Uczestniczka "MasterChefa" zdradza, jakich składników użyć do zrobienia aromatycznej herbaty.
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
Sezon jesienno-zimowy większości z nas kojarzy się z nieprzyjemnym chłodem oraz długimi wieczorami, spędzanymi w domowym zaciszu. W tym szczególnym czasie warto zatroszczyć się o zdrowy jadłospis, który pozwala uniknąć infekcji, ale i skutecznie uporać się z wyziębieniem organizmu. Podstawę takiego menu powinny stanowić pożywne potrawy, ale także aromatyczne, rozgrzewające napoje. Herbata z przyprawami doskonale sprawdzi się jako dodatek do posiłku, uprzyjemni też niejeden filmowy seans czy spotkanie w gronie przyjaciół.
Jesienna aura sprzyja wszelkiego rodzaju rozgrzewającym napojom. Herbaty z cytryną, miodem, imbirem czy goździkami przez najbliższe miesiące będą gościły w każdej kawiarni i restauracji. Wiele osób decyduje się na robienie podobnych naparów w domowym zaciszu, jednak nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie składników.
Pora jesienno-zimowa sprzyja przeziębieniom. Dlatego, aby wzmocnić odporność i nie dać się chorobie, warto zapobiegać pojawieniu się infekcji. Pomocne mogą się okazać napary, które prócz walorów smakowych, wykazują także właściwości prozdrowotne. Oto 6 propozycji herbatek, które świetnie nadają się do picia w długie, chłodne wieczory.
Kubek smacznej, ciepłej, aromatycznej i rozgrzewającej herbaty - to niezbędny element każdego jesiennego wieczoru. Jakie są jej właściwości? Po którą warto sięgnąć? Kilku rad udzielił w naszym programie Dominik Jurasz, herbaciany sommelier.
Polacy, po Brytyjczykach, piją najwięcej herbaty w Europie. Dlaczego warto ją pić? Czy kupować tę w liściach, czy w torebkach? Czym charakteryzują się herbaty: czarna, zielona, czerwona i biała? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. Natomiast Dorota Wellman i Marcin Prokop pokazali, jak rakietę z herbaty wysłać w kosmos. Zobaczcie, jak skończył się ten lot ;)