Jiaozi to tradycyjne pierożki, które w Chinach i krajach ościennych mają szczególne znaczenie. Znane i przyrządzane od tysięcy lat, są daniem głównym podawanym podczas chińskiego Nowego Roku. Bardzo delikatne i aksamitne, o chrupiącym spodzie - są prawdziwym rarytasem kuchni chińskiej. Zazwyczaj podawane z sosem sojowym, w którym macza się przygotowane, jeszcze gorące pierożki. Zobacz, jak je przygotować.
Jiaozi - podstawowy przepis krok po kroku
Pierożki jiaozi są typowym daniem kuchni chińskiej, która słynie z prostych przepisów. Do ich wykonania potrzebne będą zaledwie 3 składniki. Ciasto po przygotowaniu jest bardzo delikatne, z charakterystycznym chrupiącym spodem.Podaje się je z sosem sojowym, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Świetnie smakują również z pastą paprykową.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- szklanka wrzącej wody,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia.
- Kiedy ciasto przestanie być gorące, zacznij ugniatać je rękoma. W dotyku powinno być elastyczne i sprężyste. Przykryj zagniecione ciasto i odstaw na 30 min.
- Następnie rozwałkuj je na bardzo cienki placek i wycinaj krążki wielkości szklanki.
- Po umieszczeniu farszu uformuj pierożki (tak jak polskie pierogi, czyli z falbanką na brzegach). Następnie każdy pierożek ustaw, spłaszczając go u podstawy - pierożki chińskie jiaozi paruje się “na stojąco”, falbanką do góry.
- Gotowe pierożki ustaw na rozgrzanej patelni i smaż je na stojąco przez 2 minuty na oleju sezamowym. Dzięki temu spód pierożków będzie chrupiący, a pozostała część delikatna i aksamitna w smaku.
Jiaozi z wieprzowiną - przepis krok po kroku
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego (chudego - z szynki lub ze schabu),
- 1 drobno posiekana cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- centymetrowy kawałek korzenia imbiru, starty na małych oczkach,
- 1 marchewka starta na małych oczkach,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, następnie nadziewaj gotowe ciasto.
- Pierożki paruj przez 25 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Jiaozi z wołowiną - przepis krok po kroku
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki. Zobacz, jak przygotować farsz na pierożki z wołowiną.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 marchewka starta na małych oczkach.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nadziewaj gotowe ciasto.
- Pierożki paruj 25 minut, następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Jiaozi z krewetkami - przepis krok po kroku
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.
Farsz krewetkowy klasyczny - składniki:
- 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
- 1 ząbek czosnku (także drobno posiekany),
- 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
- sok z połowy cytryny.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nadziewaj przygotowane ciasto.
- Paruj pierożki przez 20 minut, a następnie smaż przez 2 minuty.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Składniki na farsz krewetkowy toskański:
- 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
- 100 g suszonych pomidorów (odsączonych i posiekanych na drobno),
- 2 ząbki czosnku (także drobno posiekanego),
- szczypta bazylii,
- szczypta oregano,
- szczypta tymianku.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj pierożki.
- Paruj je 15 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
- Dobrze komponują się ze schłodzonym, białym wytrawnym winem.
Jiaozi z warzywami - wegetariański przepis krok po kroku
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.
Składniki:
- 200 g kapusty pekińskiej (poszatkowanej na cienkie paseczki),
- 1 marchewka (starta na małych oczkach),
- 1 czerwona papryka (starta na małych oczkach),
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
- 1 cebula (bardzo drobno posiekana),
- 50 g odsączonych grzybów mun,
- sól,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą i nadziewaj gotowe ciasto.
- Gotowe pierożki paruj 15 minut, a następnie smaż przez 2 minuty, ustawione falbanką do góry.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Jiaozi z warzywami i drobiem - przepis krok po kroku
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka (drobno posiekanej),
- 1 cebula (drobno posiekana),
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chilli,
- 60 odsączonych grzybów mun,
- 1 łyżka czerwonej fasoli.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj przygotowane ciasto.
- Pierożki paruj przez 20 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Jedzenie wietnamskie, czyli jakie? Wietnamska kuchnia
- Kuchnia orientalna - przepisy
- Kurczak po sajgońsku – jak przygotować go samodzielnie?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images