Zaskocz domowników ramenem zamiast rosołu. Jest prostszy, niż się wydaje

Magda Wójcik
Magda Wójcik
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Ramen jest jednym z najpopularniejszych japońskich dań "eksportowych". Sprawdzi się idealnie jako zamiennik naszego rosołu, czy nawet, ze względu na jego obfitość, dwudaniowego obiadu. Dla łakomczuchów Magda Wójcik przygotowała jeszcze przepis na pieczoną rybę i wyjątkowy deser. Koniecznie je przetestujcie!
Przepis na ramen

Składniki na wywar-bulion:

  • 2kg kości cielęcych z mięsem
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • ok. 15-20 cm pora
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • imbir ok. 6cm
  • 6 ząbków czosnku
  • 30g pasty miso
  • garstka wodorostów wakame

Dodatki:

  • makaron ramen lub udon
  • puszka kukurydzy
  • jajko na twardo
  • zielona część dymki
  • kiełki fasoli mung
  • płaska łyżeczka białego sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 polędwiczka wieprzowa

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka musztardy najlepiej Dijon
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół tajskich tzn.: nasiona kolendry, kurkuma, chili, czosnek, kmin rzymski, trawa cytrynowa
  • opcjonalnie 2 łyżki brandy

Przygotowanie:

  • Mięso-kości zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 12-24h. Godzinę przed końcem gotowania dodać przyprawy i warzywa. Cebulę przekroić i koniecznie przypalić na suchej patelni. Gotowy wywar przecedzić i gotować jeszcze ok. 20 min z dodatkiem świeżego imbiru, obranych ząbków czosnku i wodorostami wakame. Na koniec dodać pastę miso. Wymieszać dobrze i zagotować.
  • Polędwiczkę wieprzową przekroić na pół, obtoczyć w marynacie i pozostawić na min. 1 godz., a najlepiej 12 godz.
  • Mięso przed smażeniem należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
  • Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, podlewamy odrobiną bulionu, przykrywamy i dusimy ok. 15min na "małym ogniu". Mięsko powinno być soczyste, nie "przeciągnięte", lekko różowe po przekrojeniu, ale nie krwiste! Wieprzowiny nie wolno jeść surowej! Polędwicę kroimy ostrym nożem na jak najcieńsze plastry.
  • Podczas duszenia się mięsa, przygotowujemy pozostałe składniki ramenu.
  • Jajka gotujemy na lekko twardo. Zalewamy w garnku letnią wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 1,5 min, następnie wyłączamy "ogień", przykrywamy i pozostawiamy tak na 5min. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół.
  • Na patelni lekko prażymy ziarna sezamu, następnie dodajemy kiełki fasoli mung, olej sezamowy i na koniec podlewamy sosem sojowym.
  • Gotujemy makaron, wykładamy na talerz i układamy na nim kolejno: plasterki polędwiczki. kiełki, połówki jajka, kukurydzę. Zalewamy bulionem i na koniec posypujemy posiekaną zieloną dymką (szczypiorem).
Przepis na pieczoną rybę - dorsza ze szpinakiem

Składniki:

  • polędwica z dorsza 500g
  • szpinak baby 200g
  • łyżeczka ziarnistego czerwonego pieprzu
  • 8 suszonych pomidorów
  • łyżka kaparów
  • 330ml śmietanki 30%
  • ser pleśniowy gorgonzola piccante ok 100g
  • cytryna
  • sól

Przygotowanie:

  • Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w 4cm kawałki. Do naczynia żaroodpornego włożyć umyty szpinak, na nim ułożyć rybę, delikatnie posolić, posypać kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, czerwonym pieprzem, polać śmietanką i piec przez ok. 40 min (czas w wolnowarze).
  • 10 min przed końcem pieczenia posypać rybę pokruszonym serem gorgonzola. Po wyjęciu z piekarnika rybę skropić sokiem z cytryny. Można przyozdobić danie natką pietruszki.
Przepis na beziki (pocałunki)

Składniki:

  • białka z 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru (165gr)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka soku z cytryny
  • 250ml śmietanki 30%
  • 400gr rozmrożonych malin
  • łyżka cukru pudru
  • borówki amerykańskie
  • mięta meksykańska lub zwykła mięta

Przygotowanie:

  • Płatki migdałowe prażymy na lekko złoty kolor na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę i dodajemy delikatnie cukier - po jednej łyżce. Kiedy masa jest już sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i prażone, wystudzone płatki migdałów. Pianę przekładamy łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie beziki. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 110 stopni, następnie jeszcze przez 120 min w temperaturze 100 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezy do wystygnięcia.
  • Maliny rozmrażamy, miksujemy z łyżką cukru pudru.
  • Śmietankę 30% ubijamy z odrobiną cukru pudru, lub bez (żeby nie było za słodko).
  • Na ostudzone beziki kładziemy ubitą śmietanę, polewamy musem malinowym, dekorujemy borówkami amerykańskimi i listkami mięty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości