Rodzinny obiad inspirowany smakami Azji. Przepisy Oli Nguyen

Zabierz rodzinę na kulinarną wyprawę i przygotuj orientalne dania. Skorzystaj z przepisów na przystawkę, czyli prosty chleb z ziarnami i tahini podany z sałatką z fetą i arbuzem, drugie danie, czyli dorsz miso w papilotach oraz deser: 3-składnikowy sernik japoński.

Prosty chleb z ziarnami i tahini

Składniki na chleb z ziarnami:

  • 75 g zmielonego siemienia lnianego
  • 75 g całych ziaren siemienia lnianego
  • 60 g mielonego maku
  • 190 g łuskanego sezamu jasnego
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie chleba z ziarnami:

W dużej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie zmieszaj. Zakryj miskę folią spożywczą i odłóż ciasto na ok. 30 minut, aby siemię lniane spęczniało. Następnie wyłóż ciasto do formy do pieczenia chleba, nasmarowanej wcześniej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 95 stopni C (termoobieg) przez 1,5 – 2h. Po upływie tego czasu sprawdź, czy chleb jest gotowy, wbijając w środek wykałaczkę. Jeżeli patyczek jest suchy, wyciągnij chleb z piekarnika i poczekaj aż wystygnie. Podawaj z masłem lub jogurtem greckim.

Sałatka z fetą i arbuzem

Składniki na sałatkę z fetą:

  • 400 g arbuza
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 podłużny ogórek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sok połówki cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 10 g listków świeżej bazylii
  • kilka łodyg szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz wedle uznania

Przygotowanie sałatki z fetą:

Pokrój arbuza i ogórek w kostkę. Zwiń liście bazylii w rulon i cienko ją pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj. Aby zrobić sos, zmieszaj ze sobą oliwę, przyprawy, ocet, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz pod smak. Wyłóż warzywa, owoce i oliwki do naczynia na sałatę. Pokrusz na nie fetę i posyp ziołami. Skrop całość sosem.

Dorsz w papilotach

Składniki na dwie porcje:

  • 300 g polędwicy z dorsza bez skóry
  • 1 duży por
  • 6 łyżek wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki zimnego masła
  • 1 mały kciuk imbiru
  • 2 łyżeczki miso
  • pół marchewki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • mała natka kolendry
  • połówka z cytryny
  • garść pistacji
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra dół). Osusz ręcznikiem papierowym kawałki dorsza i nasmaruj je po łyżeczce pasty miso zmieszaj ze drobno startym imbirem. Marchewkę pokrój w cienkie 5 cm kawałki.
  2. Zostaw tylko białą/jasnozieloną część pora. Podziel ją na 5 cm kawałki, które następnie pokrój wzdłuż w cienkie paski. Umyj je i osusz. Potem, w misce wymieszaj por oraz marchewkę z papryką, drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
  3. Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia ułóż po połowie porcji piórek z pora. Na nie wlej po dwie łyżki wina i ułóż po kawałku ryby. Na rybę zaś połóż po dwie łyżki masła, a na masło ułóż po płacie cytryny. Całość zakryj płatami papieru aluminiowego. Parę razy zagnij po bokach aluminium, tworząc szczelną kopertę. Taki pakunek ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 15 minut.
  4. Po upieczeniu, ostrożnie przetnij z góry papier aluminiowy, pozwól parze wylecieć i przenieś rybę oraz por wraz z wyciekłym sosem na talerze. Posyp wszystko drobno posiekaną kolendrą i pistacjami.

3-składnikowy sernik japoński

Składniki na sernik japoński:

  • 250 g białej czekolady dobrej jakości
  • 6 dużych jajek
  • 230 g serka śmietankowego (śniadaniowego)

Przygotowanie sernika japońskiego:

  1. Nagrzej piekarni do 205 stopni C
  2. Tortownicę o średnicy 20-24 cm nasmaruj masłem i na jego spód "przyklej" koło z papieru do pieczenia, którego również nasmaruj masłem. Oprósz wnętrze mąką. Zawiń folię z rękawa do pieczenia wokół tortownicy i zwiąż ją na obu końcach, tworząc z całości "cukierek".
  3. Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w dużej misce ułożonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Potem wymieszaj ją z serkiem śmietankowym i żółtkami.
  4. Ubij białka na sztywną pianę. Porcjami delikatnie wmieszaj ją w miksturę z serkiem.
  5. Wlej ciasto do formy. Włóż tortownicę do blachy wypełnionej wrzącą wodą.
  6. Piecz ciasto przez 45 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 15 minut.
  7. Ostygnięty sernik oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Zobacz też:

Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy

Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

Autor: Jola Marat

Źródło: Ola Nguyen

podziel się:

Pozostałe wiadomości