusza. Trzymanie tego przysmaku w lodówce nie będzie dużym błędem, jednak warto pamiętać o tym, że miód bardzo szybko wchłania obce zapachy. Szczelnie zamknięty słoik lub dodatkowy pojemnik może okazać się koniecznością, jeśli nie chcemy do herbaty dodawać słodkości o lekkim zapachu wędlin czy warzyw.
Zobacz także:
Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
Jesienna kawa według Matteo Brunettiego
Trzy proste przepisy na jesienne przetwory z pomidorów
Zobacz wideo:
Autor: Dagmara Olszewska