Jiaozi to tradycyjne pierożki, które w Chinach i krajach ościennych mają szczególne znaczenie. Znane i przyrządzane od tysięcy lat, są daniem głównym podawanym podczas chińskiego Nowego Roku. Bardzo delikatne i aksamitne, o chrupiącym spodzie - są prawdziwym rarytasem kuchni chińskiej. Zazwyczaj podawane z sosem sojowym, w którym macza się przygotowane, jeszcze gorące pierożki.
Tradycyjne pierożki w różnych odsłonach
Pierożki jiaozi są typowym daniem kuchni chińskiej, która słynie z prostych przepisów. Do ich wykonania potrzebne będą zaledwie 3 składniki. Ciasto po przygotowaniu jest bardzo delikatne, z charakterystycznym chrupiącym spodem. Podaje się je z sosem sojowym, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Świetnie smakują również z pastą paprykową.
Jiaozi - przepis:
· 400 g mąki pszennej,
· szklanka wrzącej wody,
· szczypta soli.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia. Kiedy ciasto przestanie być gorące, zacznij ugniatać je rękoma. W dotyku powinno być elastyczne i sprężyste. Przykryj zagniecione ciasto i odstaw na 30 min. Następnie rozwałkuj je na bardzo cienki placek i wycinaj krążki wielkości szklanki. Po umieszczeniu farszu uformuj pierożki (tak jak polskie pierogi, czyli z falbanką na brzegach). Następnie każdy pierożek ustaw, spłaszczając go u podstawy - pierożki chińskie jiaozi paruje się “na stojąco”, falbanką do góry. Gotowe pierożki ustaw na rozgrzanej patelni i smaż je na stojąco przez 2 minuty na oleju sezamowym. Dzięki temu spód pierożków będzie chrupiący, a pozostała część delikatna i aksamitna w smaku.
Farsz wieprzowy:
· 300 g mięsa wieprzowego mielonego (chudego - z szynki lub ze schabu),
· 1 drobno posiekana cebula,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· centymetrowy kawałek korzenia imbiru, starty na małych oczkach,
· 1 marchewka starta na małych oczkach,
· 3 łyżki wody,
· 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.
Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, następnie nadziewaj gotowe ciasto. Pierożki paruj przez 25 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Farsz wołowy:
· 300 g mielonego mięsa wołowego,
· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
· 3 łyżki wody,
· 1 łyżka sosu sojowego,
· 1 marchewka starta na małych oczkach.
Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nadziewaj gotowe ciasto. Pierożki paruj 25 minut, następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Farsz krewetkowy klasyczny:
· 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
· 1 ząbek czosnku (także drobno posiekany),
· 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
· sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nadziewaj przygotowane ciasto. Paruj pierożki przez 20 minut, a następnie smaż przez 2 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Farsz krewetkowy toskański:
· 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
· 100 g suszonych pomidorów (odsączonych i posiekanych na drobno),
· 2 ząbki czosnku (także drobno posiekanego),
· szczypta bazylii,
· szczypta oregano,
· szczypta tymianku.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj pierożki. Paruj je 15 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się ze schłodzonym, białym wytrawnym winem.
Farsz warzywny:
· 200 g kapusty pekińskiej (poszatkowanej na cienkie paseczki),
· 1 marchewka (starta na małych oczkach),
· 1 czerwona papryka (starta na małych oczkach),
· 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
· 1 cebula (bardzo drobno posiekana),
· 50 g odsączonych grzybów mun,
· sól,
· 2 łyżki sosu sojowego.
Wszystkie składniki połącz ze sobą i nadziewaj gotowe ciasto. Gotowe pierożki paruj 15 minut, a następnie smaż przez 2 minuty, ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Farsz warzywno-drobiowy:
· 200 g piersi z kurczaka (drobno posiekanej),
· 1 cebula (drobno posiekana),
· 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane),
· 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· szczypta chilli,
· 60 odsączonych grzybów mun,
· 1 łyżka czerwonej fasoli.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj przygotowane ciasto. Pierożki paruj przez 20 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz film: Polskie pierogi podbijają Szanghaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm