Rozgrzewająca herbata - co do niej dodać?
Z początkiem jesieni zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy za oknami widzimy zachmurzone niebo, a słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca nas do wychodzenia na zewnątrz, chłodne i orzeźwiające napoje ustępują miejsca gorącym naparom.
Podstawę rozgrzewających herbat stanowią aromatyczne dodatki, które wyróżniają się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale i cennymi właściwościami leczniczymi. Urozmaicony nimi napój ma szansę przypaść do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jesienią i zimą dobrze jest mieć pod ręką przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, goździki czy anyż. Domowe zasoby warto też na bieżąco uzupełniać cytrynami, pomarańczami, miodem oraz świeżym imbirem.
Przepis na rozgrzewającą herbatę
Wzbogacanie ziołowych naparów szczyptą przypraw i kilkoma plasterkami świeżych owoców pozwala rozkoszować się wyjątkowym smakiem, ale niesie za sobą także inne korzyści. Aromatyczne dodatki wpływają na zwiększenie odporności organizmu, a ich regularne spożywanie pozwala uniknąć wyziębienia, spowodowanego nieprzyjemną, jesienną aurą. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, doświadczony dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego. Jak przygotować herbatę, która uprzyjemni nam chłodne wieczory?
Składniki:
- 300 ml naparu ulubionej herbaty, na przykład białej lub owocowej;
- łyżka miodu lipowego;
- szczypta startego imbiru;
- 2-3 plastry pomarańczy, cytryny (wedle uznania);
- gwiazdki anyżu, goździki - kilka sztuk dla ozdoby i aromatu.
Przygotowanie:
- Wybrany rodzaj herbaty zaparz w wysokim, szklanym naczyniu.
- Korzeń imbiru obierz za pomocą łyżeczki (w ten sposób pozbędziesz się niechcianej skórki i z łatwością dotrzesz do trudno dostępnych zakamarków byliny), a następnie zetrzyj na drobnej tarce lub za pomocą rozdrabniacza do czosnku.
- Imbir i pozostałe dodatki dodaj do herbaty. Starannie wymieszaj. Gotowe!
Zobacz także:
- Herbata na jesień – jaką wybrać? "Są bardzo rozgrzewające"
- Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser
- Zaskocz domowników ramenem zamiast rosołu. Jest prostszy, niż się wydaje
Zegar herbaciany. Jakie ziółko rano, a jakie wieczorem?
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak