Prosty chleb z ziarnami i tahini
Składniki na chleb z ziarnami:
- 75 g zmielonego siemienia lnianego
- 75 g całych ziaren siemienia lnianego
- 60 g mielonego maku
- 190 g łuskanego sezamu jasnego
- 6 jajek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka soli
Przygotowanie chleba z ziarnami:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie zmieszaj. Zakryj miskę folią spożywczą i odłóż ciasto na ok. 30 minut, aby siemię lniane spęczniało. Następnie wyłóż ciasto do formy do pieczenia chleba, nasmarowanej wcześniej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 95 stopni C (termoobieg) przez 1,5 – 2h. Po upływie tego czasu sprawdź, czy chleb jest gotowy, wbijając w środek wykałaczkę. Jeżeli patyczek jest suchy, wyciągnij chleb z piekarnika i poczekaj aż wystygnie. Podawaj z masłem lub jogurtem greckim.
Sałatka z fetą i arbuzem
Składniki na sałatkę z fetą:
- 400 g arbuza
- 200 g pomidorków cherry
- 1 podłużny ogórek
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g sera feta
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sok połówki cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 50 ml oliwy extra virgin
- 10 g listków świeżej bazylii
- kilka łodyg szczypiorku
- sól i świeżo mielony pieprz wedle uznania
Przygotowanie sałatki z fetą:
Pokrój arbuza i ogórek w kostkę. Zwiń liście bazylii w rulon i cienko ją pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj. Aby zrobić sos, zmieszaj ze sobą oliwę, przyprawy, ocet, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz pod smak. Wyłóż warzywa, owoce i oliwki do naczynia na sałatę. Pokrusz na nie fetę i posyp ziołami. Skrop całość sosem.
Dorsz w papilotach
Składniki na dwie porcje:
- 300 g polędwicy z dorsza bez skóry
- 1 duży por
- 6 łyżek wytrawnego białego wina
- 4 łyżki zimnego masła
- 1 mały kciuk imbiru
- 2 łyżeczki miso
- pół marchewki
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- mała natka kolendry
- połówka z cytryny
- garść pistacji
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra dół). Osusz ręcznikiem papierowym kawałki dorsza i nasmaruj je po łyżeczce pasty miso zmieszaj ze drobno startym imbirem. Marchewkę pokrój w cienkie 5 cm kawałki.
- Zostaw tylko białą/jasnozieloną część pora. Podziel ją na 5 cm kawałki, które następnie pokrój wzdłuż w cienkie paski. Umyj je i osusz. Potem, w misce wymieszaj por oraz marchewkę z papryką, drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia ułóż po połowie porcji piórek z pora. Na nie wlej po dwie łyżki wina i ułóż po kawałku ryby. Na rybę zaś połóż po dwie łyżki masła, a na masło ułóż po płacie cytryny. Całość zakryj płatami papieru aluminiowego. Parę razy zagnij po bokach aluminium, tworząc szczelną kopertę. Taki pakunek ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 15 minut.
- Po upieczeniu, ostrożnie przetnij z góry papier aluminiowy, pozwól parze wylecieć i przenieś rybę oraz por wraz z wyciekłym sosem na talerze. Posyp wszystko drobno posiekaną kolendrą i pistacjami.
3-składnikowy sernik japoński
Składniki na sernik japoński:
- 250 g białej czekolady dobrej jakości
- 6 dużych jajek
- 230 g serka śmietankowego (śniadaniowego)
Przygotowanie sernika japońskiego:
- Nagrzej piekarni do 205 stopni C
- Tortownicę o średnicy 20-24 cm nasmaruj masłem i na jego spód "przyklej" koło z papieru do pieczenia, którego również nasmaruj masłem. Oprósz wnętrze mąką. Zawiń folię z rękawa do pieczenia wokół tortownicy i zwiąż ją na obu końcach, tworząc z całości "cukierek".
- Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w dużej misce ułożonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Potem wymieszaj ją z serkiem śmietankowym i żółtkami.
- Ubij białka na sztywną pianę. Porcjami delikatnie wmieszaj ją w miksturę z serkiem.
- Wlej ciasto do formy. Włóż tortownicę do blachy wypełnionej wrzącą wodą.
- Piecz ciasto przez 45 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 15 minut.
- Ostygnięty sernik oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Zobacz też:
Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Kruche ciasto z truskawkami – przepisy
Autor: Jola Marat
Źródło: Ola Nguyen