Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy

bataty
CreatiVegan.net/Getty Images
Bataty to ciekawa alternatywa dla ziemniaków. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularne są bataty pieczone. Jak je przygotować, by były zdrowe i smaczne?

Lepsze będą bataty pieczone w całości, czy może frytki z batatów? Ile kalorii mają bataty pieczone na grillu? Jakie przyprawy będą do nich pasować? Poznaj sposoby na pieczone bataty.

Bataty – kalorie i wartości odżywcze

Bataty (Ipomoea batatas) są nazywane także słodkimi ziemniakami. Batat to inaczej patat, wijec zwyczajny, lub kūmara. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy przybyła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Bataty są bogate w beta-karoten, a ich właściwości zdrowotne mogą się różnić w zależności od odmiany – na przykład te z żółtym miąższem mają dużo karotenoidów. Bataty to także cenne źródło fosforu, wapnia, potasu, sodu, siarki magnezu i żelaza. Bulwy tej rośliny zawierają także kwas foliowy, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Bataty gotowane mają 76 kalorii w 100 gramach, mniej niż bataty pieczone. W przypadku batatów pieczonych kaloryczność może się różnić w zależności od ilości użytego tłuszczu i innych dodatków. Łyżka oliwy to około 88 kalorii, natomiast łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno to 225 kalorii. A zatem ilość kalorii będzie zależała od tego, z jakimi dodatkami i w jaki sposób zostaną upieczone bataty.

Bataty pieczone w piekarniku

Pieczenie w piekarniku to najprostsza metoda przygotowania batatów. Można skorzystać z różnych opcji, dodać ulubione przyprawy czy dodatki i w ten sposób za każdym razem przygotowywać bataty nieco inaczej.

Bataty pieczone w folii

Przepis na pieczone bataty w całości pozwala przygotować idealny dodatek do głównego dania obiadowego lub przekąskę pomiędzy posiłkami.

Składniki na 2–4 porcje:

  • 4 średnie bataty,
    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
      • 2 szczypty gruboziarnistej soli morskiej.

        Przygotowanie:

        • Rozgrzej piekarnik do 180–200℃.
          • Bataty umyj i wysusz papierowym ręcznikiem.
            • Każdego batata połóż na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, by można było bez problemu go w nią zawinąć.
              • Polej bataty oliwą z oliwek (1 łyżka na 1 batata).
                • Posyp bataty solą.
                  • Ułóż bataty na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
                    • Piecz bataty przez około godzinę.
                      • Podawaj z dodatkiem masła czosnkowego.

                        Bataty pieczone fit

                        Bataty pieczone jako frytki to świetny pomysł na zdrowe i szybkie danie.

                        Składniki dla 1 osoby:

                        • 1 średni batat,
                          • 1 łyżka oliwy extra virgin,
                            • 1 szczypta soli himalajskiej,
                              • 1 szczypta czarnego pieprzu,
                                • ½ łyżeczki kurkumy,
                                  • świeża kolendra do posypania.

                                    Przygotowanie:

                                    • Rozgrzej piekarnik do 180℃.
                                      • Batata umyj, obierz i pokrój na kształt frytek.
                                        • Polej frytki oliwą.
                                          • Dodaj przyprawy i dokładnie wmasuj je w bataty.
                                            • Rozłóż frytki na blaszce i piecz przez około 30 minut.
                                              • Podawaj frytki z domowym ketchupem lub salsą.

                                                Bataty pieczone z ziołami

                                                Zioła dodają potrawom aromatu. Bataty pieczone z rozmarynem to ciekawa alternatywa dla zwykłych pieczonych batatów. W podobny sposób można przygotować także bataty pieczone z tymiankiem.

                                                Składniki na 2–4 porcje:

                                                • 4 średnie bataty,
                                                  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                    • 1 szczypta soli morskiej,
                                                      • 1 szczypta czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
                                                        • 1–2 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

                                                          Przygotowanie:

                                                          • Rozgrzej piekarnik do 220℃.
                                                            • Bataty umyj i obierz ze skórki.
                                                              • Pokrój bataty na grube kawałki.
                                                                • Polej bataty oliwą.
                                                                  • Dodaj sól i pieprz i wetrzyj w bataty.
                                                                    • Posiekaj zioła i posyp nimi bataty.
                                                                      • Ułóż bataty na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

                                                                        Pieczone bataty świetnie smakują z domowymi burgerami i sałatką.

                                                                        Bataty pieczone z warzywami

                                                                        Pieczone warzywa to dobry dodatek do obiadu. Są zdrowe, smaczne i proste do przygotowania.

                                                                        Składniki na 2–4 porcje:

                                                                        • 5 marchewek,
                                                                          • 1 pietruszka,
                                                                            • 1 pasternak,
                                                                              • ½ dyni hokkaido,
                                                                                • 2 buraki,
                                                                                  • ½ małego korzenia selera,
                                                                                    • 1 cebula,
                                                                                      • 3 ząbki czosnku,
                                                                                        • 2 bataty,
                                                                                          • 4 łyżki oleju kokosowego,
                                                                                            • 1 łyżeczka soli,
                                                                                              • ½ łyżeczki pieprzu,
                                                                                                • 2 łyżki ziół prowansalskich.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  • Rozgrzej piekarnik do 180–200℃.
                                                                                                    • Warzywa umyj i obierz.
                                                                                                      • Pokrój warzywa na średnie kawałki.
                                                                                                        • Czosnek zgnieć w prasce lub posiekaj na bardzo drobne kawałki.
                                                                                                          • Wymieszaj oliwę z czosnkiem i przyprawami.
                                                                                                            • Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa i dodaj oliwę.
                                                                                                              • Dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                • Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika.
                                                                                                                  • Piecz przez pół godziny.
                                                                                                                    • Podawaj z sosem ziołowo-jogurtowym.

                                                                                                                      Bataty pieczone na grillu

                                                                                                                      Grillowane bataty to także bardzo smaczne i proste do przygotowania danie.

                                                                                                                      Składniki na 4–6 porcji:

                                                                                                                      • 1 kg batatów,
                                                                                                                        • 7 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                                                                          • 1 limonka,
                                                                                                                            • 1 łyżeczka soli,
                                                                                                                              • ½ łyżeczki pieprzu,
                                                                                                                                • 1 pęczek świeżej kolendry.

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  • Bataty umyj i obierz.
                                                                                                                                    • Pokrój bataty w talarki.
                                                                                                                                      • Włóż bataty do miski lub pojemnika.
                                                                                                                                        • Dodaj oliwę, sól i pieprz.
                                                                                                                                          • Odstaw na pół godziny.
                                                                                                                                            • Grilluj bataty po obu stronach.
                                                                                                                                              • Podawaj z ulubionym sosem lub posypane startą skórką z limonki i kolendrą.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach

                                                                                                                                                Danie, za które dałbym się "pokroić" - przepis Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                                                Kumpir i inne ziemniaczane wariacje. Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

                                                                                                                                                Zobacz wideo: Agnieszka Cegielska o cudownych właściwościach batatów

                                                                                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości